Metoda Feynman – 3 pași pentru a aprofunda un subiect nou

©

Autor:

Metoda Feynman – 3 pași pentru a aprofunda un subiect nou
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, devine tot mai dificil și consumator de timp să învățăm lucruri noi și complexe. Însă conform unui set de 3 pași propuși de Richard Feynman, fizician și laureat al premiului Nobel, am putea învăța mult mai repede și la un nivel mult mai aprofundat.

Totodată, Feynman face diferențierea între ce înseamnă să cunoști ceva și să știi numele acelui „ceva”. De exemplu, dacă cineva îți arată o pasăre cu penajul galben pe piept și îți spune că în germană se numește „halzenfugel ”, iar în chineză „chung ling”, ai putea reține aceste lucruri pentru mult timp, însă nu vei ști nimic despre pasăre în sine – unde trăiește, dacă migrează, ce sunete produce etc. Feynman subliniază de fapt importanța înțelegerii unui subiect nou pentru a reține și învăța despre el.

Iată care sunt cele 3 etape propuse de fizicianul care a avut o contribuție importantă nu doar în acest domeniu, ci și în pedagogie:

1. Explică ceea ce înveți unui copil

Notează pe o foaie modul în care ai prezenta subiectul despre care vrei să înveți unui copil de 8 ani, astfel încât să îl faci să înțeleagă. Această provocare te va determina să folosești un limbaj cât mai simplu. Dar pentru aceasta, va fi nevoie ca înainte să înțelegi foarte bine conceptele și relațiile dintre ele, pentru a le putea simplifica pentru înțelesul unui copil. Totodată, dacă nu reușești, vei putea vedea unde mai ai de lucrat.

2. Revino asupra lacunelor

Odată ce identifici care sunt aspectele pe care trebuie să le mai studiezi pentru a avea o înțelegere completă a subiectului, află răspunsurile pe care nu le ai și revino la pasul 1, exersându-l până nu mai identifici nicio lacună în înțelegerea subiectului.

3. Organizează și simplifică

Dacă ai ajuns la acest punct, înseamnă că explicația ta este suficient de cuprinzătoare și sintetică pentru a fi prezentată unui copil. Încearcă să o citești cu voce tare, pentru a identifica eventualele scăpări și simplific-o cât mai mult.

4. (Opțional) Prezintă ce ai învățat unei persoane

Fie că e vorba de un copil sau de un prieten, pune în aplicare prezentarea pe care ai pregătit-o la pasul 1.

Metoda Feynman nu este o tehnică rapidă de învățare, dimpotrivă, necesită mult studiu, însă dacă este utilizată corespunzător, oferă o înțelegere aprofundată a subiectului și garanția că informațiile nu vor fi uitate imediat (de exemplu, după un examen).

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 30-10-2022 | creare: 06-12-2016 | Vizite: 4690
Bibliografie
3 simple steps to mastering any new subject, from a Nobel Prize-winning physicist, link: https://www.sciencealert.com/this-nobel-prize-winning-physicist-has-3-simple-steps-to-mastering-any-new-subject
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metoda de învățare ce protejează memoria de efectele stresului
  • Adulții ar putea învăța o limbă străină sau să cânte la un instrument muzical la fel de ușor ca în copilărie
  • Cititul cu voce tare te ajută să reții mai bine informațiile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum