Renunțarea la fumat anulează deficitul de dopamină din creier

©

Autor:

Renunțarea la fumat anulează deficitul de dopamină din creier
Dezechilibrul dopaminei din creier cauzat de consumul de tutun este complet eliminat la trei luni după renunțarea la fumat. Acest lucru poate însemna că fumatul nu produce deficite mentale permanente, dar și că riscul de recidivă nu este atât de crescut cum se credea.

Studiul a fost publicat în revista Biological Psychiatry și concluziile sunt puțin surprinzătoare: până acum se credea că expunerea pe termen lung la substanțe adictive, cum este nicotina, produce modificări ireversibile în creier, lăsând utilizatorii susceptibili la recidivă după renunțarea la drog. Spre exemplui, s-a dovedit că fumatul intervine în producția de dopamină în ganglionii bazali, regiune profund implicată în controlarea formării biceiurilor.

Dopamina este un neurotransmițător cu rol esențial în generarea sentimentelor de plăcere și recompensă, dezechilibrul acestuia fiind deseori acuzat în cazul comportamentului adictiv.

Autorii studiului au scanat creierul a 30 de fumători, folosind tomografia computerizată cu emisii de pozitroni și le-a comparat acestora capacitatea de producere a dopaminei față de un grup de persoane nefumătoare. Scanările au arătat o reducere de 15-20% în producția de dopamină la fumători. Apoi, jumătate dintre fumători au renunțat la tutun, iar scanările făcute la distanță de trei luni au arătat revenirea la normal a nivelului de dopamină.

Rezultatele studiului reprezintă vești bune pentru cei care renunță la fumat, însă îi lasă astfel fără explicație pe cei care pun incidența recidivei pe seama dezechilibrului de dopamină din creier.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 05-04-2019 | creare: 02-08-2016 | Vizite: 2868
Bibliografie
Quitting Smoking Reverses Dopamine Deficits In The Brain, link: https://www.iflscience.com/brain/quitting-smoking-reverses-dopamine-deficits-in-the-brain/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  • Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?
  • O strategie mai bună pentru campaniile antifumat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum