Cât de eficientă este terapia profilactică intensificată cu anticoagulante pentru pacienții cu COVID-19?

©

Autor:

Cât de eficientă este terapia profilactică intensificată cu anticoagulante pentru pacienții cu COVID-19?
O terapie intensificată cu anticoagulante, recomandată de către anumiți cercetători pentru reducerea complicațiilor trombotice observate la unii pacienți internați cu COVID-19, nu influențează rata mortalității în rândul acestora, indică un nou studiu. Rezultatele arată că pacienții care cresc dozele de anticoagulante administrate au un risc mai mic de tromboembolism venos, însă mai mare pentru sângerări majore, care pot pune viața în pericol.
În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat siguranța și eficacitatea terapiei intensificate și a terapiei standard cu anticoagulante la pacienții cu COVID-19, folosindu-se de o bază de date ce a cuprins mai mult de zece studii și peste 5.800 de subiecți. Autorii au utilizat doar studii controlate randomizate care au comparat doza intensificată de anticoagulant cu doza profilactică standard.

Cercetătorii au evaluat riscul de mortalitate din toate cauzele la externare și în timpul perioadei de urmărire, inclusiv din cauza evenimentelor trombotice, precum tromboembolismul venos sau tromboza arterială. Autorii au observat că o terapie intensificată cu anticoagulante nu a determinat reducerea riscului de mortalitate, însă tipul tratamentului a influențat riscul de a dezvolta probleme trombotice. Procentual, 16,7% dintre persoanele din studiu care au urmat un tratament intensiv cu anticoagulante au decedat din orice cauză, comparativ cu 17,9% în grupul celor care au urmat tratamentul profilactic standard.

Intensificarea terapiei cu anticoagulante a determinat scăderea riscului de a dezvolta tromboembolism venos, o condiție medicală frecventă, cu potențial fatal. În schimb, studiul sugerează că terapia intensificată crește riscul de sângerări majore. Rezultatele arată că rata evenimentelor hemoragice majore a crescut cu 1,3% în grupul pacienților care au urmat un tratament intensificat cu anticoagulante, comparativ cu cei care au urmat tratamentul standard. Pe baza observațiilor, introducerea terapiei intensificate cu anticoagulante pentru persoanele bolnave cu COVID-19 a căror stare nu este una critică nu este justificată.

sursa: News Medical
foto: tigerder/Shutterstock

Data actualizare: 18-03-2022 | creare: 18-03-2022 | Vizite: 494
Bibliografie
Meta-analysis finds intensified anticoagulation had no effect on short term mortality among hospitalized COVID-19 patients, link: https://www.news-medical.net/news/20220311/Meta-analysis-finds-intensified-anticoagulation-had-no-effect-on-short-term-mortality-among-hospitalized-COVID-19-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 poate determina și afectare renală
  • Manifestări gastrointestinale în infecția COVID-19 (transmiterea virusului pe cale fecal-orală)
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum