Risipa alimentară: care sunt cauzele acestui fenomen? (studiu)

Risipa alimentară: care sunt cauzele acestui fenomen? (studiu)

©

Autor:

Risipa alimentară: care sunt cauzele acestui fenomen? (studiu)
Potrivit rapoartelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, risipa alimentară reprezintă o problemă majoră de siguranță alimentară, motiv pentru care numeroase cercetări s-au concentrat pe depistarea cauzelor acestui fenomen.
Un studiu recent, realizat de către cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio È™i care va fi publicat în revista online Resources, Conservation & Recycling, dezvăluie actualele tendinÈ›e care determină aruncarea la gunoi a alimentelor neconsumate, oferind o perspectivă bazată pe date reale È™i un cadru important pentru eforturile de reducere a risipei alimentare.

Alimentele devin deÈ™euri alimentare în principal din cauza datelor ambigue de pe etichete, pe care consumatorii casnici le înÈ›eleg adesea greÈ™it. Risipa alimentară a fost semnificativ redusă la persoanele care au verificat etichetele nutriÈ›ionale. SpecialiÈ™tii consideră că aceÈ™ti consumatori au fost mai interesaÈ›i de ceea ce consumă, motiv pentru care nu au irosit ceea ce au cumpărat. Mirosul È™i aspectul sunt motivele suplimentare care determină consumatorii să arunce mâncarea la gunoi.

Cercetătorii au utilizat datele obÈ›inute la un sondaj iniÈ›ial de la 307 persoane È™i datele din anchetele de urmărire, astfel de anchete fiind demarate pentru un număr de 169 de subiecÈ›i. Studiul pilot a analizat consumul È™i risipa alimentelor de bază (fructe, legume, carne È™i lactate), raportându-se la aÈ™teptările oamenilor privitor la cantitatea pe care o vor consuma. Majoritatea participanÈ›ilor la sondaj se aÈ™teptau să consume aproximativ 97% din carnea din frigider, 94% din legume, 71% din fructe È™i 84% din lactate. Conform rezultatelor finale, estimările acestora au fost departe de realitate. În realitate, consumul estimativ a fost de doar 50% din cantitatea totală de carne, 44% din legume, 40% din fructe È™i 42% din lactate. În cazul legumelor, al fructelor È™i al lactatelor, risipa alimentară a fost mai mare decât consumul. De asemenea, din datele obÈ›inute reiese faptul că în gospodăriile persoanelor tinere risipa alimentară este mai crescută.

Consumatorii casnici sunt principalii responsabili pentru risipa alimentară, 43% din totalul alimentelor aruncate aparÈ›inând acestora. Totodată, consumatorii casnici sunt cei care au cele mai slabe È™anse de modificare a practicilor. Potrivit OrganizaÈ›iei NaÈ›iunilor Unite pentru AlimentaÈ›ie È™i Agricultură, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite sau pierdute în fiecare an, ceea ce reprezintă aproape o treime din alimentele produse la nivel global pentru consumul uman. Valoarea estimată a acestor deÈ™euri este de 680 de miliarde de dolari în țările industrializate È™i de 310 miliarde de dolari în țările aflate în curs de dezvoltare.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-09-2019 | creare: 09-09-2019 | Vizite: 1301
Bibliografie
Food-waste study reveals trends behind discarded items, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190829081403.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sfaturi pentru a diminua risipa alimentară
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum