Sfaturi nutriționale pentru pacienții stomatologici

©

Autor:

Sfaturi nutriționale pentru pacienții stomatologici
Un nou studiu publicat în The Journal of the American Dental Association oferă recomandări privitoare la alimentele ce pot afecta sănătatea orală din prisma riscului de dezvoltare a cariilor dentare, eroziunii și xerostomiei, adică senzație de uscare a gurii. Conform autorului, dieta este un factor important în dinamica sănătății orale, consultarea unui medic stomatolog fiind de elecție pentru obținerea unei diete mai corecte, cu efecte directe asupra stării dinților.
Autorul explică faptul că principala modalitate de apariție a cariei dentare este acumularea de placă bacteriană la nivelul suprafețelor dentare, aceasta folosind carbohidrații din alimente drept substrat nutritiv, producând ulterior acizi ce demineralizează țesuturile dure dentare, dând naștere astfel la procese carioase. Din categoria alimentelor care trebuie să fie evitate pentru prevenirea cariei dentare, acesta menționează băuturile și mâncărurile cu adaos de zahăr, precum sucurile, băuturile energizante, iaurturile cu arome și sosurile, cele mai vizate fiind ketchupul și sosul barbeque.

Mai mult, nocive pentru dinți mai sunt și jeleurile și caramelele, întrucât, înafara conținutului crescut de zahăr, acestea au o consistență lipicioasă și aderă la suprafețele dentare. Pe de altă parte, acesta recomandă consumul de fructe și legume, întrucât zaharurile naturale conținute de acestea sunt benefice pentru dinți, precum și lactatele, deoarece calciul pe care acestea îl conțin mineralizează țesuturile dure dentare și oferă protecție împotriva cariilor.

În ceea ce privește eroziunea dentară, care se traduce clinic prin îndepărtarea treptată a smalțului dentar prin contactul repetat și prelungit cu substanțe acide, acesta sugerează evitarea băuturilor carbogazoase și a gustărilor acide, precum dulciurile. În schimb, autorul recomandă consumul de lapte și de iaurt, întrucât reduce pH-ul mediului oral, iar în absența acestor alimente se poate clăti gura cu apă ulterior consumului unor astfel de alimente acide.

Mai mult, xerostomia, care se însoțește de dificultăți de natură gustativă, precum și în ceea ce privește procesele de masticație și deglutiție a alimentelor, poate fi evitată prin limitarea consumului de alcool și cafea. De asemenea, umezirea cavității orale poate fi obținută prin consumul de apă în mod regulat sau suptul unor cuburi de gheață, iar fluxul salivar poate fi îmbunătățit prin intermediul mestecării gumei fără zahăr sau cu înlocuitori ai acestuia, precum îndulcitorii artificiali, unii dintre aceștia având și un efect carioprofilactic.

Data actualizare: 05-07-2023 | creare: 05-07-2023 | Vizite: 475
Bibliografie
Anita M. Mark. Feeding a healthy smile. The Journal of the American Dental Association. 2023;154(7). doi:10.1016/j.adaj.2023.05.001, available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002817723002751
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: