Copiii cu forme ușoare de astm pot utiliza medicamentele inhalatorii la nevoie, sugerează un nou studiu

Copiii cu forme ușoare de astm pot utiliza medicamentele inhalatorii la nevoie, sugerează un nou studiu

©

Autor:

Copiii cu forme ușoare de astm pot utiliza medicamentele inhalatorii la nevoie, sugerează un nou studiu

În societatea occidentală incidenÈ›a astmului în rândul persoanelor de până în 18 ani este în continuă creÈ™tere, în SUA, aproximativ 6,2 milioane de copii prezentând această afecÈ›iune.
Din punct de vedere al patogeniei, astmul are la bază fenomenul de bronhoconstricÈ›ie, implicit de reducere a lumenului bronhiilor, generând simptome precum dispnee, tuse È™i senzaÈ›ia de constricÈ›ie toracică. Ghidurile actuale recomandă utilizarea zilnică a corticosteroizilor inhalatori, indiferent de apariÈ›ia simptomelor, È™i administrarea de bronhodilatatoare la nevoie. Efectele terapeutice ale celor două medicamente constau în reducerea inflamaÈ›iei (tratamentul cu corticosteroizi inhalatori) È™i bronhodilataÈ›ia È™i relaxarea musculaturii netede (bronhodilatatoare). Cu toate acestea, aderenÈ›a la tratamentul cu steroizi inhalatori este în continuare scăzută în rândul bolnavilor de astm, în contextul efectelor adverse pe care aceÈ™tia le determină.

Un nou studiu realizat de Washington University School of Medicine din St. Louis susÈ›ine eficienÈ›a administrării celor două medicamente inhalatorii în momentul apariÈ›iei simptomelor, în cazul formelor uÈ™oare de astm, cu rezultate similare aplicării tratamentului clasic. Studiul a fost publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Studiul s-a orientat pe pacienÈ›ii afro-americani bolnavi de astm, din cauza prevalenÈ›ei crescute a astmului în rândul copiilor aparÈ›inând acestei populaÈ›ii (în SUA, aproximativ 13,4% din copiii afro-americani suferă de astm). Lotul de subiecÈ›i a fost format din 206 persoane afro-americane cu vârste cuprinse între 6 È™i 17 ani cu forme uÈ™oare de astm, controlat cu medicaÈ›ie care include corticosteroizi inhalatori. În cadrul studiului randomizat (randomised controlled trial) s-au format aleator 2 grupuri de pacienÈ›i: primului i s-au administrat la apariÈ›ia simptomelor cele două medicamente inhalatorii (baclometazonă - corticosteroid È™i albuterol - bronhodilatator), iar cel de-al doilea a continuat tratamentul clasic, ce include administrarea zilnică de corticosteroizi inhalatori. La finalul studiului, nu s-au observat diferenÈ›e semnificative între cele două grupuri, în ceea ce priveÈ™te testele funcÈ›ionale È™i acuzele subiective ale pacienÈ›ilor. De asemenea, în cazul grupului care a primit cele două medicamente inhalatorii la nevoie, s-a observat o creÈ™tere a sentimentului de control, în comparaÈ›ie cu celălalt grup.

Cu toate acestea, este important de menÈ›ionat că rezultatele acestui studiu nu pot fi aplicabile în practica curentă în absenÈ›a altor studii È™i/sau metaanalize pe acest subiect, în contextul medicinei bazate pe dovezi (evidence-based medicine). În prezenÈ›a ghidurilor actuale, tratamentul clasic, reprezentat de administrarea zilnică a unui corticosteroid inhalator È™i administrarea unui bronhodilatator la nevoie, este cel universal recomandabil.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 26-08-2019 | creare: 26-08-2019 | Vizite: 709
Bibliografie
Children with Mild Asthma Can Use Inhalers as Needed, Study Suggests, link: www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190816191419.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de paracetamol în timpul sarcinii creÈ™te riscul copilului de a dezvolta astm
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Copiii care suferă de astm sunt predispuÈ™i la obezitate
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum