Refuzarea vaccinării la adulții tineri poate împiedica formarea imunității colective
Imunitatea colectivă reprezintă un factor foarte important în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. Aceasta se definește drept pragul în care aproximativ 80% din populație este vaccinată împotriva coronavirusului. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la UC San Francisco și publicat în Journal of Adolescent Health a arătat cum scepticismul tinerilor adulți referitor la vaccinare poate împiedica formarea imunității colective, contribuind la răspândirea bolii.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat date din luna martie a acestui an provenite de la 5. 082 de persoane. Aceste date au fost obținute prin Household Pulse Survey, un eșantion online reprezentativ la nivel național al populației, realizat de Biroul de Recensământ al SUA în colaborare cu Centrul Național pentru Statistici de Sănătate. Dintre participanți, 83% nu sunt vaccinați, dintre care 10% au adăugat că nu se vor vaccina niciodată, iar 14% au afirmat că sunt șanse mari sa nu se vaccineze.
Tinerii adulți cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani reprezintă un grup foarte relevant în cadrul pandemiei COVID-19. Deși se consideră că aceștia nu vor prezenta o simptomatologie severă în infecția cu virusul SARS-CoV-2 conform datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor - CDC, cercetări recente au dovedit cum unul din trei tineri este expus riscului de o boală COVID-19 severă. În plus, peste 20% dintre toate cazurile de COVID-19 apărute până în prezent au fost identificate la tineri, aceștia putând să răspândească ușor boala către adulții mai în vârstă aflați la risc crescut.
Doctorul Sally Adams, membru al Centrului Național de Informare a Sănătății Adolescenților și Tinerilor UCSF, a adăugat: „Adulții tineri care au avut COVID, indiferent de simptome, pot fi vulnerabili la complicații pe termen lung și simptome debilitante care pot include dificultăți respiratorii, pierderea mirosului și afectare cerebrală, o afecțiune adesea denumită COVID pe termen lung. Estimările variază de la 10% de cazuri la 50% pentru simptomele de COVID pe termen lung, ceea ce reprezintă o preocupare serioasă pentru adulții tineri, având în vedere ratele lor ridicate de infecție și ratele mici de vaccinare.
Referitor la refuzul tinerilor de a se vaccina, peste 50% dintre participanții care au afirmat în chestionar că nu se vor vaccina au adăugat și faptul că sunt îngrijorați de efectele adverse pe care vaccinul le-ar putea avea asupra corpului. Mulți oameni doresc să mai aștepte, pentru a vedea dacă vaccinul este sigur, cu șansa de a se vaccina ulterior.
Autorul principal al studiului, doctorul Charles Irwin Jr. , a declarat că temerile oamenilor ar putea proveni în mare măsură din raportarea cazurilor de miocardită la tinerii vaccinați cu vaccinurile Pfizer și Moderna. „Este important de reținut că rata miocarditei la tinerii care au fost vaccinați este doar puțin mai mare decât la tinerii care nu au fost vaccinați. În majoritatea cazurilor, simptomele sunt ușoare și se rezolvă cu un tratament ușor", a spus Charles Irwin Jr. Astfel, apariția miocarditei la tinerii vaccinați este, mai degrabă, o coincidență, neputând fi dovedită o legătură între vaccinul administrat și declanșarea afecțiunii cardiace.
Ca o concluzie a studiului, cercetătorii consideră că o campanie riguroasă de educație medicală ar putea sprijini eforturile autorităților de a încuraja tinerii către vaccinare. Discutarea în mediul online a mecanismului prin care vaccinurile antrenează sistemul imun și a posibilelor efecte adverse poate elimina nesiguranța oamenilor față de vaccinare, susținând formarea imunității colective în lupta împotriva noului coronavirus. Doctorul Sally Adams a afirmat: „Vaccinarea promptă, în masă a populației ar putea ajuta la limitarea dezvoltării diverselor variante virulente și ar putea scădea ratele de infecție în rândul persoanelor vulnerabile. ”
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Alergie la medicamente
- Pericardita si vaccin covid
- Sunteti de acord cu vaccinul ?
- Vaccinare covid 19
- Păreri PRO Vaccinare - să mă vaccinez anti covid?
- Înțepături plămâni după vaccin. Va rog sa ma ajutați..