RFM - o nouă formulă care estimează procentul de grăsime corporală
Autor: Vasiliu Alina
Cercetătorii de la Cedars-Sinai Medical Center au dezvoltat o metodă mai simplă și mai exactă pentru a estima grăsimile corporale, în schimbul indicelui de masă corporală (IMC), care este utilizat pe scară largă. Scopul studiului este de a oferi o mai bună înțelegere în ceea ce privește obezitatea. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature.
„Am vrut să identificăm o metodă mai fiabilă, mai simplă și mai ieftină pentru a evalua procentajul de grăsimi corporale fără a utiliza echipamente sofisticate”, a declarat coorodnatorul studiului, Orison Woolcott de la Cedars-Sinai.
Noua formulă dezvoltată de cercetătorii de la Cedars-Sinai se numește indice de masă relativă a grăsimii sau RFM și utilizează doar măsurători privind înălțimea și circumferința taliei unei persoane.
Pentru prima dată, cercetătorii au examinat mai mult de 300 de formule posibile pentru estimarea grăsimilor corporale folosind o bază de date de la 12.000 de adulți care au participat la un sondaj de sănătate și de nutriție realizat de Centers for Disease Control and Prevention.
Ulterior, cercetătorii au comparat rezultatele indicate de noua formulă, RFM cu cele realizate printr-o metodă specializată, numită DXA. Rezulatele RFM au au corespuns cel mai bine cu precizia scanării corporale DXA.
Pentru a vă calcula RFM-ul, trebuie să începeți prin a vă măsura înălțimea și circumferința taliei. Apoi, se folosește următoarea formulă, diferențiată în funcție de sexul individului, astfel:
- Bărbați: 64- (20 x înălțime / circumferință) = RFM
- Femei: 76 - (20 x înălțime / circumferință) = RFM
Dacă IMC-ul este pentru cei mai mulți specialiști un indicator oficial de calculare a greutății corporale ideale, unii consideră această metodă ca fiind inexactă deoarece nu poate distinge între masa osoasă, masa musculară și excesul de grăsime. De asemenea, IMC-ul nu ia în considerare diferența dintre sexe, mai ales că femeile au mai multă grăsime corporală decât bărbații.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cercetătorii caută un biomarker eficient pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare la diabetici
- Incidența diabetului a crescut cu aproape 20% pe parcursul unei decade în Statele Unite
- Dieta sănătoasă și exercițiile fizice pot atenua riscul genetic pentru diabetul de tip 2
- De ce secreția de glucagon indusă de hipoglicemie este afectată în diabet
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni