Riscul administrării de claritromicină la pacienții cu boli ale inimii

©

Autor:

Riscul administrării de claritromicină la pacienții cu boli ale inimii

Potrivit unui comunicat emis de Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) cadrelor medicale li se recomandă să fie precaute în vederea prescrierii claritromicinei, un antibiotic din clasa macrolidelor, pacienților cu boli coronariene în istoric din cauza riscului potențial crescut de tulburări cardiace și chiar deces asociate administrării de claritromicină, după ani de la utilizarea antibioticului.

Recomandarea formulată de FDA are la bază rezultatele studiului CLARICOR cu o durată de 10 ani de monitorizare. În cadrul perioadei de evaluare s-a remarcat o creștere așa-numită „neașteptată” a deceselor  în rândul pacienților cu afecțiuni coronariene care au urmat o cură cu claritromicină de 2 săptămâni. Tiparul a devenit evident după o perioadă de monitorizare de minimum un an.

Claritromicina este utilizată pentru tratarea infecțiilor bacteriene de la nivelul pielii, urechilor, sinusurilor, sistemului respirator, implicit în tratarea ulcerelor grstro-duodenale asociate cu Helicobacter Pylori și în infecția pulmonară cu Mycobacterium avium complex (MAC), frecventă la pacienții cu HIV. Pentru mai multe detalii în legătură cu prospectul claritromicinei și a altor medicamente prescrise în România poți să accesezi secțiunea noastră dedicată Medicamentelor


Experții din cadrul FDA nu au găsit o justificare clară până în momentul de față care să explice asocierea dintre mortalitatea crescută la pacienții care au primit claritromicină, comparativ cu cei care au luat placebo.

Dintre cele 6 studii observaționale la care au participat pacienți cu, respectiv fără afecțiuni coronariene, doar în 2 au fost identificate dovezi ale riscului cardiovascular la distanță de la administrarea claritromicinei. Trial-ul placebo controlat CLARICOR rămâne însă cel mai puternic studiu care atestă majorarea riscului, dar este neclar dacă rezultatele pot fi extrapolate la persoanele care nu suferă de boli ale inimii.

În acord cu noile informații, a fost adăugată o avertizare în textul prospectului cu privire la majorarea riscului de deces la pacienții cu afecțiuni ale inimii. Mai mult decât atât, agenția îndeamnă cadrele medicale la prescrierea unor antibiotice alternative la pacienții vulnerabili, decizie care ia în calcul atât beneficiile terapiei, dar mai ales riscurile.

Pentru a fi la curent cu modificările care apar în legătură cu indicațiile, precauțiile și contraindicațiile administrării medicamentelor prescrise în România te invităm să descarci aplicația pentru android Prospecte Medicamente (by ROmedic).

Sursa: Medscape

Data actualizare: 27-02-2018 | creare: 27-02-2018 | Vizite: 1611
Bibliografie
FDA Alert: Clarithromycin Risky in Patients With Heart Disease, link: https://www.medscape.com/viewarticle/893025
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Antibioticele sunt medicamente universale, ce pot trata orice afecțiune
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • O nouă metodă ultrasonografică pentru evaluarea mai precisă a sănătății inimii
  •