Riscul de boală celiacă, influențat de medicamentele administrate în copilărie

©

Autor:

Riscul de boală celiacă, influențat de medicamentele administrate în copilărie
Utilizarea în copilărie a medicamentelor care inhibă producția de acid gastric, precum antagoniștii receptorilor histaminei-2 (H2RA) și inhibitorii pompei de protoni (PPI), sporește riscul de boală celiacă în viața de adult, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Pediatric.
Boala celiacă este o afecțiune medicală imunologică a cărei prevalență la nivel global a crescut semnificativ în ultimele decenii, cel mai probabil datorită îmbunătățirii condițiilor de screening și a conștientizării mai mari a bolii.

Deși au fost evidențiați câțiva factori de risc pentru boala celiacă, precum expunerea la gluten și susceptibilitatea genetică, în continuare mecanismul de apariție a bolii nu este pe deplin înțeles, cauzele exacte nefiind cunoscute. Studii anterioare au raportat că infecția gastrointestinală și expunerea la anumite medicamente cresc semnificativ riscul de boală celiacă. Medicamentele care inhibă producția de acid gastric, frecvent prescrise la copii și adolescenți, au fost asociate cu un risc mai mare de dezvoltare a bolii.

Pentru a arăta dacă relația dintre administrarea medicamentelor care inhibă producția de acid gastric după primele șase luni de viață și boala celiacă este una cauzală, cercetătorii au analizat baza de date a sistemului militar de sănătate (MHS) TRICARE, care include fișe medicale de la naștere, împreună cu date cu privire la medicamentele primite de către copii în baza unei rețete prescrise.

Participanții la studiu, aproximativ 960.000 de copii, au fost împărțiți în grupuri pe baza numărului de zile (în medie) pe parcursul cărora au primit medicamentele prescrise. Astfel, au existat trei grupuri: copii care nu au primit nici un medicament, copii care au primit medicamente pentru 1 până la 60 de zile și copii care au primit medicamente pentru mai mult de 60 de zile.

Pentru antibiotice, expunerea scăzută a fost definită ca până la zece zile de utilizare a acestor clase de medicamente, în timp ce expunerea mare a fost definită ca mai mult de zece zile de utilizare. Potrivit rezultatelor, expunerea la medicamente care inhibă producția de acid gastric și la antibiotice a fost asociată cu un risc crescut de dezvoltare a bolii celiace. Factori precum modalitatea de naștere sau prematuritatea nu au influențat riscul.

sursa: News Medical
foto: George Rudy / Shutterstock.com

Data actualizare: 25-10-2022 | creare: 25-10-2022 | Vizite: 248
Bibliografie
Infancy acid suppression and antibiotic use are associated with celiac disease, link: https://www.news-medical.net/news/20221020/Infancy-acid-suppression-and-antibiotic-use-are-associated-with-celiac-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sezonul și regiunea în care se naște copilul influențează riscul pentru boala celiacă
  • Infecția cu reovirus ar putea fi implicată în apariția bolii celiace
  • Femeile cu boală celiacă sunt de două ori mai predispuse la anorexie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum