Simptome rare asociate cu COVID-19 la copii explicate recent

©

Autor:

Simptome rare asociate cu COVID-19 la copii explicate recent

Una dintre curiozităţile cercetătorilor cu privire la pandemia de COVID-19 este de ce copiii infectaţi au mai puţine simptome decât adulţii. Răspunsul ar putea veni tocmai din analiza cazurilor în care au apărut situaţii ameninţătoare de viaţă în urma activării sistemului imun.
Întregul mecanism a fost descris de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Yale într-un studiu publicat în revista Immunity. Deşi majoritatea copiilor sunt asimptomatici în timpul infecţiei sau rămân nediagnosticaţi, s-a observat că aproximativ 1 din 1.000 dezvoltă un răspuns inflamator multisistemic (MIS-C) la 4-6 săptămâni după confirmarea infecţiei cu SARS-COV2. Acesta presupune o asociere de semne şi simptome precum febră, dureri abdominale, vărsături, diaree, rash sau tulburări cardiovasculare şi neurologice. Diagnosticat la timp, poate fi tratat cu succes cu imunosupresoare precum steroizii, dar netratat poate fi fatal. Autorii studiului au pornit de la analiza unor probe de sânge prelevate de la copii cu MIS-C, adulţi cu forme severe de COVID-19 şi copii şi adulţi sănătoşi. În cazul copiilor cu MIS-C s-a observat un profil de markeri imunologici distinct, „o amprentă” diferită lăsată de sistemul imun. Ei prezentau niveluri crescute de alarmine, molecule ce aparţin imunităţii înnăscute şi sunt mobilizate rapid pentru a răspunde la toate tipurile de infecţii.

„Imunitatea înnăscută pare să fie mai activă la copiii infectaţi şi din acest motiv au simptome mai blânde, dar pe de altă parte, în cazuri rare, acest răspuns contribuie la apariţia bolii inflamatorii.” afirmă dr. Carrie Lucas, profesor de imunologie.

De asemenea, la aceşti copii cu forme severe s-a descoperit şi o creştere a markerilor imunităţii adaptative, care se concentrează pe patogeni specifici şi în mod tipic conferă memorie imunologică. Dar în loc să fie protectivă, această imunitate dobândită atacă ţesuturile gazdei, putând declanşa o serie de boli autoimune. Aşadar dr. Lucas speculează că, în situaţii rare, răspunsul imun iniţial din infecţie activează o cascadă de evenimente ce afectează ţesuturile sănătoase şi le face susceptibile la acţiunea autoanticorpilor. Prin cercetarea patternurilor de markeri serici, diagnosticul de MIS-C poate fi anticipat la copiii cu risc crescut şi se poate iniţia un tratament timpuriu.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 20-05-2021 | creare: 20-05-2021 | Vizite: 450
Bibliografie
Rare COVID-19 response in children explained, ScienceDaily, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210517124706.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecția COVID-19 la copii
  • Pandemia COVID-19 ar putea crește obezitatea la copii
  • Copiii cu COVID-19 pot prezinta subit o afectare pulmonară gravă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum