Marirea buzelor - lista de metode pentru marirea buzelor

©

Autor:

Marirea buzelor - lista de metode pentru marirea buzelor

1. Augmentare buze (cheiloplastia de augmentare)

Augmentarea buzelor este numita in termeni medicali cheiloplastie de augmentare si reprezinta o procedura chirurgicala sau nechirurgicala de marire a volumului buzelor si de modelare a conturului acestora. Alaturi de tehnicile de modificare a volumului buzelor exista si alte tehnici de modelare si conturare precum lifting-ul buzelor.
Marirea cosmetica a buzelor se realizeaza printr-o procedura estetica noninvaziva creata pentru a obtine buze mai pline, mai voluptoase, indraznete, estompand si liniile de expresie si ridurile fine din jurul gurii.

Marirea buzelor consta in remodelarea si marirea volumului tisular, avand o structura si forma normala (nu sunt afectate de traume sau deformare congenitala), pentru a imbunatati relatia dimensionala cu celelalte trasaturi faciale: nas, dinti, etc. Aspectul buzelor este determinat si de relatia spatiala a structurii buzelor si dantura.
In mod obisnuit, buza superioara este remodelata mai frecvent sau remodelarea se face intr-un grad mai mare decat in cazul buzei inferioare.
Rezultatul maririi buzelor poate fi fie semi – permanent (datorita reabsorbtiei naturale a substantei de filling), fie permanent, in functie de substantele si de tehnicile folosite pentru aceasta procedura estetica. Substantele injectabile folosite in estetica, numite filleri dermali, sunt biologice, sintetice sau transferuri autologe de tesuturi.

Augmentarea buzelor este clasificata in doua mari categorii :
-injectiile cu filleri dermali sau cu tesuturi proprii (metoda nechirugicala) ;
-implanturile cu substante sintetice (metoda chirurgicala) .

Augmentarea buzelor este atat o procedura de imbunatatire a aspectului acestora, cat si o procedura antiaging, avand in vedere ca subtierea buzelor (pierderea de volum) reprezinta unul din semnele faciale, vizibile, ale imbatranirii.

2. Proceduri de marire a buzelor – lista de metode alternative

1. Injectarea cu filleri dermali (specific mijlocului buzelor) .
2. Implanturi cu materiale artificiale.
- materiale cu compozitii diferite, in functie de rezultatele dorite, zona implantata, consistenta etc. (specifice pentru conturul buzelor, se insereaza la comisura buzelor -colturile gurii) .
- materialele utilizate au o structura specifica, biocompatibila, prin „ ochiurile” careia tesutul uman se poate dezvolta.
3. Procedeu chirurgical plastic cu plastie V-Y.
- Plastia V-Y consta in avansarea spre exterior a unei portiuni intrabucale a buzelor, marind astfel aspectul exterior- portiunea externa, vizibila.
4. Lipofiling.
- transfer autolog de grasime recoltata din alte zone ale corpului: recoltarea grasimii se face prin aspiratie, iar apoi aceasta este injectata imediat in zona tratata.
- tesutul implantat poate fi anadesma sau hipoderm (cel mai adanc si cel mai subtire strat al tegumentului, in care se gaseste tesutul adipos, si este situat intre derm si tesutul celular subcutanat), prelevat din zona temporala, gluteala (fesiera) , abdominala sau regiunea femurala (coapse).
5. Reintinerirea buzelor cu laser.
- intinde si netezeste colagenul natural si tesuturile elastice de sub buze.
6. Remodelarea buzelor prin utilizarea de tesut adiacent
- aceasta procedura presupune realizarea unor incizii in forma de pana in partea interioara a buzei, are loc pregatirea si eliberarea mucoasei (tesuturi moi ce inconjoara si delimiteaza anumite organe si cavitati ale organismului), tesutul adiacent este ridicat pentru a oferi un aspect mai voluminos buzei.
7. Accentuarea Arcului lui Cupidon
- pe masura ce pielea isi pierde din elasticitate, zona numita „ arcul lui Cupidon” se aplatizeaza, accentuand aspectul de buze subtiri; prin accentuarea acestei zone, buza superioara capata un volum mai mare si poate oferi echilibru si altor trasaturi faciale.
- procedura este destul de rar intalnita deoarece exista riscul de a crea un aspect artificial, buze prea mari si rotunjite.

3. Un bun candidat pentru marirea buzelor:

-o persoana cu o stare generala de sanatate buna, stabila din punct de vedere emotional si psihic care: are buze subtiri, linii de expresie sau riduri fine, in jurul buzelor, a cavitatii bucale, asimetrie a buzelor.

Contraindicatii
- tulburari ale unor nervi faciali, leziuni recurente ale herpesului, diabet, hipertensiune severa, un istoric medical complex legat de alergii, tulburari ale autoimunitatii.

4. De ce unele femei apeleaza la proceduri pentru marirea buzelor?

** Intinerirea aspectului facial, prin obtinerea unor buze voluptoase, senzuale. Doua din semnele imbatranirii faciale este coborarea colturilor gurii si subtierea buzelor – ce confera fetei un aspect trist, obosit aflat in necorcodanta cu dispozitia psihica a persoanei.
** Buzele senzuale, pline exprima o atitudine pozitiva, altruista, spre deosebire de buzele subtiri care exprima rautate, neincredere.
** Estomparea ridurilor in jurul gurii prin marirea buzelor– cea mai simpla procedura de lifting a regiunii din jurul cavitatii bucale.
** Revigorarea tonusului facial.
** Reconturarea buzelor asimetrice.
** Estomparea anumitor defecte in estetica buzelor.
** Pentru a fi in pas cu tendintele din estetica faciala.

5. Expanderi – substante injectabile pentru marirea buzelor

Expanderii sau filerii dermali pot mari volumul si imbunatati aspectul curburii buzelor dumneavoastra, contribuind la obtinerea unor buze moi, elastice si cu un aspect natural, placut. Aceste substante injectabile reprezinta optiunea cea mai eficienta si mai ieftina de accentuare si remodelare a conturului buzelor, de rotunjire a ridurilor si de imbunatatire a tonusului facial.

Acestea se impart in 3 categorii principale:
1. Substante autologe de marire a buzelor:
-grasime;
-grefe dermograsoase;
-colagen propriu (Autologen®) ;
2. Substante biologice de marire a buzelor: 
-Restylane®;
-Perlane®;
-Juvederm®;
-CosmoDerm®;
-CosmoPlast®;
-Cymetra®;
-Aquamid.
3. Substante sintetice pentru marirea buzelor: 
-Artecoll®;
-Artefill®;
-Gore S. A. M® - material de augmentare subcutanat;
-Radiance®.

Marirea buzelor- tratamente alternative

** Marirea buzelor din motive estetice este o practica veche. Femei de diferite etnii, varste si categorii sociale au apelat la diferite metode de marire a buzelor sau de remodelare a conturului acestora inca din Epoca de Piatra. In cultura triburilor africane existau adevarate ceremonii de infrumusetare, in cadrul carora acestia injectau anumitesubstante in buzele femeilor cu scopul de a le mari volumul sau de a lemodifica forma.
Metode de augmentare a buzelor constau in introducerea in buze a unor „ expanderi” (filleri) , initial injectii cu grasime, mai apoi interventii chirurgicale de introducere a unor tesuturi autologe (derm, elemente de tendon, fascii – foite care acopera muschii si alte regiuni anatomice) .
Metode moderne pentru marirea buzelor reprezinta utilizarea alogrefelor sau a implanturilor non-biologice.

6. Lista substante injectabile pentru marirea buzelor – efecte, rezultate

Marirea buzelor cu injectii cu colagen

Injectiile cu colagen reprezinta o solutie temporara pentru marirea buzelor si pot crea buze mai pline si rotunjite, imediat. Colagenul lichid este injectat direct in buze pentru a umple golurile create de pielea lasata – acest tratament ofera rezultate eficiente si un aspect natural. Caracterul temporar al acestui tratament este dat de reabsorbtia colagenului de catre organism – sunt necesare tratamente de mentenanta.
Injectiile cu colagen pot fi realizate cu colagen uman (Autologen) sau colagen de bovina (Artefill) .
Autologen este un material implantabil preparat din colagenul propriu al pacientului (numit impropriu pacient deoarece toate aceste interventii sunt elective, iar persoana in cauza nu sufera de o boala) . Aceasta reprezinta o optiune de tratament perfecta pentru cei care doresc sa experimenteze o schimbare de look, fara a fi permanenta.

Marirea buzelor cu Dermalogen

Dermalogen reprezinta un filler obtinut din tesut uman, prelevat de la un cadavru, sterilizat si procesat pentru a putea fi folosit ca si expander dermal (Human Tissue Matrix) . Are efecte temporare, insa este biocompatibil si nu este respins de organism.

Marirea buzelor cu substante derivate din acid hialuronic

Acidul hialuronic este cea mai cunoscuta substanta de umplere folosita in estetica faciala, cu efect temporar, ce indeplineste rolul de „ lichid de legatura”. Efectul obtinut este o piele moale, neteda, mai rezistenta, cu o infatisare naturala. Acidul hialuronic este biodegradabil iar efectul sau dureaza intre 6 saptamani – 6 luni. HylaForm, ReviDerm, Perlane, Restylane, Juvederm – reprezinta filleri dermali ce au drept componenta de baza acidul hialuronic.

Marirea buzelor cu HylaForm

HylaForm este un gel injectabil (limpede ca cristalul) ce contine acid hialuronic, derivat din substantele naturale produse de organismul uman. Riscurile de infectie sau respingere a solutiei sunt minime, insa efectele sale sunt temporare.

Marirea buzelor cu Restylane

Restylane este un gel injectabil, un produs de semisinteza de origine nonanimala, care poate fi folosit pentru a netezi ridurile din zona faciala, si implicit si a buzelor, marind volumul acestora. Aceasta substanta are la baza acidul hialuronic. Acest acid are rol de a crea volum si ramane in organism o perioada mai lunga de timp, cu un risc scazut de reactie alergica, reactii adverse minime si timp de recuperare extrem de redus. Datorita proprietatii acidului hialuronic de a realiza conexiuni imediate cu tesutul uman- rezultatul obtinut este un aspect natural si rotunjit al buzelor – una dintre cele mai moderne procese de marire a buzelor. Efectele sale dureaza intre 6- 9 luni.

Marirea buzelor cu Juvederm

Juvederm este un gel injectabil, avand in compozitie tot acidul hialuronic -cu rol in cresterea volumului tesuturilor moi si estomparea ridurilor si liniilor fine. Acesta rezista in organism pana la 4 luni si nu necesita testare pentru reactii alergice. Pentru aplicare necesita un agent anestezic local pentru a bloca nervii buzelor, iar rezultatele in urma insertiei sunt imediate.

Marirea buzelor cu Artefill

Artefill este un filler dermal avand in compozitie colagen de bovina si microsfere de polimetialcrilat (segmente mici de material plastic special) . Avantajul acestui expander este faptul ca acele microsfere de plastic raman in tesutul buzelor dupa ce colagenul este reabsorbit de organism. Desi se mai diminueaza din volum, remodelarea este permanenta.

Marirea buzelor cu Perlane

Perlane este un injectabil sintetic (contine si acid hialuronic) – cu efectele cele mai durabile comparativ cu ceilalti filleri dermali. Datorita compozitiei sale (substante non- animalice) exista anumite riscuri de reactie alergica.

Marirea buzelor cu Radiance / Radiesse (hidroxiapatita de calciu)

Substanta cu o consistenta asemanatoare pastei de dinti, hidroxiapatita de calciu, este o substanta naturala, biocompatibila si biodegradabila. Componenta de baza este reprezentata de microsferele de CaHA, ce se afla intr-o suspensie de gel, facilitand injectarea. Acest compus din ioni de calciu si fosfat se gaseste si in mod natural in structura osoasa, dentara si este folosit in domeniul medical de peste 25 de ani, iar pentru estetica faciala este folosit ca tratament non chirugical, simplu si sigur pentru infrumusetare, corectare si contur. Efectele acestei substante injectate in buze dureaza aproximativ 2-3 pana la 5 ani, in functie de diversi factori.

Marirea buzelor cu Aquamid

Aquamid este un material de umplere format din 2, 5 % gel poliacrilamidic transparent (subtire si maleabil) si 97, 5% apa. Acest gel se injecteaza direct sub piele, putand apoi fi modelat de catre medicul specialist astfel incat sa se obtina conturul dorit. Substanta se raspandeste in tesuturile inconjuratoare, nemaiputand fi distins de tesuturile naturale, astfel incat nu va migra si nu va fi reabsorbit complet de organism. Este utilizat atat pentru a mari volumul buzelor cat si pentru a umple regiunile depresionare din zona faciala, in special de la colturile gurii.

Marirea buzelor cu DermaLive

DermaLive este o substanta pe baza de acid hialuronic folosita pentru umplerea buzelor, ridurilor si liniilor de expresie. Pe langa substanta de baza mai contine gel hidro- acrilic si particule ce se raspandesc in testutul inconjurator. Corpul produce o capsula in jurul particulelor artificiale, iar acidul hiraluronic este reabsorbit de organism dupa cateva luni. Efectul tratamentului devine permanent dupa repetarea acestuia de cateva ori.

Marirea buzelor cu Artecoll

Artecoll este o substanta pe baza de colagen animal si este folosit in estetica faciala pentru reducerea ridurilor si umplerea buzelor. Este mai rar folosita datorita riscului de reactii alergice si de hiper fibroza.

Marirea buzelor prin transfer autolog de grasime

Acest tratament este optiunea perfecta pentru persoanele ce manifesta reactii alergice la colagen sau acid hialuronic. Procedura de transfer al grasimii presupune extractia tesutului adipos din alte zone ale corpului, prelucrarea acestuia si injectarea directa sub piele, la nivelul buzelor.

Marirea buzelor cu NewFill

NewFill este un produs pe baza de acid lactic (prezent si in corpul uman) ce stimuleaza formarea unui tesut de legatura in organism. Umplerea buzelor se face in sinteza proprie a corpului, prin productia de tesut de legatura in zona injectata. Procesul dureaza aproximativ 4-6 saptamani pana ce tesutul si acidul lactic isi vor indeplini rolul de regenerare a unui nou tesut. Tratamentul se poate repeta pentru a ajunge la efectul dorit (acesta se mentine 12- 18 luni) .

7. Implanturi pentru marirea buzelor

Unele implanturi pentru buze au forme diferite si marimi diferite in functie de rezultatele dorite. Insa unele se afla sub forma de folie, pelicula ce se implanteaza chirugical : Alloderm, Dermaplant, fascia (foita de tesut conjunctiv alb care acopera muschii sau alte organe anatomice) si Gore-Tex.

Implantul PermaLip

Acest tip de implant este realizat din silicon si este inserat sub piele pentru a oferi un aspect mai ferm si tonifiat buzelor. Implantul PermaLip serveste ca si alternativa pentru fillerii injectabili, majoritatea reabsorbindu-se intr-o perioada relativ scurta de timp, necesitand repetarea tratamentului.

Aceasta optiune reprezinta o alegere perfecta pentrun un efect permanent de marire a buzelor. Acest implant creaza un aspect neted si natural buzelor, este creat astfel incat sa nu permita cresterea tesutului inconjurator in acesta, putand fi indepartat sau reajustat la cerere.
Avantajul sau este ca dupa inserare, acest implant poate fi modelat astfel incat sa se obtina conturul dorit, iar duprafata non-poroasa va oferi un aspect natural tesuturilor de la nivelul buzelor (fara cocoloase, deformari) . Acest tip de implant nu se rupe si nu se dezumfla.

SoftForm

Acest implant este moale si consta intr-un compus polimer folosit mai mult de 30 de ani in chirurgia cardiaca. Este ideal pentru corectarea buzelor ascutite, subtiri, adanc cutate.
Implantul SoftForm are o forma tubulara, de dimensiuni mici ce este introdus sub piele sub efectul unei anestezii locale. Implantul se dezvolta in tesuturile inconjuratoare dar ramane palpabil prin piele. Indepartarea acestuia este extrem de dificila.

Bio-Alcamid

Bio-Alcamid este un gel polimer folosit pentru corectia tesuturilor moi in transplanturile medicale. Este compus 96% din apa. Implantul este durabil deoarece acesta se inconjoara dupa injectare cu o capsula de colagen subtire (0, 02 mm) care izoleaza gelul pentru a-l desparti de tesutul moale. Este utilizat atat pentru marirea buzelor cat si pentru reducerea ridurilor profunde, umplerea si netezirea defectelor partilor moi de la nivelul fetei, obtinerea unor pometi frumosi, mai proeminenti.

Alloderm si Dermaplant

Aceste doua substante se gasesc sub forma de folie si reprezinta pelicule de colagen uscat si inghetat. Implantul este realizat din tesuturi donatoare de la persoane decedate. Rezultatul este buze mai mari, netede, cu aspect natural. Dezavantajul este reabsorbtia substantelor in decurs de aproximativ 1 an.

Fascii - tesut conjunctiv alb

Fascia reprezinta o pelicula densa de tesut conjuctiv alb care acopera muschii si alte organe interne. Exista zone, precum scalpul de deasupra urechii, de unde acest tesut poate fi recoltat pentru scopuri cosmetice. Recoltarea se poate face de la propriul organism sau un cadavru. Dezavantajele acestei metode sunt: necesitatea recoltarii acestui tesut, disconfortul si posibilele complicatii datorate existentei a doua zone de interventie, contractia si reabsorbtia in decurs de 1 an.

GoreTex

Acesta reprezinta un material implantabil cu o compozitie aflata la limita dintre textila si cauciuc. Rezistenta sa este destul de mare, insa este aspru. Principalul sau avantaj este faptul ca nu se va contracta si isi va mentine marimea initiala.

VeraFill

Reprezinta implanturi saline expandabile, durabile, insa necesita inlocuire si prezinta riscul de fisura si dezumflare.

Inversiune locala de grefa (local flap graf)

Aceasta interventie chirurgicala presupune utilizarea unui lambou (piele si tesut), o grefa din interiorul cavitatii bucale. Este o interventie mult mai invaziva decat oricare alta tehnica si reprezinta uneori ultima optiune pentru chirurgii plasticieni.

Grefa dermagrasoasa

Grefa de grasime proprie poate fi inserata chirugical la nivelul buzelor pentru a obtine un volum marit al acestora. Se pot obtine si rezultate permanente, insa rezultatele acestei metode variaza de la o persoana la alta.

Data actualizare: 09-02-2019 | creare: 13-10-2009 | Vizite: 32346
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum