Rinoplastia pentru adolescenti

©

Autor:

Rinoplastia pentru adolescenti
Remodelarea nasului reprezinta una dintre cele mai solicitate interventii chirurgicale faciale de catre adolescentilor. Scopul este adesea estetic sau corector-reconstructiv.

Un nas mare, deformat sau pur si simplu necorespunzator cu forma fetei poate genera complexe pentru un adolescent, priviri curioase sau chiar rautacioase din partea celor din jur. Aceste reactii nu sunt de neglijat, cu atat mai mult cu cat in perioada adolescentei, propria perceptie despre sine si aspectul fizic afisat in societate sunt foarte importante pentru orice adolescent.

Unii medici considera ca pentru anumiti pacienti selectati in mod corepunzator, aceasta interventie de remodelare a nasului poate avea un impact pozitiv atat asupra dezvoltarii la nivel fizic, cat si din punct de vedere emotional.
In urma operatiei, aspectul fetei se modifica, fapt care ii face sa devina mai increzatori si mai fericiti.

Dimensiunile nasului unui adolescent sunt in general mai mari comparativ cu proportiile fetei si de aceea, din cauza asimetriei faciale si a dezechilibrului proportiilor faciale, adoelscentii tind sa exagereze anumite probleme estetice. E bine ca acestia sa inteleaga faptul ca dimensiunile anormale ale unor organe, in perioada adolescentei, se pot estompa in timp, revenind la normal, odata cu finalizarea procesului de crestere.

Pe de alta parte, se intampla adesea ca adolescentii sa aiba probleme respiratorii, sa fie mai sensibili la alergii sau deviatii ale septului, iar in special baietii sunt predispusi la accidente si fracturi nazale (jocuri sportive, activitati recreative mai dure).

Operatia de rinoplastie aduce modificari la nivelul cadrului osteocartilaginos. Avantajele varstei constau in primul rand intr-o vindecare mai rapida, si apoi intr-o mai buna calitate a pielii (este mult mai elastica si mai ferma, mai usor de redrapat si remodelat dupa noua conformatie nazala), iar tesuturile sunt mai flexibile.

Adesea aceasta interventie este efectuata de regula catre mijlocul perioadei de adolescenta, in timpul vacantei de vara (perioada perfecta pentru perioada de vindecare, astfel incat pana la inceperea scolii orice semne ramase dupa interventii vor disparea).
Exista insa si cereri mai timpurii, din partea adolescentilor de 14-15 ani, care doresc sa realizeze rinoplastia pentru a scapa de ironiile colegilor de scoala.

Din punct de vedere medical, limita inferioara de varsta pentru aceasta interventie este 15 ani, pentru fete si 16-17 ani, pentru baieti, varste la care cand structura nazala a ajuns la peste 90 % din maturitate, insa nu s-a definitivat cresterea (pentru a permite o corectie intr-un mod natural si rapid).

Pe de alta parte, medicul poate considera ca procesul de crestere nu este suficient pentru ca interventia sa aiba loc. Precautiile tin de faptul ca ar mai putea exista modificari ca urmare a dezvoltarii, fieca  structura de baza necesita mai mult suport din partea organismului. Altfel, in cazul unei operatii in aceste conditii exista riscul de a stopa cresterea si dezvoltarii normale a nasului sau de a fi necesar apelul la o rinoplastie secundara.

Exceptie fac pacientii adolescenti cu probleme respiratorii si cei care sufera accidente, traume si pentru care este necesara o rinoplastie reconstructiva (nasul va fi reconstruit cat mai exact posibil fata de forma si marimea sa originala).

E bine de precizat ca varsta cea mai potrivita pentru aceasta interventie estetica este curprinsa intre 20-30 de ani.

Cine poate apela la rinoplastie?

Rinoplastia trebuie evitata in urmatoarele cazuri:
 
  • cand sunt solicitate in cazul copiilor, deoarece anumiti centri de crestere ai nasului afecteaza dezvoltarea ulterioara a fetei.
  • in cazul in care adolescentul are diformitati ale nasului mai putin severe; acestea sunt corectate abia dupa ce procesul de crestere a nasului a fost finalizat

Rinoplastia reconstructiva este adesea solicitata pentru restaurarea formei nasului in cazul pacientilor ce sufera de defecte congenitale (buza de iepure sau despicatura valulul palatin - dezvoltarea anormala a cartilajului nazal).

Rinoplastia estetica poate fi solicitata de adolescenti daca doresc rafinarea trasaturilor faciale si ale nasului, fac dovada unor motive clare si obiective ale optiunii lor, si indeplinesc premisele obligatorii privind sanatatea mintala, emotionala si fizica.

Adolescentii sunt cei care trebuie sa initieze aceasta solicitare si dorinta trebuie sa la apartina in totalitate (nu trebuie sa fie obligati de parinti, amenintati sau sa ia o decizie sub influenta unor presiuni psihologice).

Inainte de rinoplastie, adolescentul si parintii ar trebui sa discute cu medicul chirurg pentru a analiza toate riscurile, beneficiile si implicatiile. Medicul trebuie sa se convinga ca adolescentul este suficient de matur incat sa inteleaga explicatiile date de acesta si scopul interventei, faptul ca este necesara respectarea unor instructiuni in perioada de recuperare precum si rezultatele posibile de obtinut.

El trebuie sa fie dispus sa suporte disconfortul, durerea cat si restrictia de la anumite activitati fizice, pana la vindecarea partiala a tesuturilor (adesea adolescentii necesita asistenta medicala in perioada de recuperare).
In plus, parintii trebuie sa ofere suport emotional adolescentului in luarea unei decizii.

Realizarea unei rinoplastii la varsta adolescentei poate oferi atat beneficii psihologice, cat si avantajul remodelarii facile a tesuturilor, precum si a vindecarii rapide a structurilor afectate.

Pe masura ce inaintam in varsta, rinoplastia chirurgicala poate deveni din ce in ce mai greu de indurat. Anii adolescentei sunt extrem de importanti in ceea ce priveste modelarea increderii de sine si a stimei pentru propria persoana. Presiunea sociala formeaza un mediu de dezvoltare inconfortabil pentru adolescent, dezvoltand complexe ce-i va insoti pentru tot restul vietii.

Tipuri de corectii ale nasului, specifice adolescentilor

  • indepartarea unei supradenivelari
  • indreptarea septului nazal
  • remodelareaza varfului nasului
  • cresterea sau micsorarea foselor nazale
  • restaurarea nasului dupa un traumatism, accident
  • deschiderea meaturilor nazale (spatii situata la nivelul cavitatilor nazale, delimitat de peretele extern si niste proeminente ale scheletului cartilaginos al nasului, numite cornete).
  • marirea sau micsorarea dimensiunilor nasului.

Ajutate de sanatatea specifica varstei (dieta echilibrata, miscare, exercitii fizice), de folosirea cremei de protectie solara si de evitarea consumului de droguri sau tutun, procedurile cosmetice pot oferi confort adolescentului in propria-i piele si incredere in fortele proprii.

Septorinoplastia

Septorinoplastia reprezinta interventia chirurgicala de eliberare a cailor nazale obstsuctionate de deviatii ale septului, precum si remodelarea anumitor structuri osteocratilaginoase pentru imbunatatirea aspectului nasului.

Metoda deschisa de rinoplastie
are avantajul de a lasa suportul nazal cartilaginos intact. Astfel, medicul poate exciza chisturile dermoide si realinia cartilajele laterale inferioare fara a a afecta structura scheleteului cartilaginos nazal.
Exista recomandarea obligatorie de a borda varianta deschisa a rinoplastiei in cazul: chisturilor dermoide, despicatura a valului palatin, buza de iepure, abces al septului.

Ce trebuie sa stii, ca adolescent, despre rinoplastie

  • rinoplastia nu va rezolva orice problema de estetica - aceasta nu va oferi un nou aspect facial.
  • interventia nu iti va creste popularitatea, ci doar va facilita acceptarea in grupuri sociale, va elimina jena.
  • rinoplastia in sinenu te va ajuta sa progresezi, ci iti va oferi aceleasi sanse pe care la avea un adolescent ce nu a necesitat aceasta interventie.
  • daca aveti defecte ale nasului ce pot fi corectate, incercati sa va convingeti parintii de necesitatea acestei interventii prin argumente logice si valide, deoarece aveti nevoie de sprijinul si suportul lor.
  • incercati sa intelegeti atat beneficiile dar si riscurile si efectele unei interventii de rinoplastie.

Data actualizare: 14-11-2020 | creare: 20-11-2009 | Vizite: 18802
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum