Risipa alimentară: care sunt cauzele acestui fenomen? (studiu)

©

Autor:

Risipa alimentară: care sunt cauzele acestui fenomen? (studiu)
Potrivit rapoartelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, risipa alimentară reprezintă o problemă majoră de siguranță alimentară, motiv pentru care numeroase cercetări s-au concentrat pe depistarea cauzelor acestui fenomen.
Un studiu recent, realizat de către cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio și care va fi publicat în revista online Resources, Conservation & Recycling, dezvăluie actualele tendințe care determină aruncarea la gunoi a alimentelor neconsumate, oferind o perspectivă bazată pe date reale și un cadru important pentru eforturile de reducere a risipei alimentare.

Alimentele devin deșeuri alimentare în principal din cauza datelor ambigue de pe etichete, pe care consumatorii casnici le înțeleg adesea greșit. Risipa alimentară a fost semnificativ redusă la persoanele care au verificat etichetele nutriționale. Specialiștii consideră că acești consumatori au fost mai interesați de ceea ce consumă, motiv pentru care nu au irosit ceea ce au cumpărat. Mirosul și aspectul sunt motivele suplimentare care determină consumatorii să arunce mâncarea la gunoi.

Cercetătorii au utilizat datele obținute la un sondaj inițial de la 307 persoane și datele din anchetele de urmărire, astfel de anchete fiind demarate pentru un număr de 169 de subiecți. Studiul pilot a analizat consumul și risipa alimentelor de bază (fructe, legume, carne și lactate), raportându-se la așteptările oamenilor privitor la cantitatea pe care o vor consuma. Majoritatea participanților la sondaj se așteptau să consume aproximativ 97% din carnea din frigider, 94% din legume, 71% din fructe și 84% din lactate. Conform rezultatelor finale, estimările acestora au fost departe de realitate. În realitate, consumul estimativ a fost de doar 50% din cantitatea totală de carne, 44% din legume, 40% din fructe și 42% din lactate. În cazul legumelor, al fructelor și al lactatelor, risipa alimentară a fost mai mare decât consumul. De asemenea, din datele obținute reiese faptul că în gospodăriile persoanelor tinere risipa alimentară este mai crescută.

Consumatorii casnici sunt principalii responsabili pentru risipa alimentară, 43% din totalul alimentelor aruncate aparținând acestora. Totodată, consumatorii casnici sunt cei care au cele mai slabe șanse de modificare a practicilor. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite sau pierdute în fiecare an, ceea ce reprezintă aproape o treime din alimentele produse la nivel global pentru consumul uman. Valoarea estimată a acestor deșeuri este de 680 de miliarde de dolari în țările industrializate și de 310 miliarde de dolari în țările aflate în curs de dezvoltare.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-09-2019 | creare: 09-09-2019 | Vizite: 1389
Bibliografie
Food-waste study reveals trends behind discarded items, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190829081403.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sfaturi pentru a diminua risipa alimentară
  •