Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva COVID-19 la pacienții imunodeprimați?

©

Autor:

Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva COVID-19 la pacienții imunodeprimați?

Răspunsurile celulare și umorale ale indivizilor imunocompromiși, în special ale celor cu transplant de rinichi sau afecțiuni hematologice maligne, în urma vaccinării împotriva COVID-19, au fost studiate de cercetători, în cadrul unui nou studiu.
Rezultatele studiului au indicat un răspuns imunologic la pacienții imunodeprimați comparabil cu cel observat la pacienții sănătoși.

Studiul a implicat participanți sănătoși nevaccinați, participanți sănătoși nevaccinați și care erau infectați cu COVID-19, lucrători din domeniul sănătății vaccinați și nevaccinați și persoane imunodeprimate vaccinate. De la fiecare participant au fost recoltate probe de sânge, în vederea efectuării testelor serologice.

În cohorta imunodeprimată, șapte pacienți aveau boală renală în stadiu terminal și au primit transplant renal, patru aveau afecțiuni hematologice maligne, doi aveau tulburări autoimune și doisprezece aveau alte comorbidități cu risc ridicat pentru COVID-19. Pacienții imunodeprimați au fost sub tratament imunosupresor, cu excepția a trei pacienți, care nu au fost sub niciun tratament. Majoritatea pacienților suferiseră de infecție cu COVID-19 ușoară sau severă, în timp ce puțini au necesitat spitalizare.

Participanții imunocompromiși au arătat un răspuns celular mai mare, deși a existat un participant care nu a arătat niciun răspuns celular. De asemenea, au fost observate răspunsuri serologice mai mari atât la cohortele imunocompetente, cât și la cele imunocompromise, în comparație cu cohorta nevaccinată. Răspunsul umoral dintre pacienții imunosuprimați vaccinați și cohorta de imunocompetenți vaccinați s-a dovedit a fi comparabil.

În general, studiul actual indică un răspuns imunologic la vaccinurile SARS-CoV-2 la pacienții imunodeprimați, care a fost comparabil cu răspunsul imunologic observata pacienții sănătoși. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a descifra răspunsurile umorale și celulare, precum și pentru a evalua dacă longevitatea acestor răspunsuri este comparabilă cu a persoanelor sănătoase.

 

sursa: News Medical


Data actualizare: 09-12-2021 | creare: 09-12-2021 | Vizite: 306
Bibliografie
Exploring SARS-CoV-2 vaccine responsiveness in immunosuppressed patients, link: https://www.news-medical.net/news/20211207/Exploring-SARS-CoV-2-vaccine-responsiveness-in-immunosuppressed-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Răspuns mai slab la vaccinurile RSV la adulții cu imunitate compromisă
  •