Relația dintre obezitate și inflamația hipotalamică

©

Autor:

Relația dintre obezitate și inflamația hipotalamică
Într-un articol recent publicat în Jurnalul European de Endocrinologie, cercetătorii au analizat relația dintre obezitate și inflamația hipotalamusului. Articolul subliniază că obezitatea este o pandemie în Europa, 60% din populația adultă fiind supraponderală sau obeză. Obezitatea reduce longevitatea și crește riscul apariției diferitelor boli, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2, hipertensiune arterială și mai multe tipuri de cancer.
Inflamația metabolică implică o inflamație cronică de grad scăzut în țesuturile periferice, inclusiv țesutul adipos, ficatul și hipotalamusul. Hipotalamusul este centrul creierului care reglează apetitul și greutatea corporală. Cercetări recente au examinat dacă inflamația hipotalamică ar putea fi o cauză mai degrabă decât o consecință a obezității.

Nucleul arcuat din hipotalamusul mediobazal integrează diverși factori endocrini periferici și reglează apetitul și senzația de sațietate. Două grupuri de neuroni funcțional antagonişti sunt localizate în nucleul arcuat. Acești neuroni sunt implicați în reglarea sațietății și a apetitului și exprimă receptorii de insulină și leptină, care sunt legați direct de nutriție și stocarea energiei în organism. Alți hormoni ai tractului gastrointestinal, cum ar fi peptida-1 asemănătare glucagonului, grelina și colecistochinina pot, de asemenea, stimula neuronii din nucleul arcuat, mediand apetitul și senzația de sațietate.

Articolul notează că inflamația metabolică este inițiată din cauza diferitelor tipuri de declanșatori metabolici, dar nu din cauza greutății corporale. Celulele precum macrofagele perivasculare, astrocitele, microglia și neuronii sunt, de asemenea, implicate în inițierea inflamației hipotalamice cronice. Se crede că diafonia dintre glia și astrocite joacă un rol în sănătatea sistemului nervos central și a diferitelor boli legate de SNC.

Dietele cu cantități mari de acizi grași saturați și monozaharide sunt asociate în mod obișnuit cu inflamația metabolică și cu dietele și stilul de viață occidental. În plus, factori precum dezechilibrele în microbiomul intestinal, modificările legate de vârstă și hiperactivitatea neuronală ar putea fi alți factori declanșatori ai inflamației hipotalamice. Dietele bogate în grăsimi sunt considerate că declanșează inflamația hipotalamică prin diferite căi de semnalizare, inclusiv receptorul 4 de tip toll, kinazele N-terminale c-Jun, protein kinaza C și căile ceramidelor și inducerea stresului reticulului endoplasmatic.

Articolul concluzionează că inflamația hipotalamică ar putea fi o cauză și nu doar o consecință a obezității, având în vedere că inflamația hipotalamică a apărut chiar înainte de creșterea în greutate după ingestia de diete bogate în grăsimi. Cercetările pe modele animale și studiile translaționale recente pe oameni au stabilit o legătură între inflamația hipotalamică și obezitate. Dezvoltarea tehnicilor RMN pentru a detecta inflamația hipotalamică ar putea identifica ținte pentru intervenții farmaceutice pentru tratarea sau gestionarea obezității.

sursa: News Medical
foto: SciePro / Shutterstock

Data actualizare: 15-03-2023 | creare: 15-03-2023 | Vizite: 634
Bibliografie
Hypothalamic inflammation and obesity, study suggests a pathological mechanism, link: https://www.news-medical.net/news/20230314/Hypothalamic-inflammation-and-obesity-study-suggests-a-pathological-mechanism.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum