Bărbații „musculoși”, mai puțin probabil să încurajeze egalitatea socio-economică

©

Autor:

Bărbații „musculoși”, mai puțin probabil să încurajeze egalitatea socio-economică
Ce legătură există între forța și aspectul fizic ale bărbaților și conceptul de egalitate de șanse?

În căutarea unui răspuns, dr. Michael Price și colaboratorii săi au evaluat 171 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani și au colectat date privind înălțimea, greutatea, circumferința abdominală, circumferința mușchilor în repaus și în contracție. De asemenea, au consemnat frecvența cu care participanții se antrenează la sală, statusul lor financiar, dacă sunt de acord cu redistribuirea veniturilor bugetare și dacă sunt de acord cu ideea dominanței unor grupuri sociale asupra altor clase (orientarea socială dominantă).

De asemenea au apreciat dacă bărbații păreau dominanți sau atractivi pe baza percepției subiective a unui grup independent de personale. S-a utilizat deopotrivă și un software pentru analiza facială pentru a determina masculinitatea apreciată în funcție de forma feței. Cercetări anterioare au ajuns la concluzia potrivit căreia anumite aspecte ale formei feței și a înfățișării, sunt asociate cu abilitatea oamenilor de a concura pentru resurse în lumea modernă.

Rezultatele indica o corelație semnificativă între constituția solidă, musculoasă și convingerea că anumite grupuri sociale ar trebui să domine. Tot aceștia au avut tendința să nu susțină ideea de redistribuire a veniturilor, în vederea asigurării solidarității sociale. Aceste asocieri nu au fost identificate și în cazul particularităților faciale sau a percepției acestora drept dominanți sau atragători.

Prin urmare, bărbații mai musculoși care au participat la studiu tind să fie mai puțin egalitariști, iar cei care au petrecut mai multe ore la sală au avut în mai puține cazuri convingeri socio-economice egalitariste. Asocierea a fost mult mai evidentă în rândul persoanelor potente din punct de vedere financiar, acestea fiind mult mai motivate să își „protejeze” resursele, dar diferența nu a fost foarte mare în comparație cu bărbații cu o situație financiară mai puțin favorabilă.

„Concluziile studiului nu reflectă cauzalitatea, rezultatele fiind ușor ambigue. Este posibil ca persoanele care frecventează sala și ridică greutăți să fie mai puțin egalitariste, în timp ce adepții egalitarismului să nu fie atrași de această activitate.”

O întrebare cheie rezultată în urma acestui studiu face referire la anumite trăsături ale personalității precum narcisismul sau dorința de a domina, și dacă ar putea fi  corelate cu străduința de a crește masa musculară, de a deveni „musculos”, impunător și dezacordul față de egalitarism?

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 31-05-2017 | creare: 31-05-2017 | Vizite: 1325
Bibliografie
Muscular men less likely to support social and economic equality, study suggests, https://medicalxpress.com/news/2017-05-muscular-men-social-economic-equality.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Yoga ajută femeile în vârstă să-și conserve masa musculară
  • Antrenamentele pentru forță și masă musculară, la fel de vitale ca aerobicul (studiu)
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum