RMN-ul prezice riscul de recidivă sau răspândire a cancerului rectal

RMN-ul prezice riscul de recidivă sau răspândire a cancerului rectal

©

Autor:

RMN-ul prezice riscul de recidivă sau răspândire a cancerului rectal
Un studiu recent indică faptul că imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) poate ajuta mulÈ›i pacienÈ›i cu cancer rectal să evite intervenÈ›iile chirurgicale invazive, care pot avea efecte secundare pe termen lung. Cercetătorii au descoperit că RMN poate prezice cu precizie rezultatele pacienÈ›ilor È™i riscul ca tumora să reapară sau să se răspândească după chimioterapie È™i radioterapie.
Prin utilizarea RMN pentru restadializare, medicii pot clasifica pacienÈ›ii în funcÈ›ie de răspunsul lor clinic: complet (cCR), aproape complet (nCR) sau incomplet (iCR). Studiul a arătat că pacienÈ›ii cu răspuns clinic complet au avut rate mai mari de conservare a organelor È™i supravieÈ›uire fără boală pe termen lung. De exemplu, supravieÈ›uirea fără boală la cinci ani a fost de 81,8% pentru cCR, comparativ cu 67,6% pentru nCR È™i 49,6% pentru iCR.

De asemenea, anumite caracteristici identificate prin RMN, cum ar fi difuzia restricÈ›ionată È™i anomalii în morfologia nodulilor limfatici, au fost asociate cu o probabilitate crescută de boală reziduală. Aceste informaÈ›ii pot ajuta medicii să decidă dacă pacienÈ›ii pot beneficia de o abordare de tip „supraveghere activă” (watch-and-wait), evitând astfel chirurgia È™i potenÈ›ialele efecte secundare, precum necesitatea unei colostomii permanente sau disfuncÈ›ii sexuale.

Studiul subliniază rolul crucial al RMN în ghidarea deciziilor terapeutice pentru cancerul rectal avansat local. Integrarea rezultatelor RMN cu alte metode de evaluare, cum ar fi endoscopia, ar putea îmbunătăți È™i mai mult acurateÈ›ea predicÈ›iilor privind evoluÈ›ia bolii È™i personalizarea tratamentului pentru fiecare pacient.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-10-2024 | creare: 25-10-2024 | Vizite: 181
Bibliografie
MRI can save rectal cancer patients from surgery, study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/10/241022104451.htm

Image by Charlss GonzHu on Pexels
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre consumul de carne roÈ™ie È™i cancerul de colon la femei
  • Facebook lucrează pentru a accelera scanarea RMN
  • RMN-urile pot deveni mai sigure, după o nouă descoperire a cercetătorilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum