ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Psihoterapie de cuplu

Psihoterapie de cuplu

Certuri dese? Invită-ți partenerul de cuplu la o ședință de psihoterapie eficientă! Implicarea amândurora va facilita stingerea conflictului și înțelegerea dintre voi.

 
Ce este psihoterapia de cuplu?

Psihoterapia de cuplu este un tip de intervenție în care psihoterapeutul folosește tehnici specifice menite să amelioreze și să aducă mai multă claritate în relația de cuplu. Scopul este ca fiecare partener să devină conștient de propriile tipare pe care le aduce în relație, să învețe care sunt așteptările pe care le poate avea în mod realist de la relația de cuplu, să învețe negocierea și comunicarea asertivă. Toate acestea duc în final la o mai bună comunicare și la modalități de gestionare a conflictelor mai benefice pentru relație. În psihoterapia de cuplu relația este privită ca fiind o entitate de sine stătătoare, care are nevoie să fie tratată corespunzător și să aibă parte de atenția cuvenită. La fel ca un vlăstar, relația nu poate crește și nu poate prolifera dacă nu avem grijă de ea.

 

Când apelăm la psihoterapia de cuplu?

Psihoterapia de cuplu este indicată atunci când ne dorim să avem o relație de cuplu mai apropiată și mai intimă, atunci când vrem să învățăm cum să ne comportăm în mijlocul unui conflict, într-un mod care să nu dăuneze relației și să nu îi lase pe cei doi cu un gust amar sau cu resentimente.

În ciuda a ceea ce ne spun filmele romantice, conflictul este firesc în orice tip de relație, iar absența conflictului într-o relație poate indica lipsa unei comunicări autentice a nevoilor celor doi parteneri. Conflictul sănătos duce la negociere și la îmbunătățirea relației, însă cei mai mulți dintre noi nu am învățat de acasă cum să ne „luptăm” corect, multe cupluri venind la terapie în mijlocul unei lupte pentru putere, în care fiecare încearcă să câștige, luptă care este în detrimentul relației.

Este binecunoscut faptul că o relație de cuplu necesită uneori efort, renunțări, compromis. Fiecare dintre cei doi vine dintr-un mediu familial în care a învățat cum arată o familie și cum trebuie să ne comportăm cu oamenii dragi, însă aceste „manuale”  care ne-au fost date de acasă sunt de cele mai multe ori diferite față de ale partenerului. Din acest motiv, deseori partenerii vin în terapie având fiecare convingerea că are dreptate și că este neîndreptățit de către partenerul de cuplu.

 

Care este rolul psihoterapeutului?

Psihoterapeutul vă va ajuta să stabiliți obiective realiste, reguli corecte și concrete, va media conflictul și vă va învăța cum să vă exprimați nevoile mai clar.

Cu toții ne dorim și avem nevoie de conexiune umană autentică.  În copilărie această nevoie este îndeplinită în cadrul familiei de origine, însă la vârsta adultă căutăm în relația de cuplu o versiune ideală a acestei conexiuni. Psihoterapeutul vă va ghida să dobândiți comportamente prin care să ajungeți la nivelul de intimitate dorit și la o conexiune profundă între voi.

La fel ca și în cazul altor tipuri de terapie, psihoterapeutul de cuplu vizează diminuarea suferinței și achiziția de noi „instrumente” pe care voi să le folosiți atunci când treceți  prin perioade dificile.

 

Cui se adresează psihoterapia de cuplu?

Dificultățile pot apărea oricând, indiferent de maturitatea cuplului, vârsta partenerilor sau statutul marital.

Dacă vă confruntați cu oricare dintre situațiile de mai jos și nu ați reușit singuri să le rezolvați, atunci este momentul să apelați la serviciile unui psihoterapeut:

  •   Separare, divorț
  •   Gelozie și infidelitate
  •   Comunicare deficitară între parteneri
  •   Abuz emoțional, violență fizică
  •   Lipsa atracției sexuale față de partener
  •   Conflict între relația de cuplu și carieră
  •   Neglijarea rolului de partener (soț/soție) în favoarea rolului de părinte
 
Programare