Scăderea rezistenței la insulină observată la tineri ar putea ajuta la controlul bolilor cardiovasculare și a diabetului

©

Autor:

Scăderea rezistenței la insulină observată la tineri ar putea ajuta la controlul bolilor cardiovasculare și a diabetului
Un studiu publicat în Jurnalul American de Fiziologie-Endocrinologie și Metabolism, realizat printr-o colaborare internațională a cercetătorilor din SUA, Nigeria, Marea Britanie și Finlanda, a arătat că tinerii experimentează o scădere naturală în rezistența la insulină între 15 și 17 ani, ceea ce poate preveni și inversa progresia rigidității arteriale.
Studiul a fost efectuat pe o perioadă de nouă ani și a implicat mai mult de 1.700 de persoane cu vârsta de 15 ani la momentul începerii studiului. Cercetătorii au evaluat nivelurile de rezistență la insulină și rigiditatea arterială la începutul studiului și apoi la sfârșitul acestuia. Rezultatele au arătat că, pe măsură ce tinerii au crescut în vârstă, în general între 15 și 17 ani, nivelurile insulinei și ale glicemiei acestora au început să scadă. De asemenea, tinerii aveau o mai slabă rezistență la insulină.

Studiul a constatat că tinerii cu o scădere mai mare în rezistența la insulină aveau și o scădere mai mare în rigiditatea arterială. Descoperirile actuale au implicații importante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și diabetului în rândul tinerilor. Dacă cercetările ulterioare confirmă aceste rezultate, ar putea fi posibil să se dezvolte metode pentru a încuraja scăderea naturală a rezistenței la insulină la tineri, ceea ce ar putea preveni sau inversa progresia rigidității arteriale.

Este important de menționat că, deși scăderea naturală a rezistenței la insulină în timpul adolescenței poate fi benefică, aceasta nu înseamnă că tinerii ar trebui să înceapă să facă schimbări în stilul lor de viață care ar putea să afecteze această scădere. În schimb, este important ca tinerii să adopte obiceiuri sănătoase de alimentație și să facă exerciții fizice regulat, pentru a-și menține sănătatea cardiovasculară și pentru a preveni dezvoltarea bolilor cronice.

Rezistența la insulină, definită drept o stare în care celulele corpului devin insensibile la insulină - hormonul produs de pancreas care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge - poate duce la diabet și la boli cardiovasculare. Arterele rigide, care sunt o caracteristică a bolilor cardiovasculare, sunt de obicei un efect secundar al rezistenței la insulină.

sursa: News Medical
foto: Pe o perioadă de urmărire de 9 ani, de la mijlocul adolescenței până la vârsta adultă tânără, rezistența la insulină a scăzut în timpul creșterii de la vârsta de 15 până la 17 ani, dar a crescut de la vârsta de 17 până la 24 de ani. Scăderea rezistenței la insulină părea să protejeze împotriva agravării rigidității arteriale, un semn al leziunilor vasculare premature. Image: Andrew Agbaje.

Data actualizare: 17-02-2023 | creare: 17-02-2023 | Vizite: 546
Bibliografie
Natural decline in insulin resistance during mid-adolescence may stop, reverse arterial stiffness progression, link: https://www.news-medical.net/news/20230215/Natural-decline-in-insulin-resistance-during-mid-adolescence-may-stop-reverse-arterial-stiffness-progression.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este primul: rezistența la insulină sau nivelurile ridicate de insulină?
  • Un singur subtip de celule adipoase poate influența sensibilitatea la insulină
  • Timpul petrecut în picioare poate influența funcția normală a insulinei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum