ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Schimbă scaunul cu aerul proaspăt: timpul în care stăm jos și sănătate cardiovasculară

©

Autor:

Schimbă scaunul cu aerul proaspăt: timpul în care stăm jos și sănătate cardiovasculară
Un nou studiu al cercetătorilor de la Academia de Științe Medicale din Beijing oferă noi informații referitoare la felul în care statul excesiv pe scaun poate dăuna sănătății. Conform oamenilor de știință, determinarea influențelor pe care cantităților mari de timp de stat jos le au asupra ratei de deces prematur și asupra riscului de dezvoltare a unor afecțiuni cardiovasculare a fost realizată prin urmărirea participanților la cercetare timp de 11 ani.
Scott Lear, autor al studiului, afirmă că mesajul general pe care lucrarea prezentă vrea să îl transmită este ca oamenii să limiteze cât mai mult timpul în care stau jos. De asemenea, acesta sugerează ca, în cazul în care este impetuos necesar să stăm jos, adesea să facem pauze în care să efectuăm diverse exerciții fizice menite să compenseze efectele pe care acest obicei îl are asupra organismului uman. În urma analizelor făcute de echipa chineză, a fost descoperit faptul că persoanele care stau jos o perioadă de timp cu 50% mai mare decât ar trebui prezintă un risc de moarte prematură cu aproximativ 17% mai crescut decât media.

În plus, s-a evidențiat o reducere cu două procente a acestui risc la persoanele care înlocuiesc o jumătate de oră de stat jos cu exerciții fizice de orice natură, în cazul în care aceștia stau zilnic mai mult de patru ore pe scaun. Din păcate, autorul menționează că, în ciuda beneficiului marcat pe care acest obicei îl aduce asupra stării generale de sănătate, doar unul din patru oameni face pauze de mișcare îl timp ce stă pe scaun. Prin realizarea acestei pauze mai des, explică doctorul, se poate obține o reducere importantă a ratelor de deces prematur și a afecțiunilor cardiovasculare.

O altă descoperire a studiului a fost faptul că în țările mai puțin dezvoltate oamenii nu stau atât de mult pe scaun, oamenii de știință punând acest fenomen pe seama asocierii frecvente dintre statul jos și un anumit statul socio-economic, mai des întâlnit în țările bogate și la oamenii cu locuri de muncă bine plătite. Cu toate acestea, autorul sugerează tuturor oamenilor să se concentreze mai mult pe metodele prin care își pot îmbunătăți starea de sănătate, întrucât acest obiectiv poate fi îndeplinit ușor, prin intermediul câtorva minute de exercițiu fizic. De asemenea, acesta subliniază faptul că studiul prezent a relevat o rată de 8,8% a deceselor cauzate de statul excesiv jos, valoare care se apropie de cea a deceselor cauzate de fumat, în proporție de 10,6% la momentul cercetării.

sursa: Science Daily
foto: SFU

Data actualizare: 20-06-2022 | creare: 20-06-2022 | Vizite: 370
Bibliografie
Trade the chair for fresh air: Sitting time and cardio health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220615152746.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statul prelungit aşezat, asociat cu anumite tipuri de cancer
  • 4% din decesele din lumea întreagă sunt cauzate de șederea prelungită pe scaun
  • Statul prelungit pe scaun este dăunător pentru inimă și circumferința taliei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum