Omicron și provocările aduse lumii medicale

©

Autor:

Omicron și provocările aduse lumii medicale
Omicron este în prezent varianta care domină la nivel mondial, fiind mult modificată față de tulpina ancestrală. Varianta Omicron are peste 50 de mutații, astfel încât depășește cu mult numărul de mutații din variantele Delta și Beta, având un conținut mai mare de arginină, lizină, acid aspartic și acid glutamic.
SARS-CoV-2 are pe suprafața sa o serie de glicoproteine cu care se poate atașa la celula gazdă și care îi facilitează intrarea și activarea infecției. Atașarea se realizează cu ajutorul unei proteine „spike” ce va cupla receptorul enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), identificată la nivelul mai multor tipuri de celule umane. Gena „spike” este frecvent mutațională, astfel încât virusul devine mai virulent și transmisibil prin intermediul ei. Numărul mare de mutații reduce și eficiența testelor de diagnostic.

Există trei sublinii de Omicron, BA.1, BA.2 și BA.3, cu secvențe distincte. Acestea au însă 12 mutații comune asociate cu un grad de infectivitate crescut, o afinitate de legare crescută și capacitate de păcălire a sistemului imun. După infecția cu Omicron ce are mutația BA.1, organismul nu rămâne cu protecție completă împotriva unei infecții cu BA.2. Totodată, BA.2 poate să aibă o imunitate mai slabă după vaccin decât Delta sau BA.1., cu o rată de infectivitate mai mare.

Rolul unei doze de rapel impotriva Omicron este încă în discuție, însă înainte de această variantă, vaccinul asigura protecție de 55-80%. Riscul de reinfectare cu Omicron este crescut de 5 ori prin comparație cu varianta Delta.

Prin mutațiile noi apărute, este posibilă o legare mai mare a receptorului ACE2, cu o transmitere de la oameni la animale sălbatice crescută.

Omicron este asociat cu o rată de infectivitate mai mare, însă forme mai puțin severe și fatale. Cu toate acestea, pot apărea leziuni neurologice, cu subțierea substanței cenușii, atrofia creierului, neurodegenerare, inflamație și modificarea funcțiilor acestuia.

O altă provocare pentru cercetători este reprezentată de o nouă posibilă variantă, „Deltacron”, cu mutații atât din varianta Delta, cât și Omicron. Amenințarea COVID-19 persistă și nu trebuie subestimată, atât din perspectiva capacității sale de a păcăli sistemul imun și a transmisibilității asociate, a noilor mutații, dar și a complicațiilor posibile.

sursa: News Medical
foto: Dkoi/Shutterstock

Data actualizare: 29-04-2022 | creare: 29-04-2022 | Vizite: 350
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legarea mai eficientă a variantei Omicron de receptorul ACE2, motivul transmisibilității mai mari
  • Cât de mari sunt riscurile de răspândire a variantei Omicron din Africa de Sud către alte state?
  • Cum a evoluat varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2?
  •