O nouă abordare pentru tratarea inflamației țesuturilor parodontale (caz clinic)

©

Autor:

O nouă abordare pentru tratarea inflamației țesuturilor parodontale (caz clinic)
Un dentist de la Universitatea RUDN din Moscova a implementat o nouă abordare pentru tratarea inflamației țesuturilor din jurul rădăcinii dentare și a canalului radicular. Noua metodă terapeutică cuprinzătoare include tratamentul țesuturilor inflamate cu ozon. Utilizată într-un caz clinic complex, metoda a ajutat la salvarea dintelui pacientului, cazul fiind descris în jurnalul Clinical, Cosmetic and Investigational Dentistry.
Atât pulpa dentară (țesut conjunctiv lax din cavitatea dentară), cât și parodonțiul (fibrele care leagă rădăcina dentară de osul maxilarului) se pot inflama. Dacă infecția nu este localizată doar în interior sau exterior, ci afectează ambele zone, este mult mai anevoios de tratat complet. Astfel de cazuri sunt dificil de diagnosticat, așadar, literatura profesională conține doar câteva descrieri ale acestora și nu există recomandări generale de tratament. Unii stomatologi preferă să se concentreze mai întâi pe canalele interne, în timp ce alții sugerează tratarea infecției pulpei dentare și a parodonțiului simultan. Un stomatolog de la Universitatea RUDN a implementat un protocol unic pentru tratamentul cuprinzător al infecției pulpei și parodonțiului.

Noua abordare a fost testată într-un caz clinic al unui pacient de 44 de ani cu inflamație semnificativă a caninului mandibular drept. Inițial, pacienta a fost diagnosticată cu inflamație parodonțială. Primii pași au fost tipici pentru un protocol de tratament al inflamației parodontale: pacientului i s-a administrat un antibiotic și apoi i s-a cerut să clătească dintele cu clorhexidină. Mai mult, medicul stomatolog a efectuat detartrajul dintelui. După aceea, pacientul a rămas sub observație timp de șase luni. Deși sângerarea și pioreea (scurgere de puroi dintr-un focar infecțios) s-au oprit, la o examinare dentistul a descoperit leziuni în jurul rădăcinii dintelui. Inflamația a progresat semnificativ, provocând totodată distrugerea oaselor.

Lucrând împreună, un medic parodontolog și un medic endodont au implementat o abordare cuprinzătoare de tratament. Următorul lor pas a fost concentrat pe îndepărtarea pulpei moarte din canalele dentare. După curățare, canalele au fost uscate și tratate cu ozon timp de 24 de secunde pentru o mai bună dezinfecție. După o săptămână în care dintele a fost pansat, tratamentul a fost repetat, iar cavitatea a fost acoperită cu o umplutură permanentă dintr-un material compozit fotopolimerizabil.

Ozonoterapia a fost folosită și pentru a trata țesuturile parodontale: după curățare, buzunarul parodontal a fost clătit, uscat și tratat cu ozon timp de 18 secunde. O examinare ulterioară, efectuată la șase luni de la intervenție, nu a evidențiat nicio inflamație a dintelui. Mai mult, medicii au observat o refacere a țesutului osos, în timp ce punga parodontală s-a redus la patru milimetrii.

„Inflamația simultană a țesuturilor pulpei și parodonțiului este foarte greu de tratat. Experiența noastră arată că un astfel de dinte infectat poate fi salvat, dar necesită colaborarea strânsă a unui medic parodontolog și a unui medic endodont, precum și respectarea deplină de către pacient a recomandărilor de igienă orală. De asemenea, trebuie luată în considerare posibila rezistență bacteriană la antibiotice și, prin urmare, utilizarea tratamentului antibacterian suplimentar, cum ar fi ozonul”, a declarat autorul studiului, Maria Makeeva, conferențiar în Departamentul de Stomatologie Conservatoare de la Universitatea RUDN.

sursa: News Medical

Data actualizare: 27-01-2022 | creare: 27-01-2022 | Vizite: 517
Bibliografie
RUDN University dentist implements new approach to treating inflammation of periodontal tissues, link: https://www.news-medical.net/news/20220122/RUDN-University-dentist-implements-new-approach-to-treating-inflammation-of-periodontal-tissues.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum