Circumferința craniană la naștere nu influențează performanțele cognitive (studiu)
©
Autor: Mancaș Mălina
![Circumferința craniană la naștere nu influențează performanțele cognitive (studiu)](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=34912.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
La studiu au participat copii ai căror mame au beneficiat pe durata sarcinii de suplimente cu ulei de pește, de acid folic sau de suplimente placebo.
Circumferința craniană este utilizată ca indicator al dimensiunii creierului, corelat cu neurodezvoltarea la bebeluși și copii. Procesul de dezvoltare a creierului continuă pe durata copilăriei și se finalizează la începutul perioadei adulte.
Mai multe despre circumferința craniană sau perimetrul cranian în primul an de viață, aici.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 74 copii. În cadrul cercetării a fost monitorizată circumferința craniană la naștere și ulterior la vârsta de 4, respectiv 10 ani. La vârsta de 7 ani, copiii au fost supuși unor investigații pentru analiza performanțelor cognitive conform indicelui vitezei de procesare. Copiii au fost divizați în mai multe grupuri, pe baza suplimentelor de care au beneficiat mamele pe durata sarcinii (ulei de pește, acid folic sau placebo).
Studiul arată că suplimentele nutritive nu au efecte semnificative asupra circumferinței craniului și asupra dezvoltării cognitive. Măsurătorile de la vârsta de 4 ani prezintă cea mai puternică asociere între circumferința craniului, dimensiunea creierului și performanțele cognitive măsurate la 7 ani. Astfel, cercetarea sugerează și că circumferința craniană la vârsta de 4 ani este cel mai bun indicator al volumului creierului și performanțelor cognitive în copilăria viitoare. Cu toate acestea, creierul suferă modifcări în primii 4 ani de viață și în funcție de factorii genetici și factori postnatali ca sănătatea, nutriția, mai mult decât suplimentele de care a beneficiat mama.
Limitările studiului stau în grupul limitat de participanți și în lipsa controlului factorilor postnatali ca stilul de viață și alimentația copilului.
Citiți pe larg mai multe informații despre:
Sursa: Medical News Bulletin
Data actualizare: 30-05-2017 | creare: 30-05-2017 | Vizite: 2199
Bibliografie
Low Head Circumference at Birth? No Correlation with Future Intellect, link: https://www.medicalnewsbulletin.com/low-head-circumference-at-birth-no-correlation-future-intellect/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Importanța alimentației pentru sănătatea cardiovasculară a copiilor: descoperiri noi
- Detergentul sub formă de capsule sau pernuțe - mai periculos pentru copii
- Formulele de lapte preparate în biberoane gradate necorespunzător pot afecta sănătatea copilului
- Activitățile după școală pot face copiii mai fericiți și mai sănătoși decât timpul petrecut în fața ecranului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum