Riscul de spitalizare în rândul copiilor infectați cu SARS-CoV-2, de sub 1%

©

Autor:

Riscul de spitalizare în rândul copiilor infectați cu SARS-CoV-2, de sub 1%
Infecția cu virusul SARS-CoV-2 s-a dovedit a fi mai puțin severă în cazul copiiilor și adolescenților, mai puțin de 2% din spitalizările europene fiind înregistrate în rândul tinerilor. Un studiu publicat pe serverul medRxiv discută profilul epidemiologic actual al grupei de vârstă 0-24 ani în urma lansării masive a vaccinurilor și a apariției diferitelor variante ale virusului. Datele se pot dovedi cruciale în determinarea raportului risc-beneficiu al vaccinărilor la copii.
Studiul a folosit date dintr-o cohortă națională de nașteri din Scoția, care înregistrează toate nașterile începând cu anul 1997. Datele de supraveghere a sănătății publice au fost utilizate pentru a furniza rezultatele testelor SARS-CoV-2.

Rezultatele studiului au arătat că aproximativ 20% dintre subiecți au fost testați pentru COVID-19. Majoritatea fuseseră testați o dată, dar unul din șapte fusese testat de două ori și 6% mai mult de două ori. Ratele de testare au fost cele mai ridicate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1-4 ani și cei cu vârsta între 18-22 de ani, precum și pentru cei cu mai mult de o boală. Copiii născuți prematur au fost mai susceptibili de a primi un test sub vârsta de 5 ani decât cei născuți la termen. Pentru sugarii cu boli cronice, testarea a fost mai frecventă.

Testele PCR au fost pozitive în 5% din cazuri, cele mai mari rate fiind înregistrate la cei cu vârsta cuprinsă între 18-22 de ani și cele mai scăzute în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 1-4 ani. A avea un copil mai mare în familie a redus riscul de infecție confirmată prin PCR la copiii de 1-4 ani cu 36%, în timp ce la sugari scăderea a fost de 14%. La vârsta de 12-17 ani, un indice de masă corporală ridicat crește foarte ușor riscul de a avea un test pozitiv.

Mai puțin de 1% din toate internările au fost legate de COVID-19, cu doar 25 de reinternări și o ședere medie de două zile. Din nou, sugarii au avut cea mai mare rată de internare, dar proporția de admiteri în unitățile intraspitalicești a fost cea mai mare în rândul persoanelor cu alte afecțiuni de sănătate. Cu toate acestea, aproape 90% dintre internări au fost la persoane fără afecțiuni anterioare de sănătate.

Infecția confirmată prin PCR a fost mai frecventă la copiii sub cinci ani și la copiii mai mari de 12 ani, din grupuri socio-economice inferioare și, respectiv, mai înalte. Statusul socioeconomic mai scăzut a fost legat de un risc mai mare de internare, ceea ce ar putea indica faptul că părinții din medii socioeconomice inferioare au avut mai multe șanse să fie expuși profesional la infecție și să o transmită copiilor acasă.

sursa: News Medical
foto: Dragana Gordic/Shutterstock.com

Data actualizare: 23-12-2021 | creare: 23-12-2021 | Vizite: 301
Bibliografie
Risk of hospitalization for infants and children with COVID-19 below 1%, link: https://www.news-medical.net/news/20211221/Risk-of-hospitalization-for-infants-and-children-with-COVID-19-below-125.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecția COVID-19 la copii
  • Pandemia COVID-19 ar putea crește obezitatea la copii
  • Copiii cu COVID-19 pot prezinta subit o afectare pulmonară gravă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum