Sarcina luna IX
Autor: Redacția ROmedic
- Introducere
- Saptamana 37
- Saptamana 38
- Saptamana 39
- Saptamana 40
- Saptamana 41
Copilul tau se transforma intr-o adevarata frumusete inainte de nastere. Pufuletul care ii acoperea pielea dispare aproape in intregime. Cat despre vernix, va mai ramane putin pentru a facilita trecerea prin canalul nasterii.
Aceasta ultima luna este dedicata in totalitate luarii in greutate. In mod normal, copilul se apropie de 3 kg sau chiar mai mult..
Acasa totul este pregatit pentru primirea copilului. Stii pe de rost drumul pana la maternitate si cunosti chiar si cateva asistente sau medici. Nasterea poate surveni oricand in aceasta ultima luna, asa ca fii pregatita! Nu uita sa-ti pregatesti lucrurile pentru maternitate si sa lasi geanta ta si a copilului undeva la vedere!
Mama
Burtica ta este foarte proeminenta, iar spatele este din ce in ce mai arcuit. Greutatea copilului devine tot mai greu de suportat de spate si picioare.Sanii se umfla si se pregatesc pentru alaptare. Nevoia de a urina devine mai frecventa. Ai uneori contractii neregulate si nedureroase, mai ales seara. Este un fenomen normal: contractiile Braxton-Hicks contribuie la maturizarea colului uterin, ceea ce va face mai usoara dilatarea in timpul travaliului.
Somnul este foarte dificil, caci nu reusesti sa gasesti o pozitie confortabila. Gesturile si miscarile devin tot mai greoaie, iar oboseala este si mai marcata.
In cursul acestei luni uterul coboara mai jos in abdomen, pregatindu-se pentru iesirea copilului. Aceasta miscare de coborare determina o usurare pentru tine, caci uterul apasa mai putin pe celelalte organe. Consecinta: poti respira si manca mai usor.
Esti acum in concediu de maternitate, ceea ce-ti da timp pentru a te odihni, a avea grija de tine si a te pregati pentru venirea copilului.
In cateva saptamani sau chiar zile, iti vei putea tine copilul in brate!
Copilul
Copilul petrece ultimele saptamani luand in greutate si acumuland energie pentru a se pregati pentru marea zi. Isi pierde pufuletul si substanta grasa (vernix) care ii acopereau pielea si devine roz si dolofan. Miscarile sale se raresc datorita lipsei de spatiu.Bebelusul isi ia pozitia definitiva si nu o va mai schimba pana in ziua nasterii: cel mai des cu capul in jos (prezentatia craniana), mai rar cu fesele in jos (prezentatie pelvina).
Toate functiile fiziologice ale copilului sunt indeplinite corespunzator si toate organele sunt maturizate, inclusiv plamanii, care sunt gata sa functioneze. In cursul lunii a 9-a, copilul nu mai este prematur. Chiar daca nasterea se produce inaintea de termenul calculat de medic, ea este „la termen”.
La sfarsitul sarcinii, copilul masoara 50 cm si cantareste putin mai mult de 3 kg. Cordonul ombilical are peste 60 cm lungime si placenta cantareste 700 g.
Examene medicale
Ultimele consultatii medicale
In cursul acestor ultime consultatii se decide cea mai indicata modalitate de a naste. Daca esti programata pentru o nastere prin cezariana (datorate prezentatiei pelvine sau transverse a fatului sau a bazinului ingust al mamei), medicul iti va comunica data la care va avea loc interventia.
In cursul acestor consultatii, ritmul cardiac al fatului si eventualele contractii ale uterului sunt monitorizate si inregistrate.
Tot acum trebuie sa te prezinti la o consultatie cu medicul anestezist. Aceasta consultatie este obligatorie pentru a putea beneficia de o anestezie epidurala, chiar daca nu doresti acest lucru. In unele cazuri, in timpul nasterii este necesara efectuarea unei anestezii generale de urgenta (cezariana de urgenta, forceps, etc.). Medicul anestezist iti va pune unele intrebari, va verifica numaratoarea formulei sangvine pe care ai efectuat-o inainte de a veni la consultatie si iti va explica diferitele tehnici de anesteziere, in special anestezia peridurala.
Vino de urgenta la maternitate in oricare din urmatoarele situatii:
- cand se „rup apele”
- ai sangerari vaginale
- ai contractii regulate si dureroase, cu o durata de 1 minut la fiecare 5 -10 minute
- nu mai simti fatul miscandu-se
- ai ajuns la termenul nasterii si nu se intampla inca nimic
Nasterea
Contractiile regulate si dureroase antreneaza o modificare a colului uterin si intrarea in travaliu. In cateva ore, vei putea in sfarsit sa-ti vezi copilul, sa-l atingi, sa-l mangai si sa-l saruti!Nicio sarcina nu seamana cu alta: naturala sau prin cezariana, acasa sau la maternitate, provocata, de durata lunga sau scurta, cu sau fara anestezie epidurala, asistata de medic sau de moasa, simpla sau complicata... Se poate intampla ca nasterea copilului tau sa nu fie deloc asa cum te asteptai!
La prima sarcina, nasterea este in general mai lunga. La urmatoarele, ea devine mai usoara.
Vei ramane intre 3 si 5 zile in maternitate in cazul unei nasteri naturale si o saptamana in cazul unei nasteri prin cezariana.
La 6-8 saptamani dupa nastere, va trebui sa te prezinti din nou la medicul ginecolog pentru controlul postnatal. Aceasta vizita va incheia minunata aventura a celor 9 luni: aducerea pe lume unui copil.
Saptamana 37
Mama
Ai intrat in ultima luna de sarcina! Scarile iti sunt ca niste dusmani, ridicatul din pat este o adevarata gimnastica, statul jos este incomod... pe scurt, de-abia astepti sa vina copilul.
Uterul este antrenat in contractii musculare nedureroase. Pot aparea unele secretii gelatinoase de culoare inchisa, indicand ruperea dopului de mucus care acoperea colul uterin, semn ca se apropie nasterea.
Un copil nascut in aceasta saptamana nu mai este considerat prematur.
Copilul
Bebelusul este pregatit pentru lumea exterioara si nu mai trebuie decat sa creasca.
Capul copilulului avanseaza in bazin, dar acest lucru nu inseamna ca incepe imediat travaliul. Bebelusul se adapteaza la spatiul devenit atat de neincapator: mainile si picioarele sunt indoite, iar genunchii sunt lipiti de abdomen.
Creierul se dezvolta in continuare intr-un ritm rapid, acest proces continuand mult timp dupa nastere.
Copilul cantareste 3,250 kg si masoara 50 cm.
Sfaturi
Sfat pentru viitorul tatic: gaseste cel mai scurt drum pana la maternitate!
Saptamana 38
Mama
Ideea ca nasterea se poate produce in orice moment iti provoaca teama, dar iti da si energie sa te pregatesti pentru acest moment. Marturiile prietenelor care au trecut prin aceasta experienta te intereseaza din ce in ce mai mult.
Centrul tau de gravitate se modifica din nou; de altfel, coloana vertebrala s-a deformat pentru a echilibra greutatea. Copilul a „coborat” in bazin, ca urmare burtica ta isi schimba aspectul si devine mai joasa.
Copilul
Inca de la inceputul trimestrului 3, copilul iti primeste anticorpii, care il vor proteja impotriva bolilor pe care le-ai contractat. Chiar si vaccinurile pe care le-ai facut ii sunt de ajutor.
Sfaturi
In aceasta saptamana are loc ultima vizita prenatala obligatorie. In timpul acestei consultatii medicul verifica: cresterea uterului (si implicit, cea a copilului), prezentatia fatului si se asigura ca cervixul (colul uterin) nu s-a deschis. Tot acum se decide si modul in care vei naste.
Saptamana 39
Stii sa recunosti adevaratele semne ale nasterii?
Contractiile devin din ce in ce mai regulate si apropiate iar apoi se opresc? Inseamna ca nasterea nu a inceput inca. Starile de greata, ruperea apelor, contractii regulate si dese care nu se opresc - iata adevaratele semne care anunta nasterea.
Daca esti la prima sarcina, nu este nevoie sa ajungi la maternitate inca de la primele contractii. Mai multe ore pot sa treaca intre primele contractii si dilatarea completa a colului uterin.
In schimb, plecarea la maternitate este obligatorie imediat dupa ruperea apelor, caci bebelusul nu se mai gaseste intr-un mediu steril.
Sfaturi
Fa o lista cu toate persoanele pe care trebuie sa le anunti de nasterea iminenta a copilului. Sfatul nostru este sa suni doar cateva persoane „de legatura”; ele se vor ocupa sa transmita mesajul mai departe.
Saptamana 40
Copilul poate veni in orice moment!
Daca este prima sarcina si incepi sa simti contractiile, poti face o baie calda inainte de a pleca la maternitate. Puterea de relaxare a apei este de necontestat!
Copilul isi savureaza ultimele momente petrecute in burtica ta. Reflexele sale sunt perfecte, unghiile au crescut si, mic detaliu amuzant, cordonul ombilical este aproape la fel de lung ca bebelusul.
Sfaturi
Inainte de plecarea la maternitate, mai rezerva-ti cateva minute pentru a te asigura ca ai toate actele necesare la tine: actul de identitate, rezultatele examenelor, grupa sangvina, carnet de asigurare de sanatate.
Saptamana 41
Ultima saptamana inainte de nastere
Daca bebelusul nu s-a nascut inca, a reusit sa inmagazineze energie si sa acumuleze maximul de forta pentru nastere. Cu cat sarcina dureaza mai mult, cu atat este mai benefic pentru copil. Dar daca depasesti termenul, va trebui sa fii consultata mult mai des catre obstetricianul tau.
De retinut!
Tot mai des, medicii prefera sa induca nasterea atunci cand termenul este depasit cu patru sau cinci zile.
Sfaturi
Daca nu ai facut-o pana acum, gandeste-te la un prenume pentru copilul tau.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Al cui poate fi copilul
- Care sunt simptomele cand o sarcina nu mai evolueaza
- Cand am ramas insarcinata?
- Sarcina in faza incipienta sau oprita in evolutie
- Sarcina saptamana 37
- Sarcina
- Sarcina 38 de saptamani +usturimi