Riscul de transmitere a infecţiei cu SARS-COV2 de la mame la nou-născuți este scăzut, conform unui studiu
Într-un studiu amplu, cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au analizat nou-născuţi ale căror mame au fost pozitive pentru SARS-COV2 în timpul sarcinii sau al naşterii. Deşi s-a constatat că naşterile premature sunt mai frecvente la mamele infectate, totuşi foarte puţini nou-născuţi fac COVID-19.
Studiul publicat recent în JAMA a implicat 92% dintre naşterile de la nivel naţional în primul an de pandemie şi sprijină recomandările medicilor suedezi de a nu separa copilul de mamă după naştere. Rezultatele arată o morbiditate uşor crescută la aceşti copii datorită riscului mai mare de afecţiuni respiratorii puse însă pe seama prematurităţii. Nu au fost observate corelaţii directe între infecţia maternă cu SARS-COV2 şi aceste boli respiratorii ale nou-născuţilor printre care şi pneumonia.
2323 copii s-au născut din mame testate pozitiv, iar la o treime dintre aceste femei s-a descoperit infecţia cu SARS-COV2 aproape sau imediat după naştere. Doar 21 dintre aceşti copii (0,9%) au contactat virusul în perioada neonatală (primele 28 de zile) şi majoritatea au fost asimptomatici.
„Separarea nou-născutului de mamă este un gest cu consecinţe negative atât asupra sănătăţii sale cât şi a mamei, iar aceste consecinţe trebuie să fie puse în balanţă cu eventualele beneficii în prevenţia infectării pe care le-ar putea aduce.” afirmă Michael Norman, medic pediatru şi unul din conducătorii studiului. „Studiul nostru demonstrează că mama şi copilul pot fi îngrijiţi împreună fără să fie pericole pentru sănătatea celui mic. Sunt veşti bune pentru gravide, copii şi personalul medical din neonatologie.”
Pentru realizarea acestui studiu a fost nevoie de investigarea rapoartelor zilnice din 3 mari registre de sănătate suedeze: Registrul Naţional de Urmărire a Calităţii Sarcinilor, Registrul Naţional de Urmărire a Calităţii Îngrijirilor Neonatale şi Registrul de Afecţiuni ce trebuiesc Declarate denumit SmiNet.
„Parcurgând aceste baze de date am putut monitoriza în timp util evoluţia nou-născuţilor de-a lungul primului şi celui de-al doilea val de infecţii” adaugă prof. Norman.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pacienții cu forme severe de COVID-19 suferă daune la nivelul celulor neuronale mai severe decât bolnavii cu Alzheimer
- Noi descoperiri cu privire la semnătura metabolică a SARS-CoV-2
- Mai mult de jumătate din pacienții cu COVID de lungă durată au și „ceață mentală” persistentă
- COVID-19 nu se transmite de la mamă la nou-născut (studiu de caz în China)
intră pe forum