Riscul crescut de alergii alimentare asociat cu administrarea antibioticelor în copilărie
©
Autor: Airinei Camelia
Tratamentul cu antibiotic administrat în primul an de viață este asociat cu creșterea incidenței cazurilor de alergii alimentare, conform rezultatelor unei cercetări desfășurate de facultățile College of Pharmacy, School of Medicine și Arnold School of Public Health aparținând universității din South Carolina.
Cercetătorii au analizat datele administrative ale statului american South Carolina din anul 2007 până în 2009, identificând 1.504 de cazuri de copii cu alergii alimentare și 5.995 de copii fără alergii alimentare. După ce au aplicat regresia logistică condițională și au realizat ajustările pentru factori ca nașterea, alăptatul, astmul, eczemele, vârsta mamei și reședința urbană, cercetărorii au concluzionat că acei copii care au primit antibiotic în primul an de viață au avut un risc cu 1,21 mai mare de a dezvolta alergie alimentară, față de copiii care nu au luat antibiotic.
Asocierea între prescrierea antibioticelor și alergia alimentară este importantă din punct de vedere statistic, iar „șansele” de a dezvolta o alergie alimentară a fost mai mare dacă numărul de antibiotice primite de copil a fost mai mare. Astfel, riscul a crescut de la a fi de 1,31 ori mai mare pentru trei rețete de antibiotic la a fi de 1,64 ori mai mare pentru cinci sau mai multe prescripții de antibiotic. Asocierea a fost mai puternică pentru antibioticele cu spectru larg de acțiune - cefalosporine și sulfamide, față de agenții cu spectru îngust - peniciline și macrolide.
Aceste rezultate vin în completarea studiilor anterioare ce au concluzionat că flora microbiană normală este esențială pentru rezvoltarea toleranței la proteine străine corpului, cum sunt cele din alimente. Se cunoaște faptul că antibioticele alterează compoziția florei intestinale și s-ar putea sugera o legătură între creșterea prescripțiilor pentru antibiotic la copii și creșterea incidenței de alergii alimentare la copii.
În prezent, echipa de cercetători își extinde materialul de studiu pe mai multe state, încercând să afle dacă aceleași concluzii se confirmă și pentru o populație mai exinsă.
Studiul a fost publicat recent în revista Allergy, Asthma & Clinical Immunology.
Sursa: Science Daily
Cercetătorii au analizat datele administrative ale statului american South Carolina din anul 2007 până în 2009, identificând 1.504 de cazuri de copii cu alergii alimentare și 5.995 de copii fără alergii alimentare. După ce au aplicat regresia logistică condițională și au realizat ajustările pentru factori ca nașterea, alăptatul, astmul, eczemele, vârsta mamei și reședința urbană, cercetărorii au concluzionat că acei copii care au primit antibiotic în primul an de viață au avut un risc cu 1,21 mai mare de a dezvolta alergie alimentară, față de copiii care nu au luat antibiotic.
Asocierea între prescrierea antibioticelor și alergia alimentară este importantă din punct de vedere statistic, iar „șansele” de a dezvolta o alergie alimentară a fost mai mare dacă numărul de antibiotice primite de copil a fost mai mare. Astfel, riscul a crescut de la a fi de 1,31 ori mai mare pentru trei rețete de antibiotic la a fi de 1,64 ori mai mare pentru cinci sau mai multe prescripții de antibiotic. Asocierea a fost mai puternică pentru antibioticele cu spectru larg de acțiune - cefalosporine și sulfamide, față de agenții cu spectru îngust - peniciline și macrolide.
Aceste rezultate vin în completarea studiilor anterioare ce au concluzionat că flora microbiană normală este esențială pentru rezvoltarea toleranței la proteine străine corpului, cum sunt cele din alimente. Se cunoaște faptul că antibioticele alterează compoziția florei intestinale și s-ar putea sugera o legătură între creșterea prescripțiilor pentru antibiotic la copii și creșterea incidenței de alergii alimentare la copii.
În prezent, echipa de cercetători își extinde materialul de studiu pe mai multe state, încercând să afle dacă aceleași concluzii se confirmă și pentru o populație mai exinsă.
Studiul a fost publicat recent în revista Allergy, Asthma & Clinical Immunology.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 26-05-2019 | creare: 02-09-2016 | Vizite: 1810
Bibliografie
Young children's antibiotic exposure associated with higher food allergy risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160901183744.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de nuci contribuie la dezvoltarea cognitivă și psihică a adolescenților
- Învață-ți copilul să utilizeze tehnologia în mod sănătos!
- Cum afectează lumina puternică somnul copiilor
- Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dureri de spate ce cedeaza cand iau antibiotice
- Reactii la antibiotic: durere in partea stanga, putin mai jos de stomac
- Antibioticele foarte puternice si intarzierea menstruatiei
- Febra dupa tratament cu antibiotic
- Povestea nu se termina: lactatele si influenta ( negativa? ) asupra antibioticelor
- Antibiotic ORL
- Dermatita atopica
- Antibiotic vs erectie
- Antibiotic - sarcina
- Sarcina si Wilprafen 500, Klion D100