ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Rezultatele fals-pozitive ale testelor de COVID-19 ar putea crea un fals sentiment de siguranță

©

Autor:

Rezultatele fals-pozitive ale testelor de COVID-19 ar putea crea un fals sentiment de siguranță

Un nou articol vorbește despre riscul asupra deciziilor clinice și de sănătate publică pe care îl determină încrederea exagerată în rezultatele testelor de COVID-19. Potrivit articolului, literatura de specialitate nu a raportat clar și consistent sensibilitatea testului RT-PCR și performanța globală.
Rezultatele au fost publicate în Mayo Clinic Proceedings.

Utilitatea cea mai mare a testului RT-PCR este atunci când este pozitiv, el fiind mai puțin util în excluderea infecției cu noul coronavirus. De cele mai multe ori, un rezultat negativ nu înseamnă că persoana respectivă nu are boala, ci trebuie interpretat în contextul caracteristicilor pacientului și a unei eventuale expuneri.

Chiar și cu o sensibilitate a testului de 90%, riscul rezultatelor fals pozitive va fi mare o dată cu creșterea numărului de persoane testate. Cercetătorii susțin că, în California, rata de infecție cu noul coronavirus ar putea să depășească 50% până la mijlocul lunii mai. California are o populație de 40 de milioane de persoane iar dacă se va testa masiv, ar putea să apară 2 milioane de rezultate fals-negative. Chiar dacă va fi testată 1% din populație, ne-am aștepta la 20.000 de rezultate fals-pozitive.

Articolul face referire și la efectele asupra personalului medical. Dacă rata de infecție cu SARS-CoV-2 la cele peste 4 milioane de indivizi care oferă îngrijiri de sănătate în America ar fi de 10%, atunci ne-am aștepta la peste 40.000 de rezultate fals-pozitive, dacă fiecare individ ar fi testat.

Articolul oferă următoarele recomandări:

  • Continuarea respectării măsurilor de prevenire a COVID-19: distanțarea fizică, spălarea pe mâini, dezinfectarea suprafețelor, indiferent de gradul de risc al unei persoane, de simptome sau de rezultatele testelor COVID-19. Ar putea fi necesară purtarea măștilor de față atât de personalul medical cât și pe pacienți
  • Dezvoltarea cât mai rapidă de teste cu sensibilitate crescută sau combinații de teste care să scadă riscul de rezultate fals-pozitive. Este necesară îmbunătățirea testului RT-PCR și a testelor serologice
  • Evaluarea cu atenție a riscului fiecărui individ înainte de testare. Rezultatele negative ar trebui privite cu suspiciune, mai ales la grupele de indivizi cu risc mare și în zonele unde sunt multe cazuri de infecție confirmată cu noul coronavirus
  • Dezvoltarea de protocoale care să evalueze riscul persoanelor cu teste negative.


Rezultatul negativ în urma testului RT-PCR ar putea să fie de ajuns la persoanele cu risc scăzut de contractare a infecției. Totuși, persoanele cu risc crescut (chiar și cele asimptomatice) cu test negativ, ar trebui să ia măsuri suplimentare de prevenire a bolii, precum intrarea în autoizolare pe termen lung.

Dacă testul RT-PCR este negativ, dar pe radiografie sau CT se vizualizează anomalii sau dacă persoana a intrat în contact cu un caz confirmat de COVID-19, atunci bolnavul ar trebui îngrijit ca și cum ar avea infecția cu noul coronavirus.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 29-04-2020 | creare: 29-04-2020 | Vizite: 1190
Bibliografie
False-negative COVID-19 test results may lead to false sense of security: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200409144805.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •