Măştile faciale sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii COVID-19
Autor: Teodorescu Mihai
Purtarea unei măști faciale oprește răspândirea noului coronavirus de la o persoană la alta, șansele de infectare fiind semnificativ mai mari pentru persoanele care nu poartă mască, conform concluziilor unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Texas.
Oamenii de știință au examinat probabilitățile de infectare cu noul coronavirus şi modul în care virusul este transmis de la o persoană la alta. Într-o analiză complexă a tendințelor și procedurilor de limitare a răspândirii virusului din China, Italia și New York, cercetătorii au descoperit că folosirea unei măști pentru față a redus numărul de infecții cu peste 78.000 în Italia în perioada 6 aprilie - 9 mai și cu peste 66.000 în New York între 17 aprilie şi 9 mai.
Autorul studiului, profesorul Renyi Zhang, a declarat: „Rezultatele noastre arată clar că transmisia aeriană prin aerosoli respiratori reprezintă calea dominantă pentru răspândirea COVID-19. Analizând tendințele pandemice, folosind metoda statistică și proiectând tendința, am calculat că peste 66.000 de infecții au fost prevenite prin utilizarea unei măști pentru față în puțin peste o lună în New York. Această practică, împreună cu distanțarea socială și alte proceduri, este cea mai probabilă oportunitate de a opri pandemia COVID-19.”
„Studiul stabilește foarte clar că folosirea unei măști pentru față nu este utilă numai pentru a preveni ca picăturile de tuse infectate să ajungă la persoane neinfectate, dar este, de asemenea, crucial pentru aceste persoane neinfectate să evite respirația particulelor atmosferice minime (aerosoli) pe care persoanele infectate le emit atunci când vorbesc și care pot rămâne în atmosferă zeci de minute.”, a spus profesorul şi co-autorul Mario Molina, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1995.
Rezultatele studiului ar trebui să transmită un mesaj clar oamenilor din întreaga lume - purtarea unei măști pentru față este esențială în lupta împotriva virusului.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Vaccinul împotriva COVID-19 este sigur pentru femeile gravide și nu afectează calitatea laptelui matern
- Pacienții cu forme severe de COVID-19 suferă daune la nivelul celulor neuronale mai severe decât bolnavii cu Alzheimer
- Pierderea mirosului cauzată de COVID-19
- Actualizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 ar putea spori eficacitatea lor și durata răspunsului imun
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Perioada „critica” covid ??
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Covid-19 după TBC
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus
- Alergie la paracetamol si aspirina