Sarcina luna IV

Sarcina luna IV

©

Autor: Redacția ROmedic

Sarcina luna IV

Mama

În această lună vei observa unele modificări ale pielii. Mameloanele se închid la culoare, iar venele devin mai proeminente. Pe fată apar pete, pe care unii experÈ›i le consideră absolut normale, în timp ce alÈ›ii susÈ›in că indică o deficiență în dietă - pentru a preveni pătarea tenului va poate ajuta evitarea expunerii la soare. Uterul È™i pielea necesită de două ori mai mult sânge, iar rinichii, cu 25% mai mult decât în mod normal. Aceasta înseamnă că randamentul inimii se dubleaza pentru a acoperi necesitățile organismului.

Dacă practici exerciÈ›ii fizice, vei observa că iÈ›i pierzi repede respiraÈ›ia È™i că oboseÈ™ti mai uÈ™or decât înaintea sarcinii. Este important să foloseÈ™ti aceste semne pentru a È™ti când să te odihneÈ™ti.

Uterul creÈ™te, provocând dureri ascuÈ›ite în ambele părÈ›i ale abdomenului inferior. Uterul este un muÈ™chi ataÈ™at la oasele bazinului prin ligamente. Pe măsură creÈ™terii uterului, aceste ligamente sunt tensionate È™i devin dureroase. Durerile sunt comune în luna a 4-a È™i a 5-a; ele pot surveni brusc, în timpul mersului sau atunci când iÈ›i schimbi poziÈ›ia.

Disconfortul gastro-intestinal continuă - constipație, balonări, indigestie, arsuri.

Unele mame (în special cele care nu mai sunt la prima sarcina) simt miÈ™cările copilului în această lună, dar în mod normal acestea sunt identificate începând cu luna a 5-a. Copilul este acum suficient de mare pentru ca bătăile inimii să fie ascultate cu un stetoscop obiÈ™nuit.


Copilul

BebeluÈ™ul începe să perceapă unele sunete, deÈ™i auzul nu va fi complet până în luna a 7-a. Plămânii continuă să se dezvolte, iar copilul „respiră” lichid amniotic. Până la sfârÈ™itul lunii, fata bebeluÈ™ului va fi complet formată. DeÈ™i nu poate vedea încă, retina copilului devine sensibilă la lumină. Sprâncenele È™i parul capilar încep să apară.

Pielea fetusului rămâne foarte fină È™i nu conÈ›ine keratina, substanță care formează cea mai mare parte a epidermei. Vasele sangvine sunt în continuare vizibile.

Capul, care era foarte dezvoltat în comparaÈ›ie cu restul corpului, devine treptat mai puÈ›in voluminos. Structurile creierului se dezvoltă, în special creierul mic - organ care asigură o bună coordonare a miÈ™cărilor.


Recomandările noastre

  • Este momentul să faci al doilea examen prenatal obligatoriu.
  • Vrei să afli cum să te alimentezi corect în această lună? Consultă meniul lunii.

Săptămâna 15

Săptămâna 15

Mama

Sarcina ar trebui să fie deja vizibilă È™i probabil ai nevoie de pantaloni mai largi în talie.

Dacă simÈ›i că ai mintea „împrăștiată” - uiÈ›i lucruri, te concentrezi cu dificultate, eÈ™ti neîndemânatică - nu te îngrijora: se numeÈ™te „sindromul creierului de sarcină” È™i se pare ca este obiÈ™nuit la femeile însărcinate. Încearcă să reduci stresul È™i nu uita că este o etapă temporară.

Copilul

ArticulaÈ›iile se dezvoltă È™i devin flexibile. Copilul poate acum să plieze braÈ›ele la nivelul coatelor si să-È™i strângă pumnul. Dezvoltarea gatului îi permite să întoarcă capul după bunul plac.

Fetusul începe chiar să-È™i sugă degetul mare (studiile arată că bebeluÈ™ul preferă gustul dulce din lichidul amniotic, pe când la gustul sărat nu reacÈ›ionează). Se perfecÈ›ionează plămânii È™i primele miÈ™cări respiratorii se schiÈ›ează. Fetusul inspiră È™i expiră lichid amniotic.

În săptămâna a 15-a copilul măsoară 12 cm È™i cântăreÈ™te 65 grame.

Sfaturi

Aplică o cremă împotrivă vergeturilor în special pe abdomen, dar È™i pe sâni, coapse, fese. În acest mod vei mări elasticitatea pielii, profitând de această ocazie pentru a mângâia copilul.

Săptămâna 16

Săptămâna 16

Mama

În această săptămână te aÈ™teaptă o surpriză plăcută: pentru prima dată ai putea simÈ›i miÈ™cările copilului tău. Este o senzaÈ›ie de neuitat. Primele miÈ™cări se aseamănă unor bule de aer în stomac, că atunci când deschizi o sticlă de apă minerală. Apoi, vei simÈ›i niÈ™te lovituri mai puternice.

În general, femeile la prima sarcină simt pentru prima dată miÈ™cările fetale câteva săptămâni mai târziu, aÅŸa încât nu ai motive de îngrijorare dacă nu simÅ£i nimic. De asemenea, dacă simÅ£i aceste miÅŸcări, este prea devreme pentru a le simÅ£i cu regularitate.

Inima bate mai repede decât în mod obiÈ™nuit datorită modificările intense din corpul tău.

Copilul

Inima îi bate de două ori mai repede decât a ta (între 110 È™i 130 bătăi pe minut), pompând aproape 25 litri de sânge pe zi, iar în următoarele săptămâni greutatea copilului se va dubla.

BebeluÈ™ul se miÈ™că din ce în ce mai des. Majoritatea organelor au apărut È™i sunt în plină maturizare.

Copilul cântăreÈ™te în această săptămână 110 g È™i măsoară 14 cm.

Sfaturi

Medicul ginecolog trebuie să te informeze despre posibilitatea efectuării testului de determinare a unor markeri din serul sangvin (triplu test). Acest test se desfășoară între săptămâna a 15-a È™i a 17-a È™i depistează anomaliile cromozomiale ale copilului (trisomie 21, sindromul Down). Testul constă în determinarea concentraÈ›iei a trei markeri biochimici fetali în serul matern:

  • alfa-fetoproteina (AFP, produsă de ficatul fetusului)
  • doi hormoni ai sarcinii: estriol È™i gonadotrofina corionica umană (hCG).

Dacă nivelul acestor markeri este prea ridicat, vei fi sfătuită să faci o amniocenteză.

De reținut:

  • testarea markerilor serici nu are o acurateÈ›e de 100%. Această metodă nu poate depista toate malformaÈ›iile congenitale.
  • acest test poate indică un risc crescut, fără ca bebeluÈ™ul să aibă de fapt o anomalie cromozomială.

Săptămâna 17

Săptămâna 17

Mama

Începi să iei în greutate, pentru moment între 3 È™i 6 kg, eÈ™ti activă È™i te simÈ›i împlinită. Placenta are cam aceeaÈ™i dimensiune ca fătul È™i uterul aproape a ajuns la nivelul buricului.

Totuși, unele femei au accese de furie surprinzătoare. Așteaptă să treacă criza și cere familiei să fie răbdătoare.

Inima È™i-a mărit activitatea cu 40%, exercitând o presiune crescută asupra venelor. Ca urmare, poÈ›i avea mici sângerări nazale sau ale gingiilor.

Copilul

Copilul tău începe să audă! Lichidul amniotic conduce bine sunetele, iar bebeluÈ™ul iÈ›i poate auzi bătăile inimii, stomacul È™i mai ales, vocea.

MuÈ™chii faciali îi permit fetusului să radă sau să se strâmbe. Primele firiÈ™oare de par îÈ™i fac apariÈ›ia, copilul având È™i sprâncene.

În această săptămână copilul are 16 cm È™i cântăreÈ™te aproximativ 135 grame.

Sfaturi

Este momentul cel mai indicat pentru pregătirile înainte de venirea copilului. Lasă-l pe viitorul tătic să se ocupe de vopsire, văruire sau lăcuirea parchetului - aceste subsÈ›ante toxice sunt foarte periculoase pentru copil. De altfel, poÈ›i folosi vopsele naturale pentru camera copilului - nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Săptămâna 18

Săptămâna 18

Mama

Cel mai probabil miÈ™cările copilului au devenit tot mai clare. În cursul următoarelor săptămâni, copilul va fi din ce în ce mai activ. Dar, pe măsură ce avansează sarcina, bebeluÈ™ul creÈ™te È™i dispune de mai puÈ›in spaÈ›iu pentru a se miÈ™ca.

Hainele de maternitate sunt acum o necesitate - îmbrăcămintea trebuie să fie cât mai confortabilă.

Copilul

Corpul bebeluÈ™ului este acoperit în întregime de lanugo, firiÈ™oare de par fin care contribuie la reglarea temperaturii. BebeluÈ™ul percepe È™i lumina din exterior, chiar dacă ochii rămân în continuare închiÈ™i. Dacă lumina este prea puternică È™i îl deranjează, copilul îÈ™i acoperă ochii cu mânuÈ›ele. În plus, el face deosebirea dintre gustul dulce È™i amar al lichidului amniotic.

Sfaturi

Dacă suferi de constipaÈ›ie (tot din cauza hormonilor, care încetinesc tranzitul intestinal), bea multă apă È™i consumă alimente bogate în fibre: prune uscate, nuci, cereale È™i pâine integrală.

Al doilea trimestru este perioada cea mai fericită a sarcinii. Încearcă să te bucuri de fiecare secundă È™i de bebeluÈ™ul pe care îl ai în burtică.

Data actualizare: 19-06-2014 | creare: 02-02-2007 | Vizite: 91980
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sarcina săptămâna 2
  • Sarcina săptămâna 3
  • Sarcina săptămâna 4
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum