Sarcina luna VI
Autor: Redacția ROmedic
- Introducere
- Saptamana 23
- Saptamana 24
- Saptamana 25
- Saptamana 26
Mama
Continua cresterea in greutate. Cresterea dimensiunilor uterului poate determina aparitia de vergeturi la nivelul abdomenul inferior, precum si mancarimile pielii de pe abdomen. Presiunea exercitata de uter poate provoca arsuri la stomac si constipatie.
Circulatia sangelui se intensifica, iar pulsul este accelerat, caci bebelusul are nevoie de oxigen si de nutrimenti pentru a se forma. Presiunea sangelui ramane in limite normale.
Corpul tau se modifica, iar tu accepti cu greu aceste transformi ale imaginii tale. Alteori, insa, esti incantata de toate aceste modificari; ele sunt semnul tangibil al prezentei copilului tau.
Glanda tiroida este mai activa in timpul sarcinii, ducand la transpiratie mai abundenta decat in mod normal. La unele femei, cresterea volumului de sange cauzeaza sangerari nazale sau ale gingiilor.
In aceasta luna, miscarile fetale pot fi simtite in fiecare zi. De obicei bebelusul este mai activ atunci cand mama se afla in repaus (burtica nu mai este leganata), sau dupa masa - probabil ca reactie la cresterea glucozei din sange.
Copilul
Copilul devine mai receptiv la stimulii exteriori, deoarece corpul sau este acoperit de celule senzitive care conduc informatia de la piele pana la cortexul cerebral. Din burtica mamei, bebelusul ii poate auzi bataile inimii, zgomotele legate de digestie si zgomotele din lumea exterioara. Mangaierile, muzica si vocea tatalui il calmeaza. Desi copilul este sensibil la sunete, urechea sa interna nu este in totalitate operationala.
Sistemul sau nervos si muscular se perfectioneaza si ii permit copilului gesturi din ce in ce mai precise. Plamanii secreta o substanta numita surfactant, necesara in procesul de maturizare al alveolor pulmonare. Cu toate acestea, plamanii se numara printre ultimele organe care se maturizeaza complet. Pielea sa este acoperita si protejata de vernix (substanta grasa).
Copilul isi formeaza un ciclu de veghe ÅŸi somn – o perioada activa zilnica regulata. Toracele sau efectueaza miscari de inspiratie si expiratie, ca si cum s-ar antrena pentru respiratie. Copilul inghite lichid amniotic, apreciind in special gustul dulce si are uneori crize de sughit ce pot zgaltai uterul.
Recomandarile noastre
- Efectueaza al 4-lea examen medical prenatal.
- In aceasta luna poti face examenul de depistare a marcherilor hepatitei B.
- Numaratoarea formulei sangvine (NFS) este obligatorie in luna a 6-a. Aceasta analiza consta in numararea (automata) a diferitelor celule sangvine: globule albe (leucocite), globule rosii (hematii) si plachete sangvine (trombocite). NFS permite depistarea unei disfunctii a maduvei osoase sau alte afectiuni: anemie, cresterea numarului de globule albe, probleme de coagulare a sangelui.
- La femeile cu Rh negativ, se cerceteaza formarea anticorpilor.
- Daca doresti sa participi la cursuri de pregatire a sarcinii, intereseaza-te la medicul tau ginecolog si inscrie-te cat mai repede.
Saptamana 23
Mama
Copilul iti aude vocea. Profita de acest lucru vorbindu-i sau batand usor pe burtica; poate iti va raspunde printr-o lovitura de piciorus. Cat despre viitorul tatic, si el trebuie sa-i vorbeasca cat mai des. Vocea sa grava este usor de auzit de catre copil.
Placenta este acum complet maturizata si functioneaza la capacitate maxima. Apar contractiile Braxton-Hicks – contractii neregulate si nedureroase ale uterului, care au rolul de a pregati corpul pentru realitatile travaliului.
Copilul
Corpul bebelusului devine mai proportionat – inainte dimensiunea capului era comparabila cu restul corpului, lucru pe care l-ai putut observa si in ecografii. Pielea este in intregime acoperita de vernix caseosa, dar continua sa fie transparenta, lasand sa se vada oasele, organele si vasele sangvine.
Osul urechii interne este bine solidificat; drept urmare copilul poate face acum deosebirea intre zgomotele interne si cele externe. De asemenea, bebelusul devine mai constient de lumea exterioara.
Copilul masoara 23 cm in saptamana 23 si cantareste 450 grame.
Sfaturi
Stomacul si intestinele tale sunt tot mai comprimate; mai mult decat oricand trebuie sa eviti mesele bogate si sa faci o plimbare dupa masa pentru a facilita digestia.
Saptamana 24
Mama
Ai trecut de stadiul schimbarilor bruste de dispozitie, dar iata ca alte probleme se instaleaza: dureri de spate, respiratie dificila, crampe ale picioarelor... Odihneste-te cat mai mult si adopta o pozitie corecta a spatelui pentru a scapa de dureri si de crampe.
Daca obisnuiai sa porti pantofi cu toc, este momentul sa renunti. De altfel, durerile de spate te vor face rapid sa renunti la pantofii inalti.
Nu ezita sa pui niste perne sub abdomen; astel iti vei pastra echilibrul si vei dormi mai confortabil.
Copilul
Pielea bebelusului continua sa acumuleze grasime, proces ce va continua in urmatoarele patru luni. Ea este acoperita de vernix, care va disparea in cursul saptamanilor urmatoare, dar nu complet. Copilul va mai pastra putin pana in ziua nasterii, pentru a facilita „calatoria” spre lumina zilei.
O alta noutate este si formarea globulelor albe, care vor proteja fetusul impotriva infectiilor. Plamanii isi continua dezvoltarea (si in special alveolele pulmonare), dar nu sunt complet maturizati caci bebelusul utilizeaza cordonul ombilical pentru a obtine oxigenul de care are nevoie.
Copilul cantareste acum 500 grame si masoara 26 cm.
Sfaturi
Cantareste-te periodic si noteaza-ti de fiecare data greutatea. Aceasta iti va permite sa urmaresti evolutia sarcinii si sa vorbesti cu medicul cu ocazia examinarii urmatoare.
Principalul risc in aceasta perioada este diabetul gestational - intoleranta la glucoza care survine in timpul sarcinii la o femeie care nu suferea de diabet zaharat inaintea sarcinii.
Poti reduce riscul de diabet gestational si sa limitezi luarea excesiva in greutate prin aportul de:
- proteine (carne slaba, oua, peste, lactate)
- carbohidrati benefici (cereale integrale, fasole, legume verzi)
- lipide benefice: uleiul de masline si cel care provine din anumite tipuri de peste (somon, etc.).
Atentie la carbohidratii daunatori sanatatii care se gasesc in paine, paste fainoase, orez, cartofi, zahar, faina alba si chiar in unele fructe.
Saptamana 25
Mama
Dupa arsurile la stomac, o noua problema: refluxul de acizi in esofag! Nu este deloc placut, dar poti consulta medicul care iti va indica o solutie.
De altfel, nu ezita sa-i comunici medicului toate problemele fizice: herpes, oboseala excesiva, durere abdominala, etc. Numai el este in masura sa judece gravitatea acestor simptome.
Burtica se rotunde tot mai mult. In plus, familia sau prietenii pot auzi bataile inimii copilului punand urechea pe abdomenul tau.
Copilul
Copilul capata sensibilitate in zona gurii si pe buze; aceasta sensibilitate il va ajuta sa gaseasca mamelonul sau biberonul inca de la nastere. Apar si mugurii dintisorilor definitivi, care nu vor aparea decat pe la 6 ani, dupa caderea dintisorilor de lapte.
Se formeaza amprentele digitale. Copilul aude foarte bine si chiar ii place muzica.
In acest stadiu activitatea preferata a bebelusului (inafara de dormit, bineinteles) este prinderea picioarelor cu mainile.
La cele 550 grame ale sale, copilul masoara 28 cm. Va continua sa creasca, iar grasimea se va acumula in continuare sub pielea sa.
Sfaturi
- Continua sedintele de pregatire pentru nastere.
- In caz de diabet gestational sau de edeme, un regim alimentar devine necesar. Evita sa mananci prea sarat sau prea dulce. Evita sa amesteci alimentele.
- Evita tot ce este daunator pentru tine sau pentru copil, dar nu te priva de aportul de nutrienti din nicio categorie (lipide, glucide sau proteine).
Saptamana 26
Ultima saptamana a trimestrului doi.
Mama
Vertije si stari de ameteala sunt inconvenientele probabile in acest stadiu si se datoreaza cresterii volumului de sange din corp. Aceste semne nu sunt insa un motiv sa mananci in plus. Trebuie pur si simplu sa te ridici incet.
Uterul creste in continuare si ajunge cu 5 cm sub nivelul ombilicului. In rest, putine transformari pentru tine. Mai multe sunt legate de copil.
Copilul
In acest stadiu copilul poate reactiona atunci cand este atins! In plus, distinge tot mai clar zgomotele provenind din exterior si pare sa-i placa muzica. Asta datorita faptului ca aparatul auditiv este complet format, iar organele echilibrului au capatat dimensiunile definitive.
In saptamana a 26-a, copilul cantareste 700 grame si masoara aproximativ 30 cm.
Sfaturi
- Controleaza luarea in greutate. Obstetricienii recomanda luarea unui kilogram pe luna - mai mult de atat iti va fi mai dificil sa slabesti dupa nastere.
- In aceasta perioada se efectueaza testul de depistare a diabetului care consta in calcularea glicemiei din sange la o ora dupa ingerarea a 50 grame de glucoza.
- Monitorizarea luarii in greutate este de o importanta primordiala nu numai pentru tine, dar si pentru copil. Daca fetusul cunoaste o dezvoltare patologica, creste si riscul dificultatilor de degajare a umerilor in timpul travaliului. In plus, reglarea temperaturii, a glicemiei si a nivelului de calciu din sange se vor face cu dificultate.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nu stiu cand am ramas insarcinata
- Pe ce data am ramas insarcinata?
- Nizoral crema si tinea pedis cu leziuni
- Cum se calculeaza sarcina pe saptamani?
- Boala lyme si sarcina
- Contractii in luna a 6-a de sarcina sau amenintare de avort
- Sarcina
- Copilul este pozitionat cu capul în jos, aproape de col, la doar 16 saptamani de sarcina