Factorul Rh în sarcină

Factorul Rh în sarcină

©

Autor:

Factorul Rh în sarcină

Factorul Rh este o un sistem de proteine de pe suprafaÈ›a globulelor roÈ™ii din sânge. În funcÈ›ie de prezenÈ›a acestuia, o persoană poate fi Rh pozitivă (Rh +) sau Rh negativă (Rh-). Acest lucru este de obicei notat după grupul de sânge, o persoană fiind de exemplu AB+, B-, 0-, etc. Acesta poate fi un risc pentru sarcină atunci când mama este Rh- È™i fătul pe care îl poartă este Rh+, existând riscul ca globulele roÈ™ii ale fătului să fie distruse în urma acestei incompatibilități. Riscurile sunt de obicei mai importante în cea de-a doua sarcină cu făt Rh+, a unei mame cu Rh-. Majoritatea persoanelor din lume sunt Rh+ (circa 85%).


CunoaÈ™terea Rh-ului mamei È™i al fătului devreme în sarcină sau cunoaÈ™terea Rh-ului ambilor părinÈ›i înainte de concepÈ›ie, cât È™i un istoric de sarcini cu incompatibilitate Rh asigură luarea de măsuri care să prevină riscurile.

Incompatibilitatea Rh
nedetectată la timp poate avea consecinÈ›e nefavorabile pentru făt, care variază de la anemie uÈ™oară, până la probleme în dezvoltarea creierului sau chiar deces. În prezenÈ›a incompatibilității instalate, în funcÈ›ie de severitatea afectării, sarcina va fi atent supravegheată, iar medicul gineco-obstetrician va lua măsuri specifice pentru tratamentul nou-născutului. (1, 3, 5)

Ce este factorul Rh?

Globulele roÈ™ii sau eritrocitele sunt celulele prezente în sânge, responsabile de transportul oxigenului către È›esuturi. Pe suprafaÈ›a acestora se găsesc mai multe proteine, dintre care cele mai importante sunt cele care alcătuiesc sistemul de grup ABO (care dau grupurile de sânge A, B, O, AB) È™i factorul Rh. Compatibilitatea de grup È™i Rh este principalul pas în asigurarea faptului că o persoană poate primi produse de sânge de la o alta, motiv pentru care atunci când se donează sânge, testul iniÈ›ial este verificarea apartenenÈ›ei la un anumit grup È™i Rh. Principala proteină care determină statutul de Rh+ sau Rh- este proteina D.

Factorul Rh este deosebit de important deoarece proteina D este intens imunogenă. Acest lucru înseamnă că o persoană Rh- poate produce rapid anticorpi dacă sângele său intră în contact cu un sânge Rh+, anticorpi care ulterior vor È›inti celulele Rh+ È™i le vor distruge. Acest lucru se poate întâmpla accidental în cazul transfuziilor de sânge sau în cazul naÈ™terilor sau procedurilor obstetricale, prin pătrunderea sângelui fetal Rh+ în circulaÈ›ia maternă Rh-.

Atât apartenenÈ›a la un anumit grup de sânge, cât È™i prezenÈ›a factorului Rh sunt determinate genetic. (3, 4)

Când poate factorul Rh să constituie un risc în sarcină?

Factorul Rh poate constitui o problemă atunci când mama este Rh-, iar fătul Rh+. Fiecare părinte contribuie cu jumătate din materialul său genetic atunci când este conceput embrionul. Gena care codifică prezenÈ›a factorului Rh este dominantă, însemnând că este suficient ca una dintre cele două gene ale unei persoane să fie prezentă, pentru ca factorul Rh să fie pozitiv. Acest lucru înseamnă că, pentru a exista risc de incompatibilitate Rh, mama trebuie să fie Rh- (ambele gene sunt --) , iar tatăl Rh+ (fie +-, fie ++). Atunci când ambii părinÈ›i sunt Rh- sau mama este Rh+ (indiferent de Rh-ul tatălui), nu există risc de incompatibilitate Rh în sarcină.


Sensibilizarea pentru factorul Rh+ în timpul sarcinii are loc la circa 1 din 1000 de femei cu factor Rh-. (2, 5)

Când È™i cum afectează incompatibilitatea factorilor Rh sarcina?

În mod normal, în timpul sarcinii, sângele mamei È™i cel al fătului nu se amestecă. TotuÈ™i, există situaÈ›ii în care o cantitate mică din sângele fătului poate intra în circulaÈ›ia maternă. Cele mai frecvente sunt:

  • naÈ™terea;
  • amniocenteza;
  • biopsia de vilozități coriale;
  • un traumatism direct la nivelul abdomenului în timpul sarcinii;
  • sarcina ectopică (care nu este implantată corect în uter); 
  • pierderile de sarcină;
  • avortul, spontan sau la cerere.


După ce sângele fătului Rh+ se amestecă cu cel al mamei Rh-, corpul mamei poate produce anticorpi care să „È›intească” antigenele D de pe globulele roÈ™ii ale fătului. AceÈ™ti anticorpi pot trece prin placentă È™i distruge globulele roÈ™ii ale fătului. Acest lucru poate duce la anemie hemolitică la făt, care are drept rezultat oxigenarea insuficientă a È›esuturilor fetale È™i acumularea de produÈ™i toxici cauzaÈ›i de distrugerile celulare (în special bilirubină). Afectarea fătului în acest caz poate varia de la o anemie uÈ™oară, mama născând un copil uÈ™or icteric (cu pielea galbenă), până la afectarea creierului cauzată de acumularea de bilirubină, acumularea de lichid în plămâni, probleme psihomotorii, de auz, vorbire, epilepsie È™i poate duce chiar la deces în uter sau după naÈ™tere.

De obicei, pentru o femeie care se află la prima sarcină È™i nu îndeplineÈ™te condiÈ›iile menÈ›ionate mai sus, sângele fătului nu se va amesteca cu cel al mamei, astfel încât cel al mamei nu este sensibilizat până în momentul naÈ™terii. După naÈ™tere, însă, antigenele care sunt uneori produse de mamă pot rămâne în corpul acesteia timp îndelungat È™i constituie un risc pentru următoarea sarcină Rh+. (5, 6)

PrevenÈ›ia incompatibilității Rh în sarcină

Atunci când o femeie doreÈ™te să rămână însărcinată sau tocmai a aflat că acest lucru s-a întâmplat, testarea pentru grup Rh este o investigaÈ›ie de rutină È™i obligatorie. Pentru femeile Rh-, un titru al anticorpilor împotriva Rh+ se realizează în primul trimestru de sarcină È™i apoi din nou, în săptămâna 26-28. Scopul prevenÈ›iei pentru mamele Rh- îl reprezintă împiedicarea producÈ›iei de antigeni anti-Rh+, care pot persista în sângele mamei timpul îndelungat È™i afecta sarcinile care urmează. Atunci când tatăl este cunoscut cu siguranță ca fiind È™i el Rh-, nu sunt necesari paÈ™i suplimentari pentru prevenirea incompatibilității, deoarece fătul va fi È™i el Rh-.

Imunoglobulina Rh (D) este un medicament care se administrează preventiv mamelor cu Rh- cu feÈ›i Rh+. Acesta previne dezvoltarea de anticorpi anti-Rh de către corpul mamei È™i se administrează intravenos. Imunoglobulina Rh funcÈ›ionează doar înainte ca sângele mamei să fie sensibilizat la antigenele Rh+ ale fătului È™i înainte ca anticorpii să fie produÈ™i. De aceea este necesară administrarea de imunoglobulină Rh în următoarele situaÈ›ii:

  • în a 28-a săptămână de sarcină, asigurând protecÈ›ia pentru toată durata sarcinii;
  • la maximum 3 zile după naÈ™terea unui făt cu Rh+, pentru a preveni dezvoltarea anticorpilor È™i a scădea riscul pentru următoarele sarcini;
  • după o sarcină ectopică, pierdere de sarcină sau avort, pentru a proteja următoarele sarcini;
  • după proceduri diagnostice invazive (amniocenteză/biopsie de vilozități coriale).


Deoarece imunoglobulina Rh persistă în sânge o perioadă limitată, fiecare nouă sarcină sau situaÈ›ie de risc necesită readministrare, pentru a preveni sensibilizarea la factorul Rh+ al copilului È™i dezvoltarea de anticorpi. (1, 3)

Tratamentul incompatibilității Rh

Odată ce sensibilizarea anti-Rh a sângelui matern a avut loc È™i mama a dezvoltat deja un titru de anticorpi periculos pentru făt, administrarea de imunoglobulină Rh nu este eficientă. În această situaÈ›ie, sarcina se monitorizează cu atenÈ›ie de către medicul ginecolog. NaÈ™terea poate fi la termen sau poate fi necesară naÈ™terea prematură (înainte de săptămâna 37 de sarcină), atunci când există risc vital pentru făt.


În funcÈ›ie de gravitatea anemiei hemolitice a nou-născutului, tratamentul poate include:

  • fototerapie – plasarea fătului la lampa cu ultraviolete pentru a distruge bilirubina prezentă în cantitate mare;
  • transfuzii de sânge pentru a elimina bilirubina din sânge È™i a înlocui globulele roÈ™ii care au fost distruse;
  • măsuri specifice de resuscitare È™i menÈ›inere în viață a fătului. (1, 3)  


Concluzii

  • Orice femeie care plănuieÈ™te să rămână însărcinată sau tocmai a descoperit acest lucru trebuie să programeze în scurt timp o vizită la medicul ginecolog. Printre investigaÈ›iile de rutină, este obligatorie determinarea factorului Rh al mamei. 
  • Sarcina cu risc apare atunci când mama este Rh- È™i fătul Rh+. 
  • Prin amestecarea unei cantități mici a sângelui Rh+ al fătului cu cel Rh- al mamei, sângele acesteia poate produce anticorpi care pot ataca globulele roÈ™ii ale fătului, cauzând anemie hemolitică a fătului, uneori cu consecinÈ›e grave.
  • Riscurile sunt mai mari la a doua sarcină, inclusiv după un avort, pierdere de sarcină, sarcină ectopică.  
  • Când ambii părinÈ›i sunt Rh- sau mama este Rh+, nu există risc de incompatibilitate Rh în sarcină.  
  • Prevenirea incompatibilității Rh la o mamă Rh- se realizează prin administrarea de imunoglobulină Rh, pentru fiecare sarcină în parte. (1, 2)

Data actualizare: 03-03-2024 | creare: 01-11-2016 | Vizite: 3930
Bibliografie
1. Factorul Rh: cum îți poate afecta sarcina, link: https://www.acog.org/Patients/FAQs/The-Rh-Factor-How-It-Can-Affect-Your-Pregnancy
2. Grupele de sânge și sistemul Rh, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2269/
3. Factorul Rh și sarcina, link: https://rcp.nshealth.ca/sites/default/files/resources-reports/PregnancyRhFactor_201503.pdf
4. Grupele de sânge în sarcină, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=blood-types-in-pregnancy-90-P02342
5. Incompatibilitatea Rh, link: https://emedicine.medscape.com/article/797150-overview
6. Incompatibilitatea Rh, link: https://medlineplus.gov/ency/article/001600.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • MenstruaÈ›ia peste sarcină
  • Vaccinarea în timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum