Ritmul cardiac ar putea ajuta la diferențierea depresiei de tulburarea bipolară

Ritmul cardiac ar putea ajuta la diferențierea depresiei de tulburarea bipolară

©

Autor:

Ritmul cardiac ar putea ajuta la diferențierea depresiei de tulburarea bipolară
Persoanele afectate de tulburare bipolară trec de la episoade maniacale cu impact emoțional la stări de depresie majoră. Datele arată că uneori diagnosticul poate fi pus greșit, tulburarea bipolară fiind confundată cu depresia, care necesită un alt tratament. Conform unui studiu recent din cadrul Universității Loyola din Illinois, diagnosticul și diferențierea celor două ar putea fi facilitate și prin intermediul analizei ritmului cardiac al pacientului.

Tratarea depresiei pacientului cu tulburare bipolară presupune administrarea de antidepresive împreună cu un stabilizator de dispoziÈ›ie sau medicament antipsihotic, cel din urmă prevenind ca antidepresivele să declanÈ™eze un episod maniacal. De aceea este importantă diferenÈ›ierea tulburării bipolare de depresia majoră.

Ritmul cardiac  este controlat prin intermediul sistemului nervos autonom È™i conferă un indicativ precis al tonusului vagal cardiac de repaus.

Cercetătorii au analizat È™i monitorizat date de la 64 adulÈ›i cu depresie È™i 37 cu tulburare bipolară. Celor  101 participanÈ›i le-a fost efectuată câte o electrocardiografie de 15 minute, care a fost analizată ulterior cu un software special. S-a obsercat că cei cu depresie majoră au prezentat valori mai mari ale ritmului sinusal decât cei cu tulburare bipolară. Ritmul cardiac a fost măsurat după ce s-a îndepărtat din sânge orice urmă de medicament antidepresiv.

Comparativ cu cei cu depresie, pacienții cu tulburare bipolară au prezentat valori de bază mai mari pentru interleukina10 (IL-10) și pentru proteina monocit chemoatractantă 1 (MCP1).

Rezultatele au arătat că tonusul vagal și nivelul ridicat de biomarkeri inflamatorii pot distinge tulburarea bipolară de boala depresivă majoră și pot oferi o perspectivă nouă privind patofiziologia depresiei ce implică disfuncții ale sistemului nervos autonom și dereglări ale sistemului imun.

Sunt necesare cercetări aprofundate în această direcÈ›ie, dar analiza ritmului inimii ar putea fi o tehnică suplimentară neinvazivă, simplă È™i ieftină de diferenÈ›iere a depresiei majore de tulburarea bipolară cu beneficii în ceea ce priveÈ™te practicile de îngrijre psihiatrică.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 24-11-2017 | creare: 24-11-2017 | Vizite: 2409
Bibliografie
(1) Is it major depression or bipolar disorder? Ask the heart, link: https://newatlas.com/depression-bipolar-disorder-heart/52273/
(2) Low cardiac vagal tone index by heart rate variability differentiates bipolar from major depression, link: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15622975.2017.1376113?scroll=top&needAccess=true&journalCode=iwbp20
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburarea bipolară - acum se poate È™ti cine va răspunde la tratamentul cu litiu
  • Ritmul cardiac în timpul antrenamentelor fizice
  • BiAffect - aplicaÈ›ia pentru detectarea modificărilor dispoziÈ›iei în tulburarea bipolară
  •