Utilizarea AI în screeningul mamografic pentru cancerul de sân generează mai puține rezultate fals pozitive

©

Autor:

Utilizarea AI în screeningul mamografic pentru cancerul de sân generează mai puține rezultate fals pozitive
În Danemarca, utilizarea inteligenței artificiale (AI) de către radiologii specializați în mamografii a îmbunătățit performanța screeningului pentru cancerul mamar și a redus rata rezultatelor fals pozitive, conform unui studiu publicat în revista Radiology a Societății Radiologice din America de Nord (RSNA).
Dr. Andreas D. Lauritzen, de la Universitatea Copenhaga și spitalul Gentofte, a menționat că AI poate îmbunătăți performanța screeningului și, totodată, reduce semnificativ sarcina de lucru a radiologilor. Acesta se datorează faptului că AI poate tria rezultatele probabil normale sau poate asista în luarea deciziilor, fapt care poate diminua necesitatea citirii multiple a mamogramelor.

Studiul retrospectiv a comparat două grupuri de femei cu vârste între 50 și 69 de ani, care au efectuat screening mamografic bianual în regiunea Capitalei Danemarcei. Primul grup a fost evaluat înainte de implementarea AI, cu mamograme citite de doi radiologi, în timp ce pentru al doilea grup, mamogramele au fost inițial analizate de AI. În acest grup, mamogramele considerate probabil normale de AI au fost citite de un singur radiolog (single-read), iar restul au fost citite de doi radiologi (double-read) cu suport decizional asistat de AI.

Sistemul de AI folosit, antrenat prin modele de învățare profundă, a identificat și evaluat leziunile și calcificările suspecte. În total, 60.751 de femei au fost evaluate fără AI, iar 58.246 cu sistemul AI. Implementarea AI a permis detectarea unui procent mai mare de cancere mamare (0,82% vs. 0,70%) și a redus rata rezultatelor fals pozitive (1,63% vs. 2,39%).

Rezultatele indică o reducere cu 20,5% a ratei de rechemare și o diminuare cu 33,4% a sarcinii de lucru a radiologilor. Valoarea predictivă pozitivă a fost de asemenea mai mare în grupul evaluat cu AI (33,5% vs. 22,5%), iar un procent mai mare dintre cancerele invazive detectate erau de 1 centimetru sau mai puțin (44,93% vs. 36,60%).

Dr. Lauritzen subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru evaluarea rezultatelor pe termen lung și pentru a asigura că nu crește supradiagnosticarea. A menționat de asemenea că sistemul de AI nu are acces la mamogramele anterioare ale pacientelor, ceea ce reprezintă un aspect ce necesită îmbunătățiri în viitor. Este important de notat că protocoalele de screening pentru cancerul mamar variază între țări, inclusiv între Danemarca și Statele Unite.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-06-2024 | creare: 07-06-2024 | Vizite: 233
Bibliografie
AI detects more breast cancers with fewer false positives, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/06/240604132009.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diagnosticarea cancerului mamar cu ajutorul mamografiilor optice
  • Diagnosticarea cancerului mamar cu ajutorul unei pilule
  • Jumătate din femeile ce își fac mamografii anual primesc rezultate fals pozitive după zece ani
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum