S-ar putea pune diagnosticul de COVID-19 folosind inteligența artificială, fără a fi nevoie de testare

©

Autor:

S-ar putea pune diagnosticul de COVID-19 folosind inteligența artificială, fără a fi nevoie de testare
Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital, King‘s College London și compania de știință medicală ZOE au dezvoltat o nouă aplicație de diagnostic bazată pe inteligență artificială, care poate anticipa probabilitatea unei persoane de a avea COVID-19, bazată pe simptomatologia prezentă.
Modelul de inteligență artificială se bazează pe datele oferite de aplicația COVID Symptom Study. Această aplicație este utilizată de mai mult de 3,3 milioane de persoane din întreaga lume, care își evaluează zilnic starea de sănătate și raportează prezența câtorva simptome specifice COVID-19, precum tuse persistentă, febră, oboseală și pierderea gustului sau a mirosului.

În cadrul studiului au fost analizate date adunate de la aproximativ 2,5 milioane de persoane din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, care s-au conectat frecvent la aplicație pentru a-și monitoriza starea de sănătate. Din cele 2,5 milioane de persoane, aproximativ o treime au înregistrat simptome specifice infecției cu COVID-19. Din această treime, 18.374 de persoane au fost testate pentru noul coronavirus, 7.178 fiind confirmate pozitiv.

Cercetătorii au analizat care dintre manifestările clinice specifice COVID-19 sunt asociate obținerii unui test pozitiv pentru noul coronavirus și au ajuns la concluzia că numeroase manifestări clinice specifice COVID-19 sunt similare celor apărute în cadrul răcelilor și gripelor obișnuite (precum febra sau tusea). Pe lângă acestea, numărul de cazuri raportate în care au fost înregistrate pierderea gustului și a mirosului a fost surprinzător; aproximativ două treimi din persoanele testate pozitiv pentru COVID-19 prezentând aceste două manifestări clinice.

În urma studiului realizat, cercetătorii au constatat faptul că pierderea mirosului și a gustului sunt manifestări clinice mult mai specifice infecției cu noul coronavirus decât febra.

Oamenii de știință au dezvoltat un model matematic cu o capacitate de a evalua riscului unei anumite persoane, bazat pe vârsta, genul persoanei respective și prezența celor patru manifestări clinice caracteristice (pierderea gustului sau a mirosului, tuse persistentă sau severă, oboseală și inapetență). Acest model matematic are capacitatea de a anticipa apariția infecției cu noul coronavirus în rândul unei anumite persoane, prezentând o acuratețe de aproximativ 80%.

Acest model matematic de evaluare a riscului de apariției a infecției cu noul coronavirus a fost aplicat în rândul a peste 800.000 de persoane care au prezentat manifestări clinice specifice COVID-19. Din acestea, aproximativ o cincime au fost confirmate cu COVID-19.

Conform cercetătorilor, utilizarea la scară largă a inteligenței artificiale poate fi extrem de utilă pentru identificarea precoce a persoanelor care prezintă risc crescut de infecție cu noul coronavirus, de îndată ce primele manifestări clinice specifice acestei afecțiuni apar.

Profesorul Tim Spector de la King‘s College London a afirmat faptul că rezultatele obținute au arătat că pierderea gustului și a mirosului reprezintă simptomele cheie pentru depistarea precoce a infecției cu noul coronavirus. Pe baza acestor două manifestări clinice specifice COVID-19 ar putea fi întocmit un program de screening al populației, pentru identificarea precoce a persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Profesorul Spector sfătuiește orice persoană care prezintă pierderea gustului și a mirosului, însoțită sau nu de alte manifestări clinice specifice COVID-19, să informeze instituțiile medicale delegate pentru depistarea și tratarea cazurilor de coronavirus și să respecte măsurile de izolare și de distanțare socială impuse de către autorități.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-05-2020 | creare: 15-05-2020 | Vizite: 513
Bibliografie
New AI diagnostic can predict COVID-19 without testing, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200511112628.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială
  • Google și DeepMind doresc să creeze un ajutor pentru medici și asistente bazat pe inteligență artificială
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum