Psihoterapie de familie
Momente tensionate cu membrii familiei? Invită-i pe cei dragi la o sesiune de psihoterapie de familie! Împreună veți reuși să atingeți echilibrul, liniștea și armonia.
Toți ne începem viața în cadrul unei familii și învățăm regulile vieții tot în cadrul ei, indiferent că este vorba despre familia biologică sau adoptivă. Familia în care am crescut își va pune amprenta asupra noastră, cine suntem azi, cine vom deveni de-a lungul anilor.
Dacă începem viața în cadrul unei familii armonioase, acest lucru ne ajută să ne dezvoltăm corect și să fim echilibrați emoțional. Dacă familia din care facem parte nu este chiar atât de funcțională este posibil să ne luptăm la vârsta adultă cu tot felul de probleme de ordin emoțional și psihic.
Cum familia este nucleul dezvoltării noastre psihice și emoționale, orice conflict apărut în interiorul ei trebuie clarificat și rezolvat cât mai repede pentru că există riscul să producă pagube imediate cât și pe termen lung.
Psihoterapia de familie și beneficiile ei
Psihoterapia de familie poate include membrii familiei nucleare, părinții și copiii, dar și membrii familiei extinse, cum ar fi bunicii, socri. Terapia oferă posibilitatea îmbunătățirii acestor relații importante și îți va aduce armonie în cel mai de preț aspect al vieții tale, în căminul tău, locul în care ar trebui să te simți întotdeauna liber să fii tu.
Terapia de familie abordează problemele specifice care pot afecta relaționarea sănătoasă dintre membrii familiei. Familia este văzută ca un sistem cu mai multe elemente interconectate, astfel încât fiecare element le influențează pe celelalte. În momentul în care unul dintre membrii familiei se confruntă cu o dificultate, aceasta va afecta tot sistemul și pe toți membrii familiei.
Beneficiile acestui tip de psihoterapie este acela că poate să aducă familia împreună în cabinet și fiecare membru să contribuie la însănătoșirea sistemului.
Care este rolul psihoterapeutului?
Psihoterapeutul va utiliza tehnici specifice pentru a analiza familia și arhitecții ei. Va urmări schimburile (atenție, afecțiune, apreciere, etc) dintre membrii familiei și te va învăța cum să procedezi pentru ca acestea să devină echitabile.
Psihoterapeutul susține familia în perioadele de tranziție, aducându-ți la cunoștință emoțiile care ar putea să apară și care ar putea să influențeze deciziile importante.
În perioadele de criză, terapeutul va analiza modul de interacțiune și de comunicare a familiei tale, păstrându-și obiectivitatea față de toți membrii și va elabora un plan de acțiune personalizat pe care să-l aplicați încă de la primele ședințe.
Cui se adresează psihoterapia de familie?
Psihoterapia este extrem de utilă în consolidarea relațiilor de familie, armonizeaza relațiile dintre frați, relațiile unuia dintre soți cu socrii și orice altă persoană care joacă un rol important în sistemul vostru familial.
Acestea sunt doar câteva exemple, dar experiența noastră ne permite să abordăm cu succes numeroase alte situații:
- Abuzul emoțional între frați
- Plecarea adolescentului de acasă
- Comunicare deficitara în familie
- Neînțelegeri între părinți și copii
- Pierderea unui părinte sau a unui copil
- Dependențe la adulți și adolescenți
- Separarea sau divorțul părinților
- Acomodarea familie cu un copil adoptat