Stimularea electrică a creierului ar putea spori creativitatea

Stimularea electrică a creierului ar putea spori creativitatea

©

Autor:

Stimularea electrică a creierului ar putea spori creativitatea

Cercetătorii de la Universitatea Chapel-Hill, Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, au arătat că stimularea creierului cu impulsuri electrice poate spori creativitatea. Oamenii de ÅŸtiinţă afirmă că impulsurile electrice produc unde cerebrale specifice, asociate cu originalitatea, iar persoanele care au luat parte la studiu au înregistrat scoruri semnificativ mai elevate la un test de gândire creativă.

Creierele nostre emit în mod constant, odată cu activarea neuronilor, modele electrice ritmice numite oscilaÅ£ii neuronale. Undele alfa, după cum a fost descoperit cu aproximativ 100 de ani în urmă, sunt produse cel mai adesea atunci când închidem ochii ÅŸi dorim să evadăm din realitatea cotidiană. În 2012, cercetătorii au reuÅŸit să pună în evidenţă o legătură între undele alfa ÅŸi gândirea creativă. Acestea par să fie responsabile de inducerea gândirii profunde, reveriilor (visarea cu ochii deschiÅŸi) sau de generarea ideilor noi.  


Echipa de la Universitatea Chapel-Hill a dorit să verifice dacă producerea artificială de unde alfa ar putea determina acelaÅŸi rezultat. Astfel, s-a realizat un studiu clinic în care au fost incluÅŸi 20 de voluntari cu vârste cuprinse între 19-30 ani. Studiul a presupus stimularea electrică, neinvazivă, a cortexului frontal. Fiecărui participant i s-a cerut să completeze două varianate ale Testului Torrance de gândire creativă, un test foarte utilizat pentru măsurarea creativităţii. Concomitent, pentru 30 de minute, persoana primea impulsuri electrice cerebrale. Procedura este numită stimulare transcraniană prin curent alternativ.

Experimentul a cuprins două etape: o etapă-control de stimulare non-alfa ÅŸi o stimulare cu unde de tip alfa. ParticipanÅ£ii nu cunoÅŸteau ce tip de stimulare primesc. În ambele etape, singurul disconfort a fost reprezentat de o furnicătură uÅŸoară la începutul testului. Când au primit stimulare de tip alfa, performanÅ£ele acestora au crescut în medie cu 7. 4% faţă de etapa-control.

„Este o diferenţă semnificativă când vine vorba de creativitate”, spune Flavio Frohlich, autorul studiului. „La unii participanÅ£i s-a observat o creÅŸtere importantă a creativităţii. A fost un efect clar.” Însă, Frohlich îi avertizează pe cei care doresc să-ÅŸi sporească creativitatea, utilizând o asemenea metodă, pentru beneficiul personal: „Am realizat un singur studiu, bine pus la punct, ale cărui rezultate sunt impresionante. TotuÅŸi, nu pot să nu aduc în discuÅ£ie considerentele etice ce decurg din dezvoltarea cognitivă la adulÅ£ii sănătoÅŸi. Este o situaÅ£ie asemănătoare cu folosirea de către sportivi a unor substanÅ£e cu rol stimulator pentru dezvoltarea performanÅ£elor fizice. ”


Data actualizare: 06-05-2015 | creare: 06-05-2015 | Vizite: 1769
Bibliografie
Zapping the Brain With Electricity Boosts People’s Creativity, link: https://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2015/04/16/brain-stimulation-creativity/#.VUjE1ZMcZ_3
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Structurarea informaÈ›iilor dăunează creativității
  • Copiii sunt mai inovatori decât am crede
  • Muzica veselă te poate face mai creativ
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum