Sentimentul unui scop în viață este benefic pentru sănătatea emoțională a adolescenților

©

Autor:

Sentimentul unui scop în viață este benefic pentru sănătatea emoțională a adolescenților
Un studiu recent sugerează că adolescenții care au sentimentul unui scop în viață pot experimenta mai multă satisfacție și fericire decât colegii lor care se simt mai puțin motivați. Studiul a examinat peste 200 de adolescenți (14-19 ani), concentrându-se pe modul în care sentimentul unui obiectiv este legat de nivelurile zilnice de satisfacție și bunăstare în viață. Cercetarea a constatat că adolescenții care au obținut scoruri mari în privința motivației au raportat mai multe emoții pozitive și mai puține emoții negative și au fost mai mulțumiți de viața lor. Foarte important, studiul a constatat că în zilele în care acești adolescenți se simțeau mai motivați decât de obicei, aveau, de asemenea, tendința de a experimenta o stare de bine mai accentuată.
Studiul a fost condus de profesorul de psihologie educațională Kaylin Ratner de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign și a fost publicat în Journal of Happiness Studies. De asemenea, acesta a examinat relația dintre trăsăturile autiste subclinice și sentimentul adolescenților de scop în viață și fericirea generală. În fiecare zi, timp de 70 de zile, participanții la studiu au fost rugați să evalueze cât de motivați s-au simțit, cât de mulțumiți sunt de viața lor și nivelurile de emoții pozitive și negative pe care le simțeau.


Participanții la studiu au fost selecționați din cadrul proiectului educațional Learning Challenge dezvoltat de organizația nonprofit GripTape. Aceasta le-a oferit tinerilor resursele necesare pentru a desfășura un proiect de provocare de învățare de 10 săptămâni, la alegerea lor. La începutul provocarii participanții au completat un sondaj care le-a evaluat nivelurile de trăsături autiste subclinice. De asemenea, au fost completate zilnic chestionare privind 4 sentimente pozitive (mulțumire, relaxare, entuziasm, bucurie) și patru sentimente negative (furie, anxietate, lene, tristețe).

Studiul a constatat că participanții cu niveluri mai mari de trăsături autiste subclinice au avut tendința de a raporta niveluri mai ridicate de sentimente negative și niveluri mai scăzute de satisfacție în viață și sentimente pozitive de la o zi la alta. Cu toate acestea, creșterea nivelului de motivație a fost un predictor unic al bunăstării emoționale a participanților, indiferent de nivelul lor de dispoziție.

Cercetătorii au concluzionat că sentimentul unui scop în viață poate fi accesibil pentru toată lumea și că intervențiile care promovează motivația pot fi căi viabile pentru îmbunătățirea bunăstării tinerilor, inclusiv a tinerilor neurodiverși. Populația studiată a fost în proporție de 70% femei, iar cercetătorii au avertizat că rezultatele ar putea să nu fie general valabile, din cauza lipsei de reprezentare a diversității de gen, rasă și etnie în rândul adolescenților din populația generală din SUA.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-02-2023 | creare: 22-02-2023 | Vizite: 326
Bibliografie
A sense of purpose may have significant impact on teens' emotional well-being, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230213201032.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ne păstrăm motivația?
  • Îmbunătățirea motivației persoanelor cu afecțiuni neurologice ar putea fi posibilă, prin manipularea sistemului de recompensă
  • Dorința de a lucra nu este statică și depinde de ritmurile fluctuante ale oboselii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum