Sarcina luna VII
Autor: Redacția ROmedic
- Introducere
- Saptamana 27
- Saptamana 28
- Saptamana 29
- Saptamana 30
- Saptamana 31
Mama
Odata cu intrarea in al treilea trimestru, dimensiunile mari ale uterului il forteaza sa ocupe spatiul pelvic din nou, cauzand urinari frecvente si dureri de spate. In partea de sus, uterul patrunde in torace, provocand dificultati respiratorii. Asa se explica faptul ca ramai fara respiratie chiar si in timpul unor activitati banale.
Alte probleme sunt crampele, hemoroizii si varicele.
Colostrul se formeaza in glandele mamare, fara a fi insa complet. Proprietatile antibiotice pe care le poseda colostrul vor aparea abia in timpul travaliului.
Copilul
Bebelusul creste cu rapiditate iar spatiul incepe sa devina neincapator. Pielea sa devine mai neteda datorita grasimii acumulate sub epiderma. Grasimea care se formeaza sub piele netezeste ridurile si constituie depozite de energie pentru primele zile de viata in afara uterului. Plamanii se pregatesc sa functioneze, iar miscarile pe care le face sunt un exercitiu pentru muschi.
Copilul se pregateste pentru venirea pe lume: se deschid pleoapele si urechile. In plus, el incepe sa vada inca din uter, chiar daca nu distinge decat o lumina difuza. Dar chiar si aceasta diferenta intre lumina si intuneric il ajuta sa se adapteze la ciclul zilelor si noptilor. Bebelusul invata si notiunea de somn, care este incepand cu aceasta luna impartit intre etape de somn agitat si de somn calm.
In aceasta luna are loc o dezvoltare fara precedent a creierului si a sistemului nervos. Creierul isi continua dezvoltarea si este deja capabil sa asigure functionarea sistemelor vitale inafara uterului: el poate controla ritmul respirator, coordona contractiile tubului digestiv si regla temperatura corporala. Maduva osoasa este acum complet capabila de a produce sange, iar rinichii elimina zilnic o cantitate mica de urina.
Simtul gustului este de asemenea dezvoltat in luna a saptea. Alimentele pe care le consumi modifica gustul lichidului amniotic, prin urmare bebelusul se obisnuieste cu ele inca din uter.
Recomandarile noastre
- Este timpul pentru al 5-lea examen medical prenatal.
- A 3-a ecografie se fac in general in saptamana 31 sau 32 de amenoree.
- Vrei sa afli cum sa te alimentezi corect in aceasta luna? Consulta meniul lunii.
Saptamana 27
Mama
Burtica ta este complet rotunda. Se spune ca atunci cand burtica are o forma tuguiata, ai un baietel, iar daca este rotunda - ai o fetita. Aceasta credinta populara este infirmata de medicina. Forma pe care o capata abdomenul tau in timpul sarcinii depinde de morfologia ta, de faptul ca este prima sarcina sau nu, de cantitatea de lichid amniotic, etc.
Placenta descreste, de asemenea si cantitatea de lichid amniotic pentru a face loc bebelusului care continua sa se dezvolte.
Suferi de tulburari ale somnului din cauza formelor tale rotunde, iar pentru a le reduce poti dormi pe o parte sau pune o perne sub coapsa.
Copilul
In acest stadiu, bebelusul este practic capabil sa supravietuiasca in afara uterului, dar pe parcursul saptamanilor urmatoare organele sale vitale vor continua sa se dezvolte.
Degetele de la maini si de la picioare au unghiute; oasele incep sa se intareasca; creierul si plamanii isi continua dezvoltarea. Retina ochilor este in formare iar genele ating lungimea lor definitiva.
Copilul poate acum sa planga.
In saptamana 27, copilul are 32 cm si cantareste aproape un kilogram.
Sfaturi
- Poti incepe o noua cura cu vitamine, cu acordul medicului. Vitalitatea de care dadeai dovada la inceputul trimestrului al doilea diminueaza si devii mai fragila din punct de vedere fizic. Este timpul sa-ti incetinesti ritmul de viata.
- Monitorizeaza in continuare glicemia pentru a reduce riscul aparitiei diabetului gestational. Aceasta boala nu este foarte severa, dar necesita un regim alimentar riguros. Diabetul gestational dispare dupa nastere.
- Verifica si nivelul de colesterol.
Saptamana 28
Mama
O senzatie noua apare de cateva saptamani: nu mai este vorba de loviturile de picior; de data asta copilul tau sughita! Nu te ingrijora, este absolut normal, este semnul unei bune functionari ale organelor sale. Mai tarziu, dupa nastere, il vei vedea des sughitand.
In aceasta perioada iei cel mai mult in greutate: aproximativ 500 grame pe saptamana impartite intre tine si copilul tau.
Copilul
Creierul bebelusului tau functioneaza, iar acesta viseaza din cand in cand. Muschii continua sa se formeze, corpul se rotunjeste, iar parul creste.
Copilul ia in greutate cam 250 grame pe saptamana. In prezent, cantareste 1,1 kg si masoara 33 cm.
Sfaturi
Supravegheaza-ti alimentatia! Daca senzatia de foame este mai intensa decat de obicei, consuma mai multe proteine si fibre si evita hidrocarbonatii daunatori sanatatii.
Saptamana 29
Mama
Ai senzatia ca ai fost insarcinata toata viata si ca nu mai suporti. In plus, teama legata de nastere isi face aparitia – ai impresia ca travaliul poate incepe oricand.
Daca iti simti picioarele grele, poti face un dus rece sau sa pui niste perne sub picioare.
Inca din aceasta luna, este posibil ca sanii sa elimine niste picaturi de colostru (lapte bogat in anticorpi si proteine care va constitui prima hrana a nou-nascutului). De aceea, este recomandat sa pui niste servetele igienice in sutien pentru a absorbi surplusul.
Copilul
Capul copilului este acum proportional cu restul corpului. Creierul este suficient de matur pentru a regla temperatura corpului si respiratia. Grasimea continua sa se acumuleze sub piele. Rezultatul: copilul devine din ce in ce mai dolofan.
Plamanii functioneaza corect si isi continua dezvoltarea, ca si organele sexuale si simtul auzului. Unii copii au capul acoperit de par, in timp ce altii nu au decat un pufulet foarte fin.
Bebelusul are acum 1,250 kg si masoara aproximativ 34 cm.
Sfaturi
Pentru a reduce temerile legate de nastere, continua sedintele de relaxare si pregateste venirea copilului trecand in revista tot ce mai ai nevoie si mai trebuie cumparat. De altfel, cu cat stii mai multe, cu atat vei scapa de teama. Deci, informeaza-te.
Te poti confrunta si cu tulburari ale somnului sau cu cosmaruri, cauzate de teama si angoasa.
Saptamana 30
Mama
Ai remarcat desigur ca linia neagra care a aparut sub ombilic devine si mai vizibila. In plus, ombilicul isi schimba forma si devine proeminent. Dar nu te ingrijora, nu va ramane asa in permanenta.
Din cauza greutatii copilului, centrul tau de greutate se modifica, antrenand dureri ale spatelui. Menajeaza-l stand culcata cat mai des.
Copilul
In saptamanile urmatoare, copilul se va indrepta cu capul in jos. Aceasta prezentatie a fatului este cea mai indicata pentru o nastere naturala. Daca bebelusul nu se intoarce, este necesara o cezariana.
Lanugo incepe sa dispara, intrucat grasimea pe care o produce fetusul poate mentine temperatura. Pe unele parti ale corpului, lanugo va mai persista cateva saptamani dupa nastere inainte de a disparea complet.
Sfaturi
Pe masura ce termenul se apropie, ai tot mai multe intrebari de pus obstetricianului. Cu cat stii mai multe, cu atat esti mai linistita.
Saptamana 31
Mama
Daca bebelusul s-a asezat cu capul in jos, poti in sfarsit sa respiri si sa mananci mai usor (deoarece plamanii si intestinele sunt mai putin comprimate).
In medie, o femeie insarcinata in a 30-a saptamana este mai grea cu 8,5 kg. Aceasta greutate se imparte intre placenta, volumul sangvin, sani, lichidul amniotic, uter si bineinteles - copil.
Mai ai 9 saptamani pana ajungi la termenul de nastere al copilului.
Copilul
Placenta cantareste singura 500 g.
Copilul cantareste 1,750 kg si masoara in medie 39 cm.
Sfaturi
Se apropie concediul de maternitate (in general, acesta incepe cu sase saptamani inainte de termenul probabil al nasterii). Chiar daca iti place sa muncesti, perspectiva unei pauze iti surade; oricum nu te mai simteai in forma.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nu stiu cand am ramas insarcinata
- Pe ce data am ramas insarcinata?
- Infectie proteus in sarcina de 30 de saptamani
- Sarcina fara vizita la ginecolog
- Nevralgie de trigemen in sarcina
- Umflaturi labii mici
- Copilul este pozitionat cu capul în jos, aproape de col, la doar 16 saptamani de sarcina