Cum obții rapid aspectul unui ten proaspăt
Autor: Patriche Silvia
Mască pe bază de turmeric
Amestecă o linguriță de pudră de turmeric cu 4 linguri de făină de năut și cu 4-6 linguri de lapte sau apă călduță. După obținerea unui amestec omogen, aplică această pastă pe față și gât. Lasă pentru 20 minute, apoi clătește cu apă călduță. Masca poate fi aplicată 1-2 ori pe săptămână.De ce funcționează?
Făina de năut curăță tenul de impurități, lăsându-l curat și strălucitor, în timp ce pudra de turmeric conține cucucurmină, un antioxidant care are rol inflamator și contribuie la creșterea producției de colagen de la nivelul pielii, menținând tegumentul neted și întins. (1, 2)
Mască pe bază de ulei de cocos
Pentru această mască este nevoie doar de ulei de cocos. Încălzește puțin 50 ml de ulei de cocos și aplică prin mișcări circulare pe față și gât. Lasă uleiul peste noapte, iar dimineață clătește cu apă călduță. Alternativ, poți adăuga 2 linguri de zahăr în ulei și poți aplica amestecul în locul cremei exfoliante. Tratamentul este recomandat mai ales tenurilor uscate.
De ce funcționează?
Uleiul de cocos hidratează pielea și în același timp conține acizi grași buni care o hrănesc și compuși fenolici cu proprietăți antioxidante care oferă pielii un plus de prospețime și strălucire. (3)
Mască pe bază de Aloe Vera
Pentru această mască este nevoie de o lingură de gel de aloe vera și o linguriță de miere Ingredientele se amestecă fie cu o lingură, fie la blender, apoi se aplică în mod uniform pe față și gât. Se lasă pentru 15 minute, apoi se clătește cu apă călduță. Masca se aplică o dată pe săptămână.
De ce funcționează?
Mierea hrănește pielea în profunzime, iar gelul de aloe vera oferă pielii o strălucire naturală în doar câteva minute. (4)
Mască pe bază de bicarbonat de sodiu
Este nevoie de o linguriță de bicarbonat de sodiu, o linguriță, ulei de măsline, și jumătate de linguriță de miere. După amestecarea ingredientelor, rezultatul se aplică pe față și pe gât cu mișcări circulare. Se lasă pentru 10 minute, apoi se clătește cu apă călduță. Masca se aplică o dată pe săptămână.
De ce funcționează?
Bicarbonatul de sodiu exfoliază pielea, ajutând la eliminarea celulelor moarte, iar uleiul de măsline și mierea hrănesc pielea, oferindu-i un aspect proaspăt. (5, 6)
Mască pe bază de lămâie
Amestecă o lingură de suc proaspăt de lămâie cu două lingurițe de zahăr. Aplică amestecul pe față și lasă-l pentru 15 minute. Clătește cu apă călduță. Masca poate fi aplicată de două ori pe săptămână.
De ce funcționează?
Zahărul acționează precum un exfoliant, eliminând celulele moarte, în timp ce sucul de lămâie are proprietăți iluminatoare, fiind unul dintre cele mai populare tratamente pentru curățarea feței. La final tenul va fi fin, proaspăt mirosind ușor a citrice. (7, 8)
Mască pe bază de papaya
Amestecă la blender 2-3 felii de papaya cu o linguriță de pudră de lemn de santal și o linguriță de miere. Aplică pasta pe față și gât. Lasă pentru 20 minute apoi clătește cu apă călduță.
De ce funcționează?
Papaya conține papaină, o enzimă cu rol exfoliant care elimină celulele moarte făcând loc unui ten curat și strălucitor. Pudra de lemn de santal calmează posibilele inflamații ale pielii și preia excesul de ulei din piele, oferind un aspect fin și ferm. Mierea hidratează pielea și o hrănește în profunzime. (9, 10, 11)
Mască pe bază de castravete
Pentru această mască este nevoie de un castravete mic, de la frigider și de trei linguri de iaurt. Amestecă cele două ingrediente la blender și aplică pasta rezultată pe față și gât. Las-o pentru 5 minute, sau până când formează o pojghiță subțire. Clătește cu apă călduță.
De ce funcționează?
Castravetele este răcoros, iar substanțele conținute hrănesc pielea și o hidratează în același timp, având un ușor rol de iluminare a tenului. În plus, acidul lactic din iaurt are proprietăți antioxidante care contribuie la strălucirea obținută după îndepărtarea măștii. (12, 13)
Mască pe bază de ceai verde
Vei avea nevoie de o lingură de frunze uscate de ceai verde, 200 ml de apă, o lingură de zahăr brun și o linguriță de smântână. Pune frunzele cu apa la foc. Atunci când apa începe să se coloreze (de la frunze) ia vasul de pe foc. Lasă să se răcească apoi adaugă într-un bol mic două linguri de ceai verde, zahărul și smântâna și amestecă până obții un rezultat omogen. Aplică lichidul pe față și gât cu mișcări circulare. Clătește cu apă călduță după 10 minute.
De ce funcționează?
Ceaiul verde este bogat în flavonoizi - substanțe care mențin producția normală de colagen de la nivelul pielii. Acest colagen este responsabil atât pentru asigurarea elasticității pielii, cât și pentru obținerea unui ten proaspăt. Zahărul brun acționează ca un exfoliant, îndepărtând celulele moarte, iar iaurtul calmează posibilele inflamații ale pielii. (14, 15)
Mască pe bază de ulei din ficat de cod
Pentru această mască ai nevoie de 2-3 capsule de ulei din ficat de cod. Desfă capsulele una câte una și aplică uleiul pe față și gât, masând ușor cu mișcări circulare timp de un minut. Lasă pentru 10 minute, iar apoi clătește cu apă călduță. Dacă mai rămân urme de ulei le poți îndepărta cu ajutorul unui săpun fără parfum.
De ce funcționează?
Uleiul din ficat de cod conține o mulțime de substanțe nutritive de la acizii grași Omega 3 la vitamina A și D. Acestea hrănesc pielea, îndepărtează celulele moarte, calmează inflamațiile și oferă un ten radiant. (16)
Mască pe bază de șofran
Amestecă o lingură de miere cu un vârf de cuțit de șofran (aproximativ două pliculețe). Lasă-le într-un bol pentru cinci minute apoi aplică amestecul pe față și pe gât. Clătește cu apă călduță după 10 minute.
De ce funcționează?
Șofranul este o plantă folosită în mod tradițional pentru curățarea rapidă a tenului cu rezultate peste așteptări. Acesta conține antioxidanți care au grijă de piele și substanțe care asigură hidratarea iar mierea hrănește tegumentul. (17, 18)
Simpla aplicare a unei măști nu va fi suficient pentru a avea un ten proaspăt pe termen lung. Adoptarea unui stil de viață sănătos (somn, alimentație, activitate fizică) contribuie și ea la menținerea tenului tânăr și strălucitor.
2. In-House Preparation and Standardization of Herbal Face Pack. https://www.researchgate.net/publication/320900643_In-House_Preparation_and_Standardization_of_Herbal_Face_Pack
3. Cocos nucifera (L.) (Arecaceae): A phytochemical and pharmacological review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4671521/
4. Aloe Vera: A Short Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
5. Can you use baking soda to treat acne? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321137.php
6. Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: implications for neonatal skin care. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22995032
7. Skin Care with Herbal Exfoliants. https://www.researchgate.net/publication/224892687_Skin_Care_with_Herbal_Exfoliants
8. The Hunt for Natural Skin Whitening Agents. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2801997/
9. Papain, a Plant Enzyme of Biological Importance: A Review. https://thescipub.com/pdf/10.3844/ajbbsp.2012.99.104
10. East Indian Sandalwood Oil (EISO) Alleviates Inflammatory and Proliferative Pathologies of Psoriasis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352686/
11. Medicinal and cosmetic uses of Bee’s Honey – A review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3611628/
12. Assessment of viscoelasticity and hydration effect of herbal moisturizers using bioengineering techniques. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2992143/
13. Free radical scavenging and antioxidant effects of lactate ion: an in vitro study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10904049
14. Beneficial effects of green tea: A literature review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/
15. Could eating yogurt reduce inflammation? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321802.php
16. Cod Liver Oil Supplement Consumption and Health: Cross-sectional Results from the EPIC-Norfolk Cohort Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210919/
17. Does saffron have antisolar and moisturizing effects? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24363719
18. Clinical Applications of Saffron (Crocus sativus) and its Constituents: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24848002
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Acnee rebela!!
- Fata aspra, uscata si pori mari rosii.help!
- Ce crema sa folosesc?
- Dupa ce m-am spalat cu gel de dus Nivea Creme, obrazul drept s-a inrosit tot
- Descuamarea pielii de pe fata!!! (chip tanar)
- Problema legata de ten: au inceput sa-mi apara pete