Mutații ale proteinei ORF10 modifică patogenitatea virusului SARS-CoV-2

©

Autor:

Mutații ale proteinei ORF10 modifică patogenitatea virusului SARS-CoV-2

Proteina ORF10 a virusului SARS-CoV-2 interacționează cu numeroase proteine exprimate în țesutul pulmonar uman. S-a observat că mutațiile la nivelul proteinei ORF10 influențează puternic virulența și patogenitatea SARS-CoV-2.
Într-un articol publicat în International Journal of Biological Macromolecules, cercetătorii au examinat 140 de secvențe unice ale ORF10 printre cele 202.968 de secvențe din baza de date NCBI.


S-au raportat variante unice ale SARS-CoV-2 ORF10 pe toate continentele. În timp ce Africa a avut procentul cel mai mare de variante unice (1,27%), cea mai mare frecvență a cele mai diferite variante de ORF10 s-a raportat în America de Nord.


S-a observat că toate reziduurile de aminoacizi din variantele ORF10 din poziția 1 până în 38, cu excepția poziției 18, au prezentat o mutație missense (modificarea unui singur nucleotid ce duce la obținerea unui aminoacid diferit). Cu toate acestea, doar mutațiile din poziția 11 și 16 au apărut ca fiind dăunătoare.


Cele 2 mutații S23F și S23P din reziduul S23 s-au regăsit pe toate cele 6 continente. Cel mai mare număr de mutații simultane s-a raportat în martie 2021 într-o variantă ORF10 din Rusia, cu mutații la nivelul a 14 reziduuri de aminoacizi. De asemenea, cele mai frecvent întâlnite mutații simultane, V30L și T38I, s-au raportat pentru prima dată în Spania, în 2021.


S-a observat că efectele mutațiilor simultane sunt similare calitativ celor unice, variabilitatea cea mai mare fiind la nivelul regiunii centrate pe reziduul 25 și în regiunile N- și C-terminale ale proteinei. Totuși, în cazul mutațiilor simultane modificările regiunilor terminale sunt mai mari, ceea ce poate afecta structura secundară și funcțiile asociate variantelor ORF10.


Astfel, conform studiului, tot mai multe variante ale SARS-CoV-2 ORF10 apar la nivel global, cu cel mai mare număr de mutații unice și simultane în America de Nord. O posibilă explicație pentru acest lucru este faptul că în America de Nord s-a secvențiat cel mai mare număr de gene SARS-CoV-2.


Un procent semnificativ de mutații identificate este dăunător, ceea ce modifică exprimarea proteinei ORF10 și afectează ulterior interacțiunile dintre proteinele virusului și proteinele gazdei.


Mai mult, mutațiile simultane au modificat o mare parte din structura secundară a variantelor ORF10. Prezența acestor mutații influențează direct sau indirect patogenitatea virusului SARS-CoV-2, făcând astfel esențială supravegherea continuă a mutațiilor.

sursa: Medical News
foto: Iurii Kachkovskyi / Shutterstock.com


Data actualizare: 13-12-2021 | creare: 13-12-2021 | Vizite: 257
Bibliografie
ORF10 protein mutations alter SARS-CoV-2 pathogenicity, link: https://www.news-medical.net/news/20211207/ORF10-protein-mutations-alter-SARS-CoV-2-pathogenicity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: