Muzica ar putea reduce anxietatea și durerea după o intervenție chirurgicală

Muzica ar putea reduce anxietatea și durerea după o intervenție chirurgicală

©

Autor:

Muzica ar putea reduce anxietatea și durerea după o intervenție chirurgicală
Un nou studiu publicat în Lancet sugerează că pacienÈ›ii care ascultă muzică înainte, în timpul sau după o intervenÈ›ie chirurgicală, prezintă un nivel mai scăzut de anxietate È™i durere, comparativ cu cei care nu ascultă muzică.

Studii anterioare au ajuns la concluzia că muzica are efecte benefice È™i în cazul chirurgilor.

Condus de Catharine Meads de la Universitatea Brunel din Anglia, studiul de față a arătat că muzica facilitează o experiență mai plăcută pacienÈ›ilor pe durata internării. DeÈ™i cercetările din trecut au sugerat că muzica ajută la eliberarea durerii È™i a gradului de anxietate în timpul recuperării postoperatorii, studiul recent nu încurajează această terapie cu muzică în cazul oricărei intervenÈ›ii chirurgicale, întrucât nu există acelaÈ™i nivel de eficiență È™i succes. El s-a orientat doar asupra anumitor specialități chirurgicale.

Doctorul Meads È™i colegii săi au analizat 72 de studii randomizate controlate în care au fost implicaÈ›i aproximativ 7000 de pacienÈ›i operaÈ›i, în dorinÈ›a de a observa cum a schimbat muzica calitatea recuperării postoperatorii. Probele s-au bazat pe modul în care muzica a influenÈ›at gradul de durere È™i anxietate postoperatorie, nevoia pacienÈ›ilor de medicamente analgezice È™i durata internării.

În comparaÈ›ie cu cei care nu au ascultat muzică, pacienÈ›ii care au făcut acest lucru au experimentat un nivel mai scăzut de durere È™i anxietate postoperator È™i de asemenea au solicitat mai puÈ›ine medicamente analgezice.
În ceea ce priveÈ™te durata internării, muzica nu a produs nicio schimbare semnificativă.

Rezultatele au fost pozitive indiferent de momentul în care pacienÈ›ii au ascultat muzică, înainte, în timpul sau după intervenÈ›ia chirurgicală. TotuÈ™i, răspunsul s-a dovedit a fi mai important în cazul celor care au ascultat muzică preoperator.

Rezultatele au fost surprinzătoare la pacienÈ›ii sub anestezie generală cărora li s-a pus muzică în timpul operaÈ›iei. AceÈ™tia au raportat un nivel mai scăzut de durere postoperator, deÈ™i efectele au fost mai puternice în cazul pacienÈ›ilor care au rămas conÈ™tienÈ›i pe parcursul intervenÈ›iei chirurgicale.

Cercetătorii au descoperit că efectele muzicii asupra pacienților ar putea fi și mai mari dacă aceștia ar putea selecta muzica pe care să o asculte, datorită sentimentului de familiaritate.

Doctorul Meads afirmă că muzica are efecte comparabile cu cele ale unui medicament, fiind o metodă neinvazivă È™i ieftină de terapie în cazul pacienÈ›ilor operaÈ›i. TotuÈ™i, muzica nu ar trebui să perturbe comunicarea în cadrul echipei medicale. În acest sens, a fost realizat È™i un studiu, publicat în Journal of Advanced Nursing, care a arătat că în sălile de operaÈ›ie în care a fost pusă muzică, zgomotul îi determina pe doctori să solicite È™i de 5 ori un anumit instrument medical. Acest lucru măreÈ™te durata intervenÈ›iei chirurgicale È™i creează tensiuni în blocul operator.

În continuare, echipa de cercetători plănuieÈ™te să investigheze avantajele È™i dezavantajele introducerii muzicii în blocul operator în cadrul operaÈ›iilor de cezariană.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 29-12-2024 | creare: 29-08-2015 | Vizite: 1622
Bibliografie
Music may reduce pain, anxiety after surgery, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/298069.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum