Testarea eficienței hidroxiclorochinei și altor terapii pentru CODIV-19

©

Autor:

Testarea eficienței hidroxiclorochinei și altor terapii pentru CODIV-19

Un nou studiu al cercetătorilor de la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh (UPMC) încearcă să răspundă la întrebarea: Cum ar trebui medicii să decidă între a administra noi terapii pacienților cu COVID-19 (spre exemplu, hidroxiclorochina) sau a aștepta până aceste noi tratamente sunt verificate în studii clinice la scară largă?
Soluția propusă de ei este găsirea unui echilibru între a face ceva nou și așteptarea rezultatelor studiilor, prin utilizarea unui model adaptativ de studiu clinic. Acest model se bazează pe un tip de inteligență artificială cunoscut sub denumirea de învățare prin recompensă („reinforcement learning”). Cu ajutorul lui se pot identifica cele mai bune și sigure tratamente împotriva COVID-19, mult mai repede decât prin studiile clinice tradiționale.

Înainte de pandemia COVID-19, un grup de colaboratori internaționali au dezvoltat o platformă denumită REMAP-CAP (randomized, embedded, mulți factorial, adaptative platform -Community Acquired Pneumonia), pentru a găsi cele mai bune tratamente împotriva pneumoniei severe, atât în contextul unei pandemii, cât și în afara ei. Când a izbucnit pandemia COVID-19, REMAP-CAP s-a adaptat astfel încât să includă tratamente împotriva noului coronavirus. Platforma a fost descrisă în detaliu în revista Annals of the American Thoracic Society (AnnalsATS).

Avantajul REMAP este că permite testarea rapidă a multiple variante de tratament, cu un număr mai mic de costuri și pacienți față de studiile clinice tradiționale. Conceptul REMAP a fost pentru prima oară descris în 2015 în JAMA (Journal of the American Medical Association).

Conceptul REMAP ar putea fi comparat cu un bucătar care servește un meniu constând din aperitiv, fel principal și desert. Bucătarul poate încerca mai multe combinații, de varietăți și mărimi diferite, poate să nu includă aperitivul sau desertul, adaptându-se pe măsura feedback-ului primit de la clienți, astfel incat la sfârșit să ofere combinația cea mai bună.

Noul studiu UPMC-REMAP-COVID19, care a fost dezvoltat pe baza platformei REMAP-CAP, va fi unul de extremă importanță. Deoarece în timpul unei pandemii nu există suficient timp pentru dezbaterea avantajelor și dezavantajelor tuturor studiilor clinice posibile, este esențială crearea unui program rapid, în care bolnavii COVID-19 să poată fi introduși, dacă aleg acest lucru.

Studiul UPMC-REMAP-COVID19 va începe la 40 de spitale de la UPMC și va testa simulta mai multe combinații de tratamente, inclusiv hidroclorochina, corticosteroizii și imunomodulatoarele. Dacă este necesară și testarea altor medicamente, atunci acestea vor fi pur și simplu introduse în platformă. Toți participanții la studiu vor primi îngrijire standard iar majoritatea vor primi de asemenea și unul, două sau trei din medicamentele exprimentale. La începutul studiului, doar 12,5% dintre participanți vor reprezenta grupul placebo, ca apoi, în decurs de săptămâni, 99% dintre ei să primească una sau mai multe terapii împotriva COVID-19.

Mai mult, deoarece platforma UPMC-REMAP-COVID19 se va conecta la REMAP-CAP, care include pacienți COVID-19 din America de Nord, Europa, Australia și Nouă Zeelandă, atunci studiul va beneficia de pe urma experienței a numeroase zone geografice.

Studiul utilizează un model de învățare automată care include informații provenite de la pacienți din toată lumea, pentru a învața constant care tratamente sau combinații de tratamente dau cele mai bune rezultate. Dacă în faza inițială a studiului, unul din medicamente arată că dă rezultate mai bune decât restul, bolnavii sunt în mod automat trecuți pe acesta. Variantele de tratament care nu funcționează sunt eliminate.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 15-04-2020 | creare: 15-04-2020 | Vizite: 619
Bibliografie
Global trial fast tracks testing of hydroxychloroquine, other COVID-19 therapies: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200409140015.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum