Reziduurile de soia ar putea împiedica apariția obezității

©

Autor:

Reziduurile de soia ar putea împiedica apariția obezității

Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore au descoperit că folosirea reziduurilor de soia fermentate, numite și okara, poate îmbunătăți metabolismul lipidelor și poate scădea riscul apariției obezității cauzată de o dietă necorespunzătoare.
Studiul a fost realizat prin înlocuirea dietei unor șoareci de laborator ce consumau alimente bogate în grăsimi cu reziduuri fermentate de soia. Rezultatul pe care echipa l-a observat a fost o dobândire de masă musculară și scăderea nivelelor de colesterol ale acestora după trei săptămâni, comparându-i cu cei a căror dietă nu a fost modificată.

Posibilitatea introducerii acestui produs rezultat în urma procesării boabelor de soia ar putea avea efecte pozitive asupra stării de sănătate, deoarece o treime din populația globului suferă este supraponderală sau suferă de obezitate. De asemenea, okara este obținută în cantități foarte mari, estimându-se aproximativ 14 milioane de tone anual.

Conform doctorului Shigenobu Shibata, profesor la Universitatea Waseda din Tokio, fungii Aspergillus oryzae și Aspergillus sojae, folosiți în general pentru obținerea sosului de soia și a miso-ului, au fost cei care au stat la baza fermentării reziduurilor de soia. De asemenea, okara fermentată a fost obținută prin metode asiatice tradiționale.


Okara ce a fost fermentată a avut efecte mai benefice asupra metabolismului lipidic decât cea nefermentată, deoarece în compoziția ei s-au observat cantități mai mari de proteine și fenoli, ceea ce îi oferă proprietăți antioxidante superioare.

Șoarecii au fost împărțiți în patru categorii, în funcție de dieta pe care au urmat-o. Unii au urmat diete normale sau cu un conținut ridicat de lipide, iar alții cu okara fermentată și nefermentată. Creșterea în greutate a șoarecilor ce au fost hrăniți cu okara fermentată, precum și cantitatea de țesut adipos visceral al acestora, au fost de două ori mai mici decât a șoarecilor din restul de 3 grupe.

Studiul a fost bazat și pe investigații anterioare ale cercetătorilor de la universitatea din Singapore, care au analizat potențialul de scădere al nivelurilor de glucoză sanguine pe care consumul de okara fermentată îl are.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 25-03-2022 | creare: 25-03-2022 | Vizite: 350
Bibliografie
Trial use of soybean waste to tackle obesity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220322150852.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mersul pe jos nu previne creșterea în greutate
  • Hrănirea sănătoasă a copiilor încă din primii ani de viața este esențială pentru a reduce riscul de obezitate mai târziu în viață
  • Supraalimentarea nu reprezintă principala cauză a obezității, sugerează o nouă cercetare
  •