Riscul de transmitere a infecţiei cu SARS-COV2 de la mame la nou-născuți este scăzut, conform unui studiu

Riscul de transmitere a infecţiei cu SARS-COV2 de la mame la nou-născuți este scăzut, conform unui studiu

©

Autor:

Riscul de transmitere a infecţiei cu SARS-COV2 de la mame la nou-născuți este scăzut, conform unui studiu

Într-un studiu amplu, cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au analizat nou-născuÅ£i ale căror mame au fost pozitive pentru SARS-COV2 în timpul sarcinii sau al naÅŸterii. DeÅŸi s-a constatat că naÅŸterile premature sunt mai frecvente la mamele infectate, totuÅŸi foarte puÅ£ini nou-născuÅ£i fac COVID-19.
Studiul publicat recent în JAMA a implicat 92% dintre naÅŸterile de la nivel naÅ£ional în primul an de pandemie ÅŸi sprijină recomandările medicilor suedezi de a nu separa copilul de mamă după naÅŸtere. Rezultatele arată o morbiditate uÅŸor crescută la aceÅŸti copii datorită riscului mai mare de afecÅ£iuni respiratorii puse însă pe seama prematurităţii. Nu au fost observate corelaÅ£ii directe între infecÅ£ia maternă cu SARS-COV2 ÅŸi aceste boli respiratorii ale nou-născuÅ£ilor printre care ÅŸi pneumonia.

2323 copii s-au născut din mame testate pozitiv, iar la o treime dintre aceste femei s-a descoperit infecÅ£ia cu SARS-COV2 aproape sau imediat după naÅŸtere. Doar 21 dintre aceÅŸti copii (0,9%) au contactat virusul în perioada neonatală (primele 28 de zile) ÅŸi majoritatea au fost asimptomatici.

Separarea nou-născutului de mamă este un gest cu consecinÅ£e negative atât asupra sănătăţii sale cât ÅŸi a mamei, iar aceste consecinÅ£e trebuie să fie puse în balanţă cu eventualele beneficii în prevenÅ£ia infectării pe care le-ar putea aduce.” afirmă Michael Norman, medic pediatru ÅŸi unul din conducătorii studiului. „Studiul nostru demonstrează că mama ÅŸi copilul pot fi îngrijiÅ£i împreună fără să fie pericole pentru sănătatea celui mic. Sunt veÅŸti bune pentru gravide, copii ÅŸi personalul medical din neonatologie.”

Pentru realizarea acestui studiu a fost nevoie de investigarea rapoartelor zilnice din 3 mari registre de sănătate suedeze: Registrul NaÅ£ional de Urmărire a Calităţii Sarcinilor, Registrul NaÅ£ional de Urmărire a Calităţii Îngrijirilor Neonatale ÅŸi Registrul de AfecÅ£iuni ce trebuiesc Declarate denumit SmiNet.

„Parcurgând aceste baze de date am putut monitoriza în timp util evoluÅ£ia nou-născuÅ£ilor de-a lungul primului ÅŸi celui de-al doilea val de infecÅ£ii” adaugă prof. Norman.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 06-05-2021 | creare: 06-05-2021 | Vizite: 585
Bibliografie
Low risk of infection in babies born to mothers with COVID-19, study finds, ScienceDaily, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210429112426.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce rol au copiii în răspândirea coronavirusului 2019-nCoV?
  • Nou studiu estimează impactul distanțării sociale asupra răspândirii infecÈ›iei cu COVID-19
  • Risc scăzut de răspândire a noului coronavirus prin lacrimi
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum