Virusul SARS-CoV-2 a apărut în China cu luni înainte de primele cazuri raportate

©

Autor:

Virusul SARS-CoV-2 a apărut în China cu luni înainte de primele cazuri raportate
Cercetătorii de la University of California San Diego School of Medicine, alături de colegii de la University of Arizona, au publicat recent un articol în revista Science despre virusul SARS-CoV-2. Aceștia au afirmat faptul că virusul circula nedetectat cu aproximativ 2 luni înainte ca primele cazuri umane de COVID-19 să fie identificate în Wuhan, China. Prin simulări avansate, ei au observat, de asemenea, cum virusul moare în mod natural în mai mult de 3 sferturi din timp fără a provoca evenimente semnificative.
„Studiul nostru a fost conceput pentru a răspunde la întrebarea: cât timp ar fi putut circula SARS-CoV-2 în China înainte de a fi descoperit?”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Joel O. Wertheim. „Pentru a răspunde la această întrebare, am combinat 3 informații importante: o înțelegere detaliată a modului în care SARS-CoV-2 s-a răspândit în Wuhan înainte de carantină, apoi diversitatea genetică a virusului în China și, ulterior, rapoarte despre primele cazuri de COVID-19 în China. Astfel, am reușit să punem o limită de timp la mijlocul lunii octombrie 2019 pentru momentul în care SARS-CoV-2 a început să circule în provincia Hubei.

Cazurile de COVID-19 au fost raportate pentru prima dată la sfârșitul lunii decembrie 2019 în Wuhan, situată în provincia Hubei din centrul Chinei. La acel moment, autoritățile chineze au înconjurat regiunea și au implementat măsuri la nivel național. Până în aprilie 2020, transmisia virusului la nivel local era sub control, dar a fost declarată pandemie, peste 100 de țări raportând cazuri. Rapoartele ziarelor regionale chineze sugerează că diagnosticele COVID-19 în Hubei datează din 17 noiembrie 2019. În noul studiu, cercetătorii au folosit analize evolutive folosind metoda de „ceas molecular” pentru a analiza momentul în care a apărut primul caz de SARS-CoV-2. „Ceasul molecular” este o tehnică în care rata de mutație a genelor este utilizată pentru a deduce când 2 sau mai multe forme de viață au rezultat dintr-un strămoș comun, în acest caz strămoșul tuturor variantelor SARS-CoV-2, datând din luna octombrie 2019.

De asemenea, autorii studiului au folosit o varietate de instrumente moderne pentru a identifica modul în care virusul SARS-CoV-2 s-ar fi putut comporta în timpul focarului inițial și în primele zile ale pandemiei, când acesta era în mare parte o entitate necunoscută. Aceste instrumente au inclus simulări epidemice bazate pe biologia cunoscută a virusului, cum ar fi transmisibilitatea acestuia și alți factori. În doar 29,7% dintre aceste simulări, virusul era capabil să creeze epidemii autosusținute. În celelalte 70,3%, virusul a infectat relativ puține persoane înainte de a dispărea. „Abordarea noastră a dat rezultate surprinzătoare. Am văzut că peste 2 treimi din epidemiile pe care am încercat să le simulăm au eșuat. Ca un exercițiu de imaginație, dacă am putea să ne întoarcem în timp și să repetăm ​​2019 de 100 de ori, în 70% dintre momente COVID- 19 ar fi dispărut de la sine fără să declanșeze o pandemie. Această constatare susține ideea că oamenii sunt bombardați constant cu agenți patogeni zoonotici.”

Autorii afirmă că tulpina originală a SARS-CoV-2 a devenit epidemică, deoarece a fost răspândită pe scară largă, ceea ce favorizează persistența. De asemenea, a prosperat în zonele urbane, unde transmiterea a fost mult mai ușoară. În modelele simulate care conțineau comunități rurale mai puțin dense, epidemiile au dispărut în 99,6% din cazuri. De la apariție, însă, virusul a prezentat mutații de mai multe ori, o serie de variante devenind mai transmisibile.

„Supravegherea pandemiei nu a fost pregătită pentru un virusuri precum SARS-CoV-2”, a spus dr. Joel O. Wertheim. „Am fost concentrați să identificăm un nou SARS sau MERS, ca cele de acum zeci de ani, virusuri care a ucis oameni cu o rată ridicată, dar, în retrospectivă, am învățat cum un virus cu o rată modestă a mortalității, dar extrem de transmisibil, poate, de asemenea, să devină o problemă de sănătate publică la nivel global. ”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-03-2021 | creare: 28-03-2021 | Vizite: 357
Bibliografie
Novel coronavirus circulated undetected months before first COVID-19 cases in Wuhan, China, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210318185328.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • SARS-CoV-2 în timpul sarcinii - noi descoperiri
  • Persistența virusului SARS-CoV-2 pe suprafețe, ultimele descoperiri
  • Evoluția mutațiilor virale la SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum