Logopedie Copii
Servicii de psihoterapie de inalta calitate dedicate copiilor ce se confrunta cu tulburari de limbaj, intarziere in vorbit sau balbaiala.
Unii copii întâmpină dificultăți în a pronunța anumite sunete în mod corect, acest lucru făcând comunicarea să fie anevoioasă. Însă vestea bună este că există modalități de a remedia aceste deficiențe prin terapia logopedică.
Dacă copilul tău are dificultăți de vorbire, cum ar fi stâlcirea cuvintelor, bâlbâială, dicție proastă sau vorbește complet neinteligibil, terapia cu un logoped îl va ajuta să depășească aceste probleme. Tratarea lor la timp este foarte importantă, întrucât vorbirea contribuie atât la relațiile sociale cât și la imaginea de sine a copilului și joacă un rol important în dezvoltarea și structurarea personalității lui.
Tulburările de limbaj nu înseamnă același lucru cu întârzierea în limbaj. În cazul întârzierii în limbaj, vorbirea și limbajul se dezvoltă mai târziu decât în mod normal. În cazul tulburărilor de limbaj, vorbirea se dezvoltă la timp însă nu se dezvoltă corect.
Logopedul ajută copiii să învețe să vorbească corect și mai clar. Vorbirea stâlcită poate afecta performanța școlară precum și încrederea în sine a copilului, iar odată cu remedierea problemei copilul va fi mai confortabil în ceea ce privește relațiile sociale cu grupul de vârsta sa, terapia reducând apariția complexelor de inferioritate. Odată cu înaintarea în vârstă copilul se poate obișnui cu tiparele greșite de vorbire și se va dezobișnui mai greu, așadar cu cât terapia începe mai devreme, cu atât șansele de succes sunt mai mari iar progresul va fi mai rapid.
Logopezii în practica lor se ocupă cu diagnosticul, terapia și reabilitarea acestor aspecte de comunicare cât și pe prevenirea apariției sau recăderii în situația unei exprimări incorecte. Logopedul va crea și va aplica planul terapeutic în funcție de obiectivele stabilite, va monitoriza progresul pe parcursul terapiei și va oferi familiei informațiile necesare despre modul în care problema poate fi mai bine gestionată și în cadrul familial.
Terapia este una plăcută pentru copil, mare parte din ea desfășurându-se sub formă de joacă. Logopedul va folosi imagini, cărți, obiecte sau jucării pentru a stimula vorbirea. Terapeutul va modela vocabularul și gramatica corectă, va folosi exerciții de repetare, exerciții de introducere de sunete și silabe corecte în cuvinte și propoziții, îi va arăta cum să emită anumite sunete și îi va explica cum să-și miște limba în timpul vorbirii pentru a emite sunetele corecte.
Terapia cu un logoped este necesară dacă copilul tău se confruntă cu dificultăți de limbaj cum ar fi:
- Vorbirea peltica (dislalia)
- Incapacitatea de a pronunța cuvinte (alalia)
- Vorbirea pe nas (rinolalia)
- Balbaiala (balbism)
- Vorbirea precipitată cu debit mare de cuvinte sau într-un ritm prea lent (tahilalia sau bradilalia)
- Lipsa de sonoritate a glasului (afonia)
- Răgușeala vocală (disfonia)
- Întârziere în apariția și dezvoltarea limbajului
- Tulburările limbajului scris și citit, cum sunt dificultățile de scriere corectă (disgrafii), de citire corectă (dislexii) și de calcul (discalculii).