Sincopele cauzate de tulburările de ritm ar putea fi prevenite

©

Autor:

Sincopele cauzate de tulburările de ritm ar putea fi prevenite

În cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie 2020, oamenii de știință au prezentat prima terapie eficientă dedicată persoanelor care au experimentat cel puțin un episod de leșin în timpul vieții.
Din cauza faptului că episoadele de leșin pot limita capacitățile sociale ale unei persoane, acestea devin o adevărată problemă de sănătate. O persoană din două a experimentat cel puțin un episod de leșin în timpul vieții. Episoadele recurente, însă, pot aduce limitări sociale acestor persoane.

Leșinul sau sincopa, se caracterizează prin scăderea bruscă a tensiunii arteriale. Frecvent, episoadele de leșin sunt asociate cu perioadele de stres emotional, temperaturi excesive, zone aglomerate sau modificări bruște de poziție. Semnele prevestitoare sunt senzațiile de slăbiciune, greață sau amețeli. În ceea ce privește persoanele vârstnice, nu a putut fi identificat un factor declanșator sau semne prevestitoare. Complicațiile acestor stări sunt în principal de ordin mecanic, persoanele afectate pot suferi căderi și traumatisme. Au fost raportate cazuri de afectare psiho-socială, persoanele afectate refuzând să ia parte la activități sociale sau chiar să meargă la locul de muncă sau să desfăsoare activități obișnuite. Din acest punct de vedere, calitatea vieții poate fi afectată.

Până de curând, singurele strategii terapeutice erau reprezentate de măsurile generale, indicații cu privire la prevenire, menținerea unei hidratări optime, evitarea factorilor de risc precum zonele aglomerate și variațiile bruște de temperatură. Aceste măsuri vizau în principal persoanele care puteau preveni aceste episoade, neputând fi aplicate persoanelor vârstnice.

Grupul științific a utilizat un stimulator cardiac ca metodă de prevenție pentru episoadele de leșin imprevizibile ce aveau drept cauză tulburările de ritm cardiac. Pacienții identificați ca făcând parte din acest grup, au beneficiat de o monitorizare viguroasă a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac pe perioada studiului. În cadrul studiului au fost incluse 128 de persoane cu vârsta peste 40 de ani, care suferiseră cel puțin două episoade de leșin în cadrul anului precedent, fără a fi constatat semne prevestitoare.

Participanților li s-a implantat un stimulator cardiac, urmând apoi să fie împărțiți în două grupuri. Primul grup, numit grup de stimulare, avea stimulatorul cardiac pornit, în timp ce cel de-al doilea grup, grupul de control, purta stimulatorul dar era oprit. Ambele grupuri au fost monitorizate și evaluate pe o perioadă de 11 luni, pentru a identifica episoadele de leșin. La final, datele obținute au fost comparate. Cercetătorii precizează că în rândul pacienților care aveau stimulatorul cardiac oprit, aproximativ jumătate au înregistrat episoade de leșin, în timp ce doar 16% dintre pacienții incluși în grupul de stimulare și care aveau stimulatorul cardiac pornit au raportat episoade de leșin. Conform datelor statistice, riscul de leșin în rândul purtătorilor de stimulatoare cardiace este cu 77% mai mic.

Rezultatele studiului subliniază efectele benefice ale stimulatoarelor cardiace, la pacienții care dețin indicații pentru aceste dispozitive, putând reprezenta o strategie destinată peroanelor cu episoade recurente de leșin.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 03-09-2020 | creare: 03-09-2020 | Vizite: 1006
Bibliografie
First treatment identified for fainting, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200901085256.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cauzele leșinului și ce se întâmplă în organismul nostru când leșinăm
  • De ce unele persoane leșină mai ușor decât altele
  • Starea de leșin - cauze, cum o recunoști, sfaturi, tratament
  •