Rolul activității cerebrale din cadrul somnului în eliminarea proteinelor toxice și prevenirea bolii Alzheimer

©

Autor:

Rolul activității cerebrale din cadrul somnului în eliminarea proteinelor toxice și prevenirea bolii Alzheimer

Xiao Liu și colaboratorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au publicat în jurnalul PLOS Biology un studiu despre rolul activității cerebrale globale cu frecvență joasă dependentă de somn în eliminarea acumulării de toxine asociate bolii Alzheimer.
Această activitate neuronală cu frecvență de sub 0,1 Hz a fost mai puternic legată de fluxul de lichid cefalorahidian la grupul sănătos, de control, decât la grupul cu risc crescut de boală Alzheimer. Fluxul de lichid cefalorahidian (LCR) ar putea fi utilizat în viitor ca marker pentru evaluarea clinică și imagistică a pacienților cu boala Alzheimer.

Boala Alzheimer s-a dovedit a fi determinată de acumularea cerebrală de proteine toxice amiloid-β și tau. Sistemul glimfatic al creierului este esențial în eliminarea acestor toxine. Oamenii de știință au descoperit o posibilă relație între activitatea cerebrală globală dependentă de somn și sistemul glimfatic, această activitate fiind cuplată cu fluxul de lichid cefalorahidian.

În cadrul proiectului Inițiativa de Neuroimagistică a Bolii Alzheimer, cercetătorii au măsurat activitatea cerebrală globală și fluxul de lichid cefalorahidian, împreună cu o analiză psiho-comportamentală a 118 participanți la studiu.

Acestora li s-a efectuat RMN în stare de repaus doi ani mai târziu. Ulterior, cercetătorii au comparat rezultatele subiecților cu markerii neurobiologici și neuropsihologici care se corelează cu boala Alzheimer, printre aceștia făcând parte și nivelurile proteinei amiloid-β, toxică pentru creier.

Subiecții cu risc crescut sau cu boală Alzheimer manifestă aveau o putere mai slabă a conexiunii dintre activitatea creierului și fluxul de lichid cefalorahidian. Acești pacienți aveau, doi ani mai târziu, niveluri mai ridicate de amiloid-β și tulburări comportamentale asociate bolii. Aceste descoperiri indică faptul că activitatea cerebrală globală dependentă de somn are un rol esențial în eliminarea deșeurilor cerebrale.

„Studiul a legat cuplarea dintre activitatea globală a creierului în stare de repaus și fluxul de lichid cefalorahidian cu patologia bolii Alzheimer. Constatarea evidențiază rolul potențial al dinamicii neuronale și fiziologice de joasă frecvență (< 0,1 Hz) din starea de repaus în bolile neurodegenerative, probabil datorită conducerii dependente de somn a fluxului de lichid cefalorahidian pentru a spăla toxinele cerebrale. Studiile viitoare sunt justificate pentru a înțelege pe deplin activitatea globală a creierului și modulațiile fiziologice asociate și rolul lor în clearance-ul glifatic și bolile neurodegenerative”, a afirmat Dr. Xiao Liu.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 04-06-2021 | creare: 04-06-2021 | Vizite: 607
Bibliografie
Role of sleep-related brain activity in clearing toxic proteins and preventing Alzheimer's disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210601152018.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei
  • Suplimentele de vitamine E și seleniu nu previn demența
  • Activitatea fizică ne poate proteja împotriva bolii Alzheimer (meta-analiză)
  •