Terapia cu celule CAR-T poate fi eficientă nu doar pentru combaterea cancerului

©

Autor:

Terapia cu celule CAR-T poate fi eficientă nu doar pentru combaterea cancerului
Terapia cu celule CAR-T (celulele imunitare proiectate), un tip de celule modificate în laborator pentru a fi folosite ulterior în imunoterapii personalizate, ar putea fi utilizată nu doar în tratamentului cancerului, ci și al lupusului, o afecțiune autoimună cronică. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au raportat rezultate extrem de promițătoare pentru terapia CAR-T la un număr redus de pacienți cu lupus.
Celulele T, un tip de celule cu rol esențial în imunitatea organismului, pot distruge celulele pe care le recunosc ca ținte valide, inclusiv celulele infectate cu virus. Celulele CAR-T, pe de altă parte, constituie celule T redirecționate prin inginerie genetică pentru a ucide eficient tipurile de celule definite în mod specific. Terapiile personalizate cu celule T utilizează celule colectate în mod individual de la pacient, care sunt ulterior proiectate și înmulțite în laborator, înainte de a fi re-infuzate în pacient ca „medicament viu”.

Prima terapie de acest tip, a primit aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru utilizare în anul 2017. În următorii cinci ani, în SUA au fost aprobate alte șase terapii CAR-T, pentru șase tipuri distincte de cancer. Terapiile au revoluționat tratamentul anumitor tipuri de cancere, oferind pacienților speranțe de remisie a cancerului pe termen lung.

De la începutul cercetărilor, oamenii de știință au crezut că celulele T ar putea fi concepute pentru a combate multe alte condiții, altele decât cancerele. Studiul actual descrie rezultatele unei lucrări de cercetare efectuate de oamenii de știință germani cu privire la utilizarea terapiei CAR-T împotriva lupusului autoimune. În cadrul experimentelor efectuate de cercetătorii germani, 5 pacienți diagnosticați cu lupus au beneficiat de un tratament într-o singură doză cu celule T, reușind să obțină remisiunea bolii în termen trei luni.

Deși rezultatele sunt unele îmbucurătoare, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania atrag atenția asupra necesității confirmării datelor actuale într-un studiu cu un număr mai mare de pacienți, desfășurat pe o perioadă mai lungă de timp.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-12-2022 | creare: 07-12-2022 | Vizite: 293
Bibliografie
CAR T cell therapy reaches beyond cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221123125121.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Magneziul: esențial pentru funcționarea sistemului imunitar
  • Cine este maratonistul sistemului nostru imunitar?
  • Îmbunătățirea apărării imune: Descoperiri privind celulele T specializate în lupta împotriva tumorilor
  •