Atleții pot fi liniștiți: exercițiile fizice intense nu cresc mortalitatea cardiovasculară (studiu)

©

Autor:

Atleții pot fi liniștiți: exercițiile fizice intense nu cresc mortalitatea cardiovasculară (studiu)

De cele mai multe ori exercițiile fizice sunt citate ca fiind un factor protector împotriva majorității afecțiunilor, în special a celor cardiovasculare și metabolice, însă mereu a existat întrebarea cât de mult sport este indicat, până să devină nociv. Exercițiile fizice intense, realizate o perioadă îndelungată de timp au fost incriminate în ultimul deceniu ca având un rol în injuria cardică.
Un studiu realizat de către Dr. Benjamin Levine, publicat în JAMA Cardiology, aduce răspunsul la această întrebare, rezultatele acestuia indicând faptul că sportul intens este sigur în ceea ce privește riscul de mortalitate cardiovasculară.

Studiul a fost realizat pe o populație formată din 21.758 bărbați sportivi sănătoși, cu vârste cuprinse între 40 și 80 ani, fără afecțiuni cardiovasculare. Studiul s-a realizat pe o perioadă de 16 ani, din 1998 până în 2013, fiind urmărită rata mortalității cardiovasculare. În studiu nu au fost incluse femei, rata de mortalitate a acestora fiind în general diferită de a bărbaților. Au fost colectate date privitoare la activitatea fizică zilnică individuală și s-a calculat scorul de calciu pentru fiecare participant la studiu.

În ceea ce privește activitatea fizică, majoritatea bărbaților erau maratoniști, cicliști, înotători și vâslași. A fost considerat sport extrem (intensitate mare, amplitudine mare) o activitate săptămânală de minimum 5-6 ore, la un ritm de aproximativ 0,37 secunde pe metru. În acest grup de studiu, media de activitate fizică săptămânală a fost de 8 ore.

Scorul de calciu coronarian este un test imagistic util pentru stratificarea riscului de deces prin infarct miocardic în risc mic, intermediar și crescut, la persoanele fără simptome de afectare cardiacă, în vederea indicării unor măsuri de reducere a riscului precum modificarea stilului de viață sau administrarea unei medicații specifice. Scorul de calciu permite aprecierea gradului de ateroscleroză coronariană și severitatea acesteia.

Majoritatea atleților au avut un scor de calciu mic, însă cu o valoare ușor mai mare decât a celor care aveau o activitate fizică moderat-ușoară. Dar cel mai important aspect este că, în ciuda acestui rezultat, riscul de mortalitate cardiovasculară sau de mortalitate generală nu este mai crescut. Astfel, concluzia studiului este că exercițiile fizice intense sunt sigure, iar beneficiile acestora depășesc riscul minor de a avea un scor de calciu ușor mai crescut. Beneficiile activității fizice zilnice regulate sunt bine cunoscute și includ scăderea mortalității generale, scăderea riscului de boli cardiovasculare, diabet și alte boli metabolice.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 15-04-2019 | creare: 15-04-2019 | Vizite: 871
Bibliografie
Athletes can rest easy: Extreme exercise does not raise heart disease risk or mortality, study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190130175607.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum